Verbind je met ons

Defensie

Fethullah Gülen: 'Moslims, we moeten ons begrip van de islam kritisch herzien'

DELEN:

gepubliceerd

on

fethullah-gulen-hocaefendinin-le-monde-makalesiAdvies Turkse predikant, voormalig imam en schrijver Fethullah Gulen

Woorden schieten te kort om mijn diepe droefheid en opstand werkelijk uit te drukken in het licht van het bloedbad dat wordt aangericht door terroristische groeperingen zoals de zogenaamde Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL).

Ik deel de diepe frustratie met anderhalf miljard moslims over de hele wereld over het feit dat dergelijke groepen terrorisme plegen terwijl ze hun perverse ideologieën verkleden als religie. Wij moslims hebben een bijzondere verantwoordelijkheid om niet alleen de handen ineen te slaan met medemensen om onze wereld te redden van de plaag van terrorisme en gewelddadig extremisme, maar ook om het aangetaste imago van ons geloof te helpen herstellen.

Het is gemakkelijk om in abstracto met woorden en symbolen een bepaalde identiteit te verkondigen. De oprechtheid van dergelijke beweringen kan echter alleen worden gemeten door onze daden te vergelijken met de kernwaarden van onze zelfbenoemde identiteit. De echte geloofsbeproeving bestaat niet uit slogans of een bepaalde manier van verkleden; de echte test voor onze overtuigingen ligt in het naleven van kernprincipes die door alle grote wereldreligies worden gedeeld, zoals het hooghouden van de heiligheid van het leven en het respecteren van de waardigheid van alle mensen.

We moeten de door terroristen gepropageerde ideologie categorisch veroordelen en in plaats daarvan een pluralistische denkwijze met duidelijkheid en vertrouwen bevorderen. Vóór onze etnische, nationale of religieuze identiteit komt immers onze gemeenschappelijke menselijkheid, die elke keer dat er een barbaarse daad wordt gepleegd een tegenslag te verduren krijgt. Franse burgers die in Parijs om het leven zijn gekomen, Libanese sjiitische moslimburgers die een dag eerder in Beiroet zijn omgekomen en tientallen soennitische moslims in Irak die door toedoen van dezelfde terroristen zijn omgekomen, zijn in de eerste plaats menselijke wezens. Onze beschaving zal pas vooruitgaan als we het lijden van mensen, ongeacht hun religieuze of etnische identiteit, in onze empathie als even tragisch behandelen en met dezelfde vastberadenheid reageren.

Moslims moeten ook samenzweringstheorieën verwerpen en vermijden, die ons tot nu toe alleen maar hebben geholpen onze sociale problemen niet onder ogen te zien. In plaats daarvan moeten we de echte vragen aanpakken: Bieden onze gemeenschappen rekruteringsgronden voor groepen met een totalitaire denkwijze als gevolg van niet-onderkend autoritarisme in onszelf, huiselijke fysieke mishandeling, verwaarlozing van de jeugd en een gebrek aan evenwichtig onderwijs? Heeft ons onvermogen om fundamentele mensenrechten en vrijheden, de suprematie van de rechtsstaat en een pluralistische denkwijze in onze gemeenschappen te vestigen, degenen die moeite hebben om alternatieve wegen te zoeken, ertoe aangezet?

De recente tragedie in Parijs is opnieuw een herinnering voor zowel theologen als gewone moslims om barbaarse daden gepleegd in naam van onze religie krachtig te verwerpen en te veroordelen. Op dit moment zijn afwijzing en veroordeling echter niet voldoende; De rekrutering van terroristen binnen moslimgemeenschappen moet worden bestreden en tegengegaan door een effectieve samenwerking van staatsautoriteiten, religieuze leiders en actoren uit het maatschappelijk middenveld. We moeten gemeenschapsbrede inspanningen organiseren om alle factoren aan te pakken die de rekrutering van terroristen in de hand werken.

advertentie

Manieren om steun en afwijkende meningen te uiten binnen democratische middelen

We moeten met onze gemeenschap samenwerken om het noodzakelijke raamwerk op te zetten voor het identificeren van risicojongeren, om te voorkomen dat ze zelfdestructieve paden zoeken, en om gezinnen te helpen met counseling en andere ondersteunende diensten. We moeten een proactieve, positieve betrokkenheid van de overheid bevorderen, zodat betrokken moslimburgers aan tafel kunnen zitten waar terrorismebestrijdingsmaatregelen worden gepland en hun ideeën kunnen delen. Onze jongeren moeten manieren leren om steun en afwijkende meningen op democratische wijze te uiten. Het vroegtijdig incorporeren van democratische waarden in de leerplannen van scholen is van cruciaal belang voor het inprenten van een cultuur van democratie bij jonge geesten.

In de nasleep van dergelijke tragedies zijn historisch sterke reacties opgedoken. Antimoslim- en antireligieus sentiment en een op veiligheid gerichte behandeling van moslimburgers door regeringen zouden contraproductief zijn. De moslimburgers van Europa willen in vrede en rust leven. Ondanks het negatieve klimaat moeten ze ernaar streven om meer samen te werken met hun lokale en nationale overheden om te helpen werken aan een meer inclusief beleid dat hun gemeenschap beter integreert in de grotere samenleving.

Het is ook belangrijk voor ons moslims om ons begrip en onze praktijk van de islam kritisch te beoordelen in het licht van de omstandigheden en vereisten van onze tijd en de verduidelijkingen die onze collectieve historische ervaringen bieden. Dit betekent niet een breuk met de cumulatieve islamitische traditie, maar eerder een intelligent onderzoek, zodat we de ware leringen van de Koran en de profetische traditie kunnen bevestigen die onze moslimvoorgangers probeerden te onthullen.

We moeten de gedecontextualiseerde lezing van onze religieuze bronnen, die in dienst zijn gesteld van perverse ideologieën, proactief marginaliseren. Moslimdenkers en intellectuelen zouden een holistische benadering moeten aanmoedigen en jurisprudentiële uitspraken uit de middeleeuwen moeten heroverwegen die zijn uitgesproken tijdens voortdurende conflicten waarin religieuze overtuiging vaak samenviel met politieke overtuiging. Het hebben van kernovertuigingen moet worden onderscheiden van dogmatisme. Het is mogelijk, en zelfs absoluut noodzakelijk, om de geest van vrijheid van denken nieuw leven in te blazen die aanleiding gaf tot een renaissance van de islam, terwijl we tegelijkertijd trouw blijven aan het ethos van de religie. Alleen in een dergelijke sfeer kunnen moslims onbeleefdheid en gewelddadig extremisme effectief bestrijden.

In de nasleep van de recente gebeurtenissen ben ik met verdriet getuige van de heropleving van de these van de botsing der beschavingen. Ik weet niet of degenen die voor het eerst een dergelijke hypothese naar voren brachten dit uit visie of verlangen deden. Wat zeker is, is dat de heropleving van deze retoriek vandaag de dag eenvoudigweg de rekruteringsinspanningen van de terroristische netwerken dient. Ik wil duidelijk stellen dat waar we getuige van zijn, geen botsing tussen beschavingen is, maar eerder de botsing van de mensheid met de barbaarsheid in onze gemeenschappelijke beschaving.

Het is onze verantwoordelijkheid als moslimburgers om ondanks onze grieven deel uit te maken van de oplossing. Als we het leven en de burgerlijke vrijheden van moslims over de hele wereld en de vrede en rust van ieder mens, ongeacht hun geloof, willen verdedigen, moeten we nu handelen om het probleem van gewelddadig extremisme in al zijn dimensies aan te pakken: politiek, economisch, sociaal en religieus. . Door deugdzame voorbeelden te geven in ons leven, door de extremistische interpretaties van religieuze bronnen in diskrediet te brengen en te marginaliseren, door waakzaam te blijven voor de impact ervan op onze jeugd, en door democratische waarden al vroeg in het onderwijs te integreren, kunnen we geweld en terrorisme tegengaan, evenals totalitaire ideologieën die naar hen leiden.

*Dit artikel van de Turkse islamitische geleerde Fethullah Gülen werd voor het eerst gepubliceerd in Le Monde op 17 december 2015.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending