Verbind je met ons

Conservatieve Partij

Kamall op top: 'Geen gemakkelijke antwoorden op de vele uitdagingen van Europa'

DELEN:

gepubliceerd

on

Syed KamallEr zijn geen gemakkelijke antwoorden of simplistische antwoorden op de vele uitdagingen die zich in de EU voordoen, zoals de migrantencrisis, terrorisme en de heronderhandelingen in Groot-Brittannië, Syed Kamall, lid van het Europees Parlement (foto)zei de leider van de Europese Conservatieven en Hervormers vandaag (16 december) in een toespraak op de top van morgen.

In zijn toespraak in de vergaderzaal in Straatsburg zei hij: “Voor elk afzonderlijk onderwerp van de top van deze week bestaat er geen eenvoudig antwoord. Geen simpele soundbite, één beleid of één conclusie van de Raad om alle crises waarmee Europa wordt geconfronteerd op te lossen.

“Veel te veel mensen bieden simplistische antwoorden. Sommigen spreken van Meer Europa, één EU-inlichtingendienst, één Europees leger – leidend tot één Europese regering

“Anderen spreken van Geen Europa, het volledig sluiten van onze grenzen: geen toegang, geen migratie, geen samenwerking. Soms zijn de enige stemmen die gehoord lijken te worden die van de extremen.

“Onze politiek dreigt steeds meer gepolariseerd te raken in een tijd waarin onze wereld complexer wordt. Maar deze crises overstijgen de 140 karakters van een tweet.

“De migratie- en vluchtelingencrisis heeft geen eenvoudige antwoorden. Er is geen zilveren kogel. Het moet bij de bron worden aangepakt en we moeten ons een weg banen naar een politieke oplossing in Syrië – hoe traag en frustrerend dat ook is.

“Maar niet iedereen die hier komt, is noodzakelijkerwijs op de vlucht voor oorlog, maar is begrijpelijkerwijs op zoek naar een beter leven. Wie kan het hen kwalijk nemen? Maar we kunnen simpelweg niet iedereen – ongeacht de persoonlijke omstandigheden – een thuis bieden.

advertentie

“We moeten duidelijke regels hebben om asiel te verlenen aan degenen die daadwerkelijk op de vlucht zijn voor vervolging, om economische migranten terug te sturen en om asiel aan te vragen via de bestaande immigratiekanalen.

“Maar in plaats daarvan zien we dat één grote lidstaat de boodschap uitzendt dat iedereen welkom is, ongeacht de omstandigheden en redenen om te reizen, en vervolgens andere lidstaten uitscheldt wanneer zij de grenzen opnieuw instellen.

“We zien dat andere lidstaten hun verantwoordelijkheden niet nakomen om mensen vast te houden en te behandelen. En als ze het niet aankunnen, vragen ze geen hulp. In plaats daarvan zien we dus een reflexmatig beleid in het heetst van de crisis.

“Als een verhuisplan gebaseerd op een simpel idee, maar nooit echt geworteld in de realiteit, en tot nu toe slechts 160 mensen geholpen.

“En als de realiteit bijt, verandert de retoriek. Wanneer de Schengenstaten spreken over het opnieuw instellen van grenzen, richten we ons uiteindelijk op het versterken van de buitengrenzen van de EU, met gesproken woorden over een Europese grenswacht.

“Ja, we zijn het erover eens dat het versterken van Frontex kan helpen. Maar we moeten heel voorzichtig zijn met hoe en wat we nu overeenkomen, zal werken, niet alleen voor de komende paar maanden, maar ook voor de komende jaren.

“In plaats van dwang jegens de lidstaten hebben we meer samenwerking tussen de lidstaten nodig, en mogen we geen crisis gebruiken om de soevereiniteit te ondermijnen.

“Hetzelfde geldt voor de terrorismecrisis waarmee we nu worden geconfronteerd. We moeten kalm en rationeel reageren, met beleid om de dreiging aan te pakken.

“Sommige lidstaten gaan achter Daesh aan in het Midden-Oosten. We moeten nu vertrouwen opbouwen tussen de inlichtingendiensten van de lidstaten om gegevens te delen, en niet om ze te dwingen. Maar we moeten ook de bredere problemen aanpakken die ertoe leiden dat jongeren door Daesh worden gerekruteerd.

“De identiteitscrisis die jonge mensen kwetsbaar maakt voor de tactieken van Daesh zal alleen maar erger worden als we nu proberen onze moslimgemeenschappen in onze landen te demoniseren of uit te sluiten.

“Wat de Britse verzoeken om hervorming van de EU betreft, zal het u misschien verbazen te horen dat ik hier enkele gedachten over heb!

“We weten allemaal dat aan het merendeel van deze verzoeken relatief gemakkelijk kan worden voldaan, maar er is nog wat werk aan de winkel om tegemoet te komen aan de verzoeken van Groot-Brittannië en om verdere Europese hervormingen na te streven.

“Als Britse Conservatief ben ik er trots op dat een Conservatieve premier een referendum zal houden voor het Britse volk. Als Brits Europarlementariër zal ik – waar ik kan – helpenmet de heronderhandelingsproces en om uit te leggen aan de collega’s hier en aan mijn kiezers – wie het laatste woord zal hebben. Maar als leider van de ECR-Fractie hoop ik dat dit proces zal fungeren als katalysator voor EU-brede hervormingen.

“Als we naar de agenda van de top kijken, zijn er een aantal lastige kwesties die goed moeten worden nagedacht en gepland. 2014 was een jaar voor een nieuwe voorzitter van het Europees Parlement, de Commissie en de Raad, 2015 was een jaar van reflexmatige reacties. 2016 moet het jaar worden waarin de basis wordt gelegd voor langetermijnoplossingen op basis van samenwerking.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending