Verbind je met ons

EU

Vakbonden voor opname van vluchtelingen

DELEN:

gepubliceerd

on

eu-grens-2015-zie-recordstroom-migrantenOp Internationale Migrantendag, 18 December, Europese vakbonden:

  • Belofte om de inclusie en integratie van vluchtelingen in de samenleving te ondersteunen, met name op de werkvloer;
  • oproepen tot meer investeringen in openbare diensten om tegemoet te komen aan de behoeften van vluchtelingen en lokale gemeenschappen;
  • de Europese Commissie aanmoedigen in haar inspanningen om effectief EU-breed asielbeleid te ontwikkelen en te waarschuwen dat geloofwaardig beleid ook nodig is voor legale migratie en inclusie;
  • er bij alle lidstaten op aan te dringen solidariteit en verantwoordelijkheid te tonen bij het verwelkomen en hervestigen van vluchtelingen en een debat te openen over de herziening van de Dublin-verordeningen, en;
  • let op de waarde van collectieve onderhandelingen bij het bereiken van overeenkomsten tussen werkgevers en werknemers over de integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt, en bij het geruststellen van lokale werknemers dat hun lonen en arbeidsvoorwaarden niet zullen worden ondermijnd.

Het Europees Vakbondsverbond (EVV) organiseert op de Internationale Migrantendag een conferentie in Zagreb, Kroatië, om de aandacht te vestigen op en een praktisch en humanitair antwoord op de vluchtelingencrisis bespreken.

“Honderdduizenden wanhopige mensen riskeren hun leven om naar Europa te komen”, zegt Luca Visentini, secretaris-generaal van het EVV. “Deze humanitaire crisis vraagt ​​om een ​​humanitair antwoord. Europa kan mensen niet terugdrijven naar de zee, naar oorlogsgebieden of naar kampen zonder uitzicht op werk of onderwijs.

“De integratie van vluchtelingen is de enige oplossing: integratie in de samenleving en waar mogelijk in werk. Dit betekent investeringen in aanvullende openbare diensten en meer actie om gelijk loon voor gelijk werk te garanderen. Gewetenloze werkgevers moeten ervan worden weerhouden problemen te veroorzaken door vluchtelingen uit te buiten om de lonen omlaag te brengen.”

Europese vakbonden hebben in heel Europa zo'n 1,000 contactpunten opgericht om migranten te helpen bij registratie, werkvergunningen, onderwijs en andere praktische zaken. Ze werken nu samen via een netwerk 'UnionMigrantNet', opgezet met de hulp van het EVV.

Vakbonden staan ​​in de frontlinie van de inclusie en integratie van vluchtelingen op – en bij het vertegenwoordigen van de rechten van vluchtelingen op – de werkplek, en zijn vastbesloten te werken aan een zo eerlijk mogelijke deal voor lokale werknemers en vluchtelingen.

“Solidariteit is een wellicht te vaak gebruikt vakbondsmotto,” zei Luca Visentini, “maar in het geval van de komst van honderdduizenden vluchtelingen naar Europa is solidariteit het beste woord om te beschrijven wat we nodig hebben om het menselijk fatsoen te behouden en te voorkomen dat ernstig conflict.”

advertentie
Het Europees Verbond van Vakverenigingen (ETUC) is er om met één stem te spreken, namens de gemeenschappelijke belangen van werknemers, op Europees niveau. Het werd opgericht in 1973 en vertegenwoordigt nu 90 vakbondsorganisaties in 39 Europese landen, plus 10 branchefederaties. FacebookTwitterYouTube en Flickr.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending