Verbind je met ons

EU

EU PNR: leidend EP-lid optimistisch over vooruitzichten op een deal die tegemoet komt aan de zorgen van het Parlement

DELEN:

gepubliceerd

on

 Timothy Kirkhope

 

Europarlementariër van de Commissie voor Burgerlijke Vrijheden Timothy Kirkhope (ECR, VK) (foto), die de drieweggesprekken leidt met de Raad en de Commissie over het voorstel voor een EU Passenger Name Record (PNR)-voorstel over het gebruik van de gegevens van vliegtuigpassagiers om terrorisme en ernstige vormen van terrorisme te bestrijden grensoverschrijdende misdaad, hebben de commissie dinsdag (1 december) geïnformeerd over hun voortgang. De rapporteur, die de belangrijkste kwesties van de lopende onderhandelingen opsomde, was optimistisch dat er eind dit jaar een akkoord zou kunnen worden bereikt dat tegemoetkomt aan de zorgen van het Parlement.

Het PNR-voorstel van de EU zou luchtvaartmaatschappijen verplichten de gegevens van hun passagiers aan EU-landen te verstrekken om de autoriteiten te helpen terrorisme en ernstige grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden.

De heer Kirkhope merkte op dat er nu vier “trialogen” (driegesprekken tussen de onderhandelaars van het Parlement, de Raad en de Commissie) hebben plaatsgevonden. De vijfde staat gepland op 2 december en de zesde op 15 december.

Hij zei verder dat er vooruitgang is geboekt op belangrijke kwesties en prees de “goede samenwerking tussen de politieke fracties” in het Parlement. "Ik ben vastbesloten om tot een akkoord te komen dat de meerderheid kan steunen", voegde hij eraan toe.

Met betrekking tot de vraag welke vluchten moeten worden opgenomen in het toepassingsgebied van de PNR-richtlijn van de EU, herinnerde de heer Kirkhope eraan dat de lidstaten graag “vluchten binnen de EU” zouden willen opnemen. Als deze niet onder de richtlijn vallen, zullen de lidstaten “elk geharmoniseerd EU-systeem opgeven en doorgaan met hun eigen nationale PNR-systemen”, zei hij.

Wat de bewaartermijn van gegevens betreft, herinnerde Kirkhope aan de “aanzienlijke verschillen” in de standpunten van de drie instellingen (de Raad had gevraagd dat de gegevens vijf jaar bewaard zouden worden voordat ze “gemaskeerd” zouden worden, terwijl het mandaat van de commissie 30 dagen luidde). De onderhandelingen hierover zijn nog gaande.

advertentie

De lijst met strafbare feiten die eronder vallen, de door de commissie ingevoegde bepalingen over marktdeelnemers die geen luchtvaartmaatschappijen zijn, de uitwisseling van informatie waar de leden van het Europees Parlement voor pleiten en de relatie tussen de PNR van de EU en het gegevensbeschermingspakket waren enkele van de andere kwesties die door de rapporteur werden genoemd.

“Iets waar ik geen concessies aan doe, is een volledig herzieningsmechanisme (…) om ervoor te zorgen dat de wetgeving werkt en effectief is”, zei hij.

U kunt kijken naar de video-opname van het debat.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending