Verbind je met ons

Vennootschapsbelasting regels

De voorstellen van Labour-leden voor EU-wetten tegen belastingfraude worden besproken

DELEN:

gepubliceerd

on

Google-Yahoo-en-Apple-Tax-Avoiding-Scheme-Goes-Through-Ireland-2Een nieuw alomvattend wetgevingsverslag wordt vandaag (15 december) door het Europees Parlement besproken, voorafgaand aan de stemming morgen, ter versterking van de recente inspanningen om agressieve belastingontwijking en -ontduiking aan banden te leggen.

Dit nieuwe rapport zal concrete aanbevelingen doen die door de Europese Commissie in wetgevingsvoorstellen moeten worden omgezet binnen een jaar. Als de verantwoordelijke commissaris dit niet doet, moet hij tijdens een optreden in het Europees Parlement de redenen hiervoor uitleggen.

Het rapport is al goedgekeurd door de commissie Economische en Monetaire Zaken van het Parlement en is opgesplitst in drie delen: transparantie, coördinatie en convergentie; elk met een reeks aanbevelingen.

Een belangrijk hoogtepunt van het rapport is de verplichte, openbare rapportage per land, wat betekent dat alle bedrijven die over de grenzen heen actief zijn, publiekelijk moeten rapporteren over waar ze hun winst maken en waar ze hun belastingen betalen. Als onderdeel van de inspanningen om meer mensen als klokkenluiders naar voren te brengen – zoals gebeurde bij het lux-lekschandaal – introduceert het rapport ook een betere bescherming voor degenen die wangedrag of illegale activiteiten melden aan de autoriteiten of het publiek.

Bedrijven die belastingparadijzen proberen te gebruiken om hun winsten te verbergen of hun belastingen te verleggen, zullen ook te maken krijgen met zware nieuwe sancties. Er zal in de hele EU een gemeenschappelijke definitie van belastingparadijzen worden ingevoerd en de bedrijven die hiervan gebruik maken zullen geen toegang meer krijgen tot EU-geld, inclusief de fondsen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Anneliese Dodds, lid van het Europees Parlement, co-auteur van het rapport, zei: “Dit rapport toont de vastberadenheid van het Europees Parlement om echte wetswijzigingen te zien om een ​​einde te maken aan belastinggerommel door grote multinationale bedrijven. Door wetten op EU-niveau in te voeren, kunnen we voorkomen dat bedrijven over de grens springen om hun belastingaanslagen tot bijna nul terug te brengen.”

“Het lux-lekschandaal van vorig jaar liet zien hoezeer deze bedrijven er niet in zijn geslaagd belastingen te betalen die gebruikt hadden kunnen worden om scholen en ziekenhuizen te bouwen of de staatsschuld af te betalen. Door klokkenluiders meer bescherming te bieden en bedrijven te dwingen openbaar te maken hoeveel winst ze precies maken en waar ze die betalen, kunnen we zien dat belastingrechtvaardigheid serieus begint.”

advertentie

Link naar rapport.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending