Verbind je met ons

Brexit

David Cameron: Geen EU-hervormingsakkoord op de top van december

DELEN:

gepubliceerd

on

david-cameron-waarschuwt-tegen-brexitDe Britse premier David Cameron heeft gezegd dat hij niet verwacht dat er tijdens de top van Europese leiders in december een akkoord zal worden bereikt over zijn hervormingsdoelstellingen voor de EU.

De premier zei dat er "goede vooruitgang" was geboekt in de gesprekken, maar de omvang van de doelstellingen van Groot-Brittannië betekende dat hij niet "in één keer" een akkoord zou krijgen.

Voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, zei dat de top "de weg moet vrijmaken voor een akkoord in februari".

De Britse premier heeft beloofd dat er tegen eind 2017 een in/uit-stemming zal zijn over het EU-lidmaatschap.

Er wordt gezegd dat hij een vroege stemming wil houden, maar hij heeft gezegd dat hij de timing van de verkiezingen pas zal bepalen nadat de onderhandelingen over de Britse voorwaarden voor lidmaatschap van het 28 leden tellende blok zijn afgerond.

'Het is moeilijk'

De regering had zich in december nog nooit tot een akkoord gecommitteerd, maar men denkt dat het onderhandelingsteam hierop had gehoopt.

advertentie

Tusk zei dat hij maandag alle EU-leiders zou aanschrijven met zijn beoordeling van de Britse hervormingsdoelstellingen.

Cameron zei tijdens een persconferentie in Bulgarije samen met de premier van het land: “De omvang van waar we om vragen, betekent dat we dit niet gemakkelijk zullen oplossen.

"We hebben tijd nodig om ervoor te zorgen dat elke kwestie op de juiste manier wordt aangepakt, want het belangrijkste is dat de inhoud goed is, en dit is een grote, gedurfde en veelomvattende agenda."

“Het is moeilijk”, voegde Cameron eraan toe: “We zullen het er niet in één keer over eens worden, dus ik verwacht niet dat we op deze top in december tot overeenstemming zullen komen – maar we zullen onze voet niet van het pedaal halen.

“We zullen het tempo van de onderhandelingen hoog houden en we zullen deze top gebruiken om de geest te concentreren en te werken aan oplossingen op de moeilijkste gebieden, omdat we hervormingen nodig hebben op elk gebied dat ik heb uiteengezet.”

Hij herhaalde dat hij in een hervormde EU wilde blijven, maar hij heeft niet uitgesloten dat hij campagne zal voeren om de EU te verlaten als hij de verandering die hij nastreeft niet kan bewerkstelligen.


Vier belangrijke doelstellingen vormen de kern van de EU-hervormingsvoorstellen van David Cameron, die hij in november in een brief aan de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, uiteenzette.

  • Bescherming van de interne markt voor Groot-Brittannië en andere niet-eurolanden
  • Het concurrentievermogen vergroten door een doel te stellen voor het verminderen van de "last" van administratieve rompslomp
  • Groot-Brittannië vrijstellen van een ‘steeds nauwere unie’ en de nationale parlementen versterken
  • Beperking van de toegang van EU-migranten tot voordelen voor werkenden, zoals belastingvoordelen

Eerder sprak de premier met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de heronderhandelingsinspanningen en vertelde haar dat hij tot de conclusie was gekomen dat een deal deze maand niet mogelijk zou zijn.

Leave.EU, een groep die campagne voert om Groot-Brittannië te laten stemmen om het blok te verlaten, zei dat het aantoonde dat de ‘zwakke’ onderhandelingen van de premier ‘geen grip kregen’.

“Moeilijke kwesties zoals de Griekse schuldencrisis, de migratiecrisis en nu de veiligheidscrisis blijven zijn ontoereikende eisen naar de zijlijn duwen”, aldus medeoprichter Richard Tice.

Ondertussen heeft Will Straw, uitvoerend directeur van Britain Stronger in Europe – de belangrijkste partijoverschrijdende groep die campagne voert voor Groot-Brittannië om in de EU te blijven – tweeted"Het Verenigd Koninkrijk zou moeten blijven aandringen op hervormingen in Europa. Britse premiers hebben een sterke staat van dienst als het gaat om het veiligstellen van EU-hervormingen in het verleden."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending