Verbind je met ons

EU

EU-Rusland: gedoemd tot partnerschap

DELEN:

gepubliceerd

on

Goedgekeurd voor vrijgave door Joint Staff Public AffairsDe betrekkingen tussen de Europese Unie en Rusland bevinden zich nu in een kritieke fase (schrijft Adomas abromaitis). Hoewel dit de afgelopen tien jaar een permanente toestand is. De banden tussen de EU en Rusland zijn de afgelopen jaren bijzonder verslechterd.

De De economische sancties tegen Moskou die in de zomer van 2014 zijn opgelegd, nadat de Krim van Oekraïne in een referendum had gestemd om weer lid te worden van de Russische Federatie, blijven de grootste impact hebben op de bilaterale betrekkingen. Gezien het feit dat de Europese Unie de aan Rusland opgelegde economische beperkingen waarschijnlijk met nog eens zes maanden zal verlengen, zou de EU klaar moeten zijn voor een nieuwe ronde van spanningen. Met andere woorden, het gemeenschappelijke Europese politieke denken zal opnieuw de overhand krijgen op potentiële economische verliezen.

Vandaag is het moment waarop de EU een besluit moet nemen over verdere betrekkingen met de zogenaamde "pasgeboren" supermacht. Bilaterale betrekkingen kunnen twee kanten op: banden versterken of verder afstand nemen. Er is geen derde keus. Wat is beter? Elke Europese staat heeft zijn eigen standpunt, en soms verschillen ze dramatisch.

Het is geen geheim dat economische sancties beide partijen evenveel pijn doen. Sommige experts zeggen dat beperkingen de enige manier zijn om de ambitieuze plannen van Rusland in Oekraïne te stoppen. De anderen beschouwen ze als een doodlopende weg.

Als het terrorisme niet opkomt, zullen de betrekkingen in de nabije toekomst waarschijnlijk geen kans krijgen om te verbeteren. Noch de EU, noch Rusland zullen het standpunt over het Oekraïense conflict niet veranderen. Maar recente terroristische gebeurtenissen in Parijs hebben in sommige Europese landen geleid tot herziening van de opvattingen over gezamenlijke inspanningen om de verspreiding van dit kwaad tegen te gaan. De Europese staten die thuis al met een dagelijkse terroristische dreiging te maken hebben gehad, komen overeen hun inspanningen met Rusland te bundelen op ten minste één gebied: de strijd tegen het terrorisme. Een brede internationale coalitie met Rusland lijkt veel effectiever dan zonder.

Het moet gezegd worden dat het recente initiatief van Moskou om de leidende rol op zich te nemen in de strijd tegen het terrorisme het gedrag van Rusland opnieuw stevig in de schijnwerpers heeft gezet en de meningen onder Europese staten heeft gepolariseerd over hoe de EU en haar lidstaten zouden moeten reageren.

Sommige EU-lidstaten zoals Litouwen, Letland en Estland weigerden categorisch iets met Moskou gemeen te hebben. Het is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan het gemeenschappelijke pijnlijke verleden, anders dan iets anders.

advertentie

In het algemeen is het grootste probleem van de Europese Unie het gebrek aan consensus. Van oudsher doen de individuele landen van de Europese Unie wat het beste bij hun eigen behoeften past. Dit verzwakte de stem van de EU-instellingen. Politieke en economische belangen van de organisatie als geheel en van individuele staten in het bijzonder spraken elkaar zeer vaak tegen. Economische banden met zo'n enorm land als Rusland waren altijd winstgevend. Niet alle EU-lidstaten zijn zelfs nu bereid om uitkeringen te weigeren.

Rusland van zijn kant, dat zeer geïnteresseerd was in samenwerking met Europa, ontwikkelde zijn eigen interactiemechanisme met hen. Het heeft landen gekozen waar zij bilaterale afspraken kunnen maken en individueel partnerschapscontacten met hen kunnen aanknopen. En het werkte echt en het zal zeker werken! In ieder geval moet de EU met Rusland interageren. Twee partijen zijn gedoemd om samen te werken vanwege geografische en geopolitieke factoren. De vraag is op welke manier. In de nieuwste ontwikkeling is het maken van de juiste keuze voor de Europese Unie niet alleen een kwestie van politiek imago, een verkeerde beslissing kan ook het leven van Europeanen kosten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending