Verbind je met ons

EU

Geen resultaat bereikt tijdens laatste trilaterale ministeriële bijeenkomst over diepe en brede vrijhandelsruimte EU-Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

EU-Oekraïne-news.kievukraine.info_Commissaris Malmström, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Klimkim en de Russische minister van Economische Ontwikkeling Ulyukayev konden tijdens de gesprekken op 21 december in Brussel niet tot een politiek akkoord komen.

Sinds juli 2014 heeft de Europese Commissie intensieve inspanningen geleverd in de trilaterale gesprekken met Oekraïne en Rusland over de implementatie van de DCFTA vanaf 1 januari 2016. Gedurende het hele proces heeft de EU aandacht besteed aan de zorgen van Rusland en voorstellen gedaan voor praktische oplossingen zonder de afspraken te wijzigen. DCFTA. Rusland heeft echter verzoeken ingediend die niet onderbouwd waren of niet konden worden gehonoreerd omdat deze niet in overeenstemming waren met de WTO- of EU-wetgeving. De EU heeft verschillende constructieve voorstellen gedaan over de drie belangrijkste onderwerpen van de gesprekken, namelijk technische handelsbelemmeringen (TBT), sanitaire en fytosanitaire maatregelen (SPS) en douanesamenwerking.

De Europese Commissie heeft aangeboden om vanaf 1 januari 2016 in een trilaterale werkgroep te blijven praten, op voorwaarde dat Rusland zijn verplichtingen inzake de vrijhandelsovereenkomst van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) jegens Oekraïne nakomt.

Het decreet van president Poetin van 16 december 2015 tot opschorting van de GOS-vrijhandelsovereenkomst jegens Oekraïne voegde een element van politieke druk toe en was in tegenspraak met de voorwaarden die in de verklaringen van Minsk waren vastgelegd om deel te nemen aan de trilaterale gesprekken.

Europees commissaris Cecilia Malmström, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkim en de Russische minister van Economische Ontwikkeling Alexei Ulyukayev konden tijdens de gesprekken vandaag in Brussel niet tot een politiek akkoord komen over de praktische oplossingen voor de zorgen van Rusland met betrekking tot de implementatie van de diepe en brede vrijhandelsruimte (DCFTA) tussen de EU en Oekraïne.

Commissaris Malmström zei: "We hebben achttien maanden lang uitgebreid gediscussieerd over TBT, SPS en douanesamenwerking om tegemoet te komen aan de zorgen van Rusland. We waren bereid de inspanningen te leveren die nodig waren om tot een gezamenlijk begrip te komen. Daarom was ik diep verrast door het decreet van president Poetin van 18 december Deze maatregel druist in tegen het mandaat, de geest en het doel van deze gesprekken." Het voortdurende aandringen van Rusland op een juridisch bindende overeenkomst, die zou neerkomen op een heropening van de bilaterale overeenkomst tussen de EU en Oekraïne, kon niet worden gehonoreerd, zoals tijdens deze gesprekken duidelijk is geworden. De commissaris voegde eraan toe: “Zoals vanaf het begin van de gesprekken is overgebracht en opnieuw is bevestigd door Voorzitter Juncker vorige week de DCFTA kan niet worden gewijzigd – noch direct, noch indirect."

Meer achtergrondinformatie over de trilaterale gesprekken over de implementatie van de DCFTA is beschikbaar hier.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending