Verbind je met ons

EU

De ‘Zhanaozen’-lijst moet een einde maken aan de straffeloosheid van daders in Kazachstan

DELEN:

gepubliceerd

on

zhanaozen-dames-1-2000x570Vier jaar geleden, op 16 december 2011, opende de oproerpolitie in de Kazachse stad Zhanaozen het vuur met scherpe munitie op de rug van ongewapende oliearbeiders, die al zeven maanden protesteerden voor hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden.

Op 17 december 2011 schoot de politie in het dorp Shetpe demonstranten neer, die eisten dat de schietpartijen in Zhanaozen zouden stoppen. Volgens officiële cijfers kwamen minstens 17 mensen om het leven, maar onofficiële bronnen beweren dat er maar liefst 70 slachtoffers vielen.

Als straf voor het 'organiseren van en deelnemen aan massale wanorde' werden dertien oliearbeiders veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van drie tot zeven jaar, terwijl nog eens zestien mensen voorwaardelijke straffen kregen.

Four residents of the Shetpe village were sentenced to 4-7 years in prison. Employees of the Open Dialog  Foundation were among the international observers present at the court trials. 22 oil workers testified  in court that they had been subjected to torture: they had been beaten, choked, their ears had been  punctured with a stapler, they were hung by their hair and threatened with rape and acts of retribution against their family members. The victims pointed out the individual police officers who had exerted  torture on them, but the prosecutor’s office ‘found no confirmation’ of these incidents having occurred.

Kazachse rechtbanken veroordeelden de oliearbeiders op basis van de informatie die zij tijdens marteling hadden verkregen. Eind 2014 werd Roza Tuletayeva, een van de leiders van de staking, vrijgelaten, en in 2015 kregen de overgebleven gevangengenomen oliearbeiders hun vrijheid terug. Dit werd mogelijk dankzij aanhoudende inspanningen van de EU, de VN, de OVSE, mensenrechtenorganisaties en vertegenwoordigers van de Kazachse oppositie die zich in politieke ballingschap bevinden.

One of the conditions for the parole of oil workers was their “repentance for  the offences committed”, and for this reason, they have been living in fear and have avoided contact  with journalists ever since their release. Currently, the oil workers are afraid that they could be  dismissed from their jobs should they participate in the events commemorating the Zhanaozen tragedy  due to take place on the day of its anniversary.

Kazachstan heeft de eisen van de EU en de VN om de laatste gevangene, veroordeeld in de 'Zhanaozen-zaak', vrij te laten genegeerd: oppositiepoliticus Vladimir Kozlov. Hij zit een gevangenisstraf van 7.5 jaar uit wegens 'het aanzetten tot sociale verdeeldheid', 'oproepen tot de omverwerping van de constitutionele orde' en 'het oprichten van een criminele organisatie'.

advertentie

According to the official position of Kazakhstan, Kozlov ‘provoked demonstrators to violently confront  the authorities’ ‘on the instruction’ of the opposition politician Mukhtar Ablyazov. As Mr. Ablyazov  supported the striking oil workers, Kazakhstan accused him of ‘inciting social discord’ and ‘committing a  crime against the peace and security of mankind’. The same charges served as a basis for the  prosecution of another political refugee Muratbek Ketebayev who actively reported on the Zhanaozen  events.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending