Verbind je met ons

Voorpagina

Waarom heeft leidende democratie Centraal-Azië te verbieden een Human Rights Watch onderzoeker?

DELEN:

gepubliceerd

on

HRW

Kirgizië, de leidende democratie in Centraal-Azië, heeft de ongekende stap gezet om een ​​prominente mensenrechtenonderzoeker de toegang tot het land te ontzeggen. Op 2 december weigerden de immigratieautoriteiten in Kirgizië Mihra Rittman de toegang (foto), onderzoeker en landelijk bureaudirecteur voor monitoringgroep Human Rights Watch. Kirgizië hield de parlementaire vergadering open verkiezingen in oktober van dit jaar, maar de voortdurende vervolging van minderheden en de groeiende banden met Rusland vormen een bedreiging voor hun fragiele mensenrechtenregime. Het besluit komt voordat Kirgizië in januari 2016 zitting neemt in de VN-Mensenrechtenraad, schrijft Georgina Rannard van VN-despatch.

Rittman probeerde op 2 december Kirgizië binnen te komen op de luchthaven Bishkek Manas, maar kreeg documenten te zien waarin haar werd beschreven als persona non grata. Een woordvoerder van het Kirgizische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd dat Rittman de toegang werd geweigerd onder vermelding van 'schending van de migratiewetten', maar ging daar niet verder op in. Rittman woont sinds 2012 in Kirgizië. Ze zei tegen UN Dispatch: “Het komt vrij zelden voor dat HRW-personeel regelrecht uit een land wordt verbannen, en de ervaring om bij de grens te worden afgewezen – en erachter te komen dat ik uit Kirgizië ben verbannen – was verschrikkelijk."

Human Rights Watch is een van 's werelds meest invloedrijke toezichthouders op het gebied van de mensenrechten. In Centraal-Azië – een regio waarvan de landen de meeste mensen moeilijk op een kaart kunnen identificeren – combineert Human Rights Watch lokale en regionale expertise met internationale invloed om onderzoek te doen en te pleiten voor dringende mensenrechtenkwesties.

In oktober publiceerde HRW 'Bel me als hij je probeert te vermoorden', een rapport dat de zwakke reactie van de staat op huiselijk geweld in Kirgizië documenteert. Andere rapporten hebben politiegeweld tegen homo- en biseksuele mannen blootgelegd ('Ze zeggen dat we dit verdienden') en in 2011 publiceerde HRW een rapport kritiek uiten op de gerechtelijke onderzoeken in het massale interetnische geweld van 2010 in Osh, in het zuiden van Kirgizië. Rittman voerde zelf veel interviews met slachtoffers af. Uitvoerend directeur van HRW, Kenneth Roth, noemde het verbod van Rittman “ongekend” en zei: “De autoriteiten in Kirgizië moeten het verbod onmiddellijk opheffen en Rittmann toestaan ​​terug te keren naar Bishkek en zonder intimidatie door te werken.”

De stap om HRW-activiteiten in te perken komt op een moment dat het Kirgizische parlement een wetsontwerp overweegt dat binnenlandse NGO’s die buitenlandse financiering ontvangen, verplicht zich te registreren als 'buitenlandse agenten'. De wetgeving bootst een Russische wet na die in 2012 werd aangenomen en die NGO’s stigmatiseerde en leidde tot een uittocht van mensenrechtenorganisaties en zelfs media uit Rusland. De wet is bedoeld om de mogelijkheden van het maatschappelijk middenveld om de overheid te bekritiseren en ter verantwoording te roepen, te beperken. HRW heeft er actief bij Kirgizische functionarissen op aangedrongen het wetsvoorstel te verwerpen.

Human Rights Watch is niet de enige maatschappelijke groepering die het doelwit is in Kirgizië. Kirgizische activisten worden vaak vervolgd door de geheime politie vanwege hun werk, waarbij misbruik aan de kaak wordt gesteld of wordt gepleit voor politieke verandering. In maart werden kantoren van de toonaangevende mensenrechtenorganisatie Bir Duino in de onrustige zuidelijke stad Osh door de politie overvallen. Bir Duino gelooft dat dit te danken is aan hun werk bij het documenteren van corruptie bij de politie en het misbruik van de vervolgde Oezbeekse minderheid in Zuid-Kirgizië. In een interview wees voorzitter Tolekan Ismaillova op de vernietiging door de politie van kluizen waarin documenten waren opgeslagen en legde uit dat haar personeel routinematig wordt geïntimideerd door de autoriteiten.

advertentie

De toegangsweigering aan Mihra Rittman benadrukt de aanhoudende tegenstellingen in Kirgizië. Het land wordt door de internationale gemeenschap beloond voor zijn relatief open en democratische systeem in een regio die wordt gekenmerkt door autoritarisme. Toch blijven het voortdurende misbruik van minderheden en het harde optreden tegen de mensenrechten, aangemoedigd door een steeds nauwere band met Rusland, de route naar de democratie ontwrichten die ooit werd gezien als een onvermijdelijke weg naar democratie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending