Verbind je met ons

EU

Internationale gemeenschap aangespoord om meer te doen om de ideologie van het islamitisch extremisme aan te pakken

DELEN:

gepubliceerd

on

radicale islamIslamitisch extremisme en de ideologie die dit drijft, zijn schadelijk voor het weefsel van de democratie en dreigen zich “door de generaties heen te verspreiden”, tenzij er effectieve en dringende preventieve maatregelen worden genomen.

Dat was een van de belangrijkste boodschappen die naar voren kwam uit een spraakmakende briefing in Brussel over radicalisering.

De briefing werd georganiseerd door de Europese Stichting voor Democratie in samenwerking met het Instituut voor Vrede en met steun van het Counter Extremism Project en de Amerikaanse missie bij de EU.

Er werd vernomen dat effectief preventiebeleid nodig zou zijn om vaak beïnvloedbare jonge moslimmannen en -vrouwen ervan te weerhouden in de klauwen te vallen van extremisten zoals ISIL, de zogenaamde ‘doodscultus’ die verantwoordelijk is voor de recente wreedheden in Parijs en het neerhalen van een Russische burger. vliegtuigen.

Tijdens het twee uur durende debat op dinsdag (1 december) waren sprekers van beide kanten van de Atlantische Oceaan aanwezig: Zainab Al-Suwaij, directeur van het American Islamic Congress en Karin Heremans, medevoorzitter van de onderwijswerkgroep Radicalization Awareness Network (RAN).

Bij de opening van het evenement zei Alexander Ritzmann van de Europese Stichting voor Democratie, een toonaangevend beleidsinstituut in Brussel, dat een van de doelstellingen was om het delen van beste praktijken bij de bestrijding van gewelddadig extremisme te bespreken.

Al-Suwaij, wiens organisatie werd opgericht in de nasleep van de terreuraanslagen van 9 september in New York, zei dat de resultaten van het islamitisch extremisme nu zowel de islamitische wereld als het Westen bijna dagelijks “rondspookten” en legde uit hoe Amerikaanse radicaliseringsprogramma's hadden geprobeerd het probleem aan te pakken.

advertentie

Haar organisatie, zo zei ze, heeft gedurende een periode van zeven jaar bewustmakingsprogramma's uitgevoerd waar zo'n 12,000 mensen op 75 universiteitscampussen in heel Amerika van hebben geprofiteerd, in een poging te voorkomen dat jonge mensen radicaliseren.

Ze zei dat haar ervaring suggereerde dat het belangrijk is om de activiteiten van extremistische predikers in moskeeën en islamitische scholen nauwlettend in de gaten te houden om te voorkomen dat sommigen van hen ‘boodschappen van haat’ verspreiden.

Al-Suwaij noemde een voorbeeld waarin zij de extremistische leerstellingen van een Iman in een moskee in de VS aan de FBI had gemeld, wat ertoe had geleid dat die persoon was gedeporteerd.

Bij het aanbieden van een tegenverhaal aan zulke mensen was het belangrijk, zo betoogde zij, om gemeenschappen te ‘mobiliseren’ en ook volledig gebruik te maken van de sociale media, die, zo benadrukte zij, een cruciaal rekruteringsinstrument voor islamitische extremisten zijn geworden.

Het ontwikkelen van effectieve ‘sociale programma’s’ voor die jonge moslims die vanuit Syrië en dergelijke plaatsen terugkeren naar hun thuisland in Europa en de VS was ook noodzakelijk.

De samenleving moest ook “een duidelijk onderscheid maken” tussen “de islam, de religie” en de “politieke islam of islamisme”, en voegde eraan toe: “De meeste problemen waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd, worden veroorzaakt door de politieke islam en tenzij er goede preventiemaatregelen worden genomen extremisme is ondermijnend voor de democratie die zich door de generaties heen zal verspreiden."

Ze vertelde tijdens de bijeenkomst: “Wij in de VS zijn ons tegenwoordig veel meer bewust van deze problemen, maar de gewelddadige haatboodschappen die sommige van deze mensen verspreiden zijn soms onbegrijpelijk. Voorkomen dat jonge mensen radicaliseren is een groot probleem, maar dat is de uitdaging waar we voor staan. .

“We moeten de boodschap overbrengen dat de dreiging niet alleen voor het Westen geldt, maar ook voor islamitische gemeenschappen die hun jongeren verliezen aan groepen als Islamitische Staat.”

Enkele voorbeelden van beste praktijken in Europa werden geschetst door Heremans, wiens RAN-werkgroep zojuist is opgericht en ook een "Centre of Excellence" omvat, waardoor grassrootsactivisten informatie en ervaringen kunnen delen over het gemakkelijker aanpakken van radicalisering.

Er was een informeel ‘manifest’ bedacht voor verspreiding onder tientallen scholen, trainingsprogramma’s voor onderwijzers en training voor eerstelijnsprofessionals op lokaal, provinciaal, federaal en EU-niveau – om deze groeiende dreiging op scholen aan te pakken. Het moedigt leraren aan om een ​​‘visie’ op radicalisering te ontwikkelen en openlijk ‘moeilijke gesprekken’ over de kwestie te voeren. We worden geconfronteerd met een generatie-uitdaging, zei ze.

Ze zei: "We zeggen tegen scholen: 'durf te communiceren' over deze kwestie en beleid te ontwikkelen op vrijwel dezelfde manier als in het verleden werd gedaan voor kwesties als drugsmisbruik en gezondheid en veiligheid."

Heremans, tevens directrice van de Koninklijke Atheneumschool in Antwerpen, erkent grif dat dit niet altijd gemakkelijk is, daarbij verwijzend naar het voorbeeld van toen zij op haar school een minuut stilte probeerde te organiseren voor de slachtoffers van 9 september.

De school heeft leerlingen uit 60 landen, waaronder conflictgebieden zoals Irak en Syrië, en ze zei dat het beheersen van de ‘spanningen’ binnen de school moeilijk zou kunnen zijn.

‘Wat we deden na de aanslagen in Parijs op 13 november’, legde ze uit, ‘was de minuut stilte te verlengen, zodat het een eerbetoon was aan alle slachtoffers van extremisme, niet alleen aan degenen die in Parijs zijn omgekomen. Het doel was niet om confrontatie te vermijden, maar om liever gezegd, om verbinding te maken met al onze studenten."

Ze merkte ook op dat het nodig was om jonge moslims het ‘gevoel te geven dat ze erbij horen’, en voegde eraan toe: ‘We hebben op onze school een enquête gehouden waarin we probeerden vast te stellen wie vond dat zij de sterkste identiteit hadden. We ontdekten dat het de moslimleerlingen waren. wier identiteit het sterkst was. Het probleem is dat dit sommigen van hen zo vatbaar kan maken voor radicalisering. We moeten manieren vinden om hen een beter gevoel te geven dat ze bij hun eigen lokale gemeenschap horen.'

Heremans stelt ook dat het bij de discussie over radicalisering belangrijk is om de groeiende dreiging te onderkennen die uitgaat van extreemrechtse groeperingen, niet in de laatste plaats in Europese landen als Hongarije en Griekenland, en van het islamitisch extremisme.

Tijdens de bijeenkomst werd gesproken over EXIT-Duitsland, een initiatief dat mensen helpt die de extreemrechtse beweging willen verlaten en een nieuw leven willen beginnen.

Het project, mede opgericht door de voormalige neonazi-leider Ingo Hasselbach, werkt sinds 2000 aan het bieden van hulp aan drop-outs uit extreem en gewelddadig rechtse omgevingen.

Ritzmann wees erop dat EXIT-Duitsland zich sinds 2011 ook bezighield met de aanpak van islamitisch extremisme, dat volgens hem “enkele overeenkomsten” vertoont met rechts-extremisme.

In een vraag-en-antwoordsessie zei een toeschouwer dat het van cruciaal belang was om de oorzaken aan te pakken van waarom mensen radicaliseren, en niet alleen de ‘symptomen’. Na wreedheden als Parijs bestaat de ‘verleiding’ uit het bieden van een ‘crisisreactie’, maar een betere aanpak zou het vinden en implementeren van oplossingen voor de langere termijn zijn.

In antwoord op een vraag over het islamisme, de ideologie die het islamistisch extremisme aandrijft, benadrukte Al-Suwaij dat de ideologie van de Moslimbroederschap daar niet anders was dan die van de ultraconservatieve wahabistische en salafistische doctrines die steeds meer worden erkend als de belangrijkste bronnen van gewelddadige radicalisering. De MB-ideologie is identiek aan het wahhabisme en het salafisme en de politieke islam/islamisme is de basis van alle problemen die samenlevingen hebben met extremisme, zei ze. De politieke islam is schadelijk voor het weefsel van de democratie dat zich nog generaties lang door de samenleving zal verspreiden”, voegde ze eraan toe. De confrontatie ermee is van cruciaal belang voor het aanpakken van radicalisering en gewelddadig extremisme.

Eén toeschouwer gaf een voorbeeld van goede praktijk met betrekking tot Spanje, het land dat de ergste terroristische aanslag sinds de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt: de treinbomaanslag in Madrid in 2, waarbij 2004 mensen om het leven kwamen.

Ondanks de enorme stijging van het aantal Marokkanen in haar land, de afgelopen jaren gestegen van 75,000 naar 900,000, is Spanje erin geslaagd deze, de grootste etnische groep, in de reguliere samenleving te integreren.

Concluderend zei Ritzmann dat het “zeer actuele” debat aanleiding heeft gegeven tot verschillende uitstekende ideeën, waaronder de rol die onderwijs kan spelen bij het verklaren van het fenomeen islamitische radicalisering.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending