Verbind je met ons

Conferentie van de perifere en maritieme regio's van Europa (CPMR)

Visquota te hoog als de EU-ministers grotendeels negeren wetenschap

DELEN:

gepubliceerd

on

Vismarkt-in-Nouadhibou-Haven,-Mauritanië,-West-Afrika.-Credit-Marco-Care_Marine-PhotobankAdvies ClientEarth

Tijdens de bijeenkomst van gisteravond (15 december) blijft overbevissing een ernstige bedreiging voor de oceanen en de industrie, nu de EU-ministers quota vaststellen die de visserijwetgeving en gedegen wetenschap negeren. Deze jaarlijkse limieten bepalen hoeveel vis er mag worden gevangen in de Noordoost-Atlantische Oceaan en de Noordzee, die 70% van de vis leveren die in de EU wordt gevangen. 

Het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) vereist wettelijk dat de visserij tegen 2020 duurzaam moet zijn. Voor sommige bestanden in sommige gebieden, waaronder haring en ansjovis, hebben de ministers wetenschappelijk advies gevolgd om vangstbeperkingen vast te stellen die de overbevissing zullen helpen bestrijden. In sommige gevallen – ook voor kabeljauw en schelvis – trotseerden ze dit echter. Uit een voorlopige analyse blijkt dat de Raad voor 34 bestanden hogere quota heeft vastgesteld dan geadviseerd. Zie de vangstquota van de Raad en het persbericht.

KlantAardwetenschapper Liane Veitch zei: “De vangstlimieten van 2016 gaan niet ver genoeg om de vispopulaties te beschermen. Sommige quota maken nog steeds ernstige overbevissing mogelijk, waardoor de duurzaamheid van het bestand en de industrie die ervan afhankelijk is, wordt bedreigd. “Voor andere bestanden is de Raad begonnen het wetenschappelijk advies en de EU-visserijwetgeving te volgen. We moeten meer van deze ambitie van de ministers zien om de toekomst van de EU-visserij veilig te stellen en om scherpe schokken voor vissers en consumenten te voorkomen nu we 2020 naderen. ”

Het GVB vereist onmiddellijke actie om de visserij duurzamer te maken en 2020 is de wettelijke deadline om de visserij volledig duurzaam te maken, zonder uitzonderingen. Als ministers wetenschappelijke adviezen blijven negeren, zullen de quota de komende jaren drastisch moeten worden verlaagd. Het zal veel pijnlijker zijn dan geleidelijke stappen richting duurzame visserij, waarvoor de wet bedoeld is. Met nog vier jaar om de deadline te halen, is er geen tijd te verliezen. We moeten de wetenschap volgen om duurzame visserijlimieten vast te stellen en ons daaraan te houden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending