Verbind je met ons

EU

Tijd om klinisch te worden over de broodnodige richtlijnen

DELEN:

gepubliceerd

on

dokter-gezondheid-1180x787Door Denis Horgan, uitvoerend directeur van de European Alliance for Personalised Medicine 

Treating patients is often not an easy task – difficult decisions need to be made, often in the face of uncertainty.

Maar er zijn klinische richtlijnen om te helpen, inclusief aanbevelingen gericht op het optimaliseren van de patiëntenzorg. Ze zijn gebaseerd op bestaand bewijs, worden systematisch beoordeeld, maar omdat er zo veel zijn, kan het zelfs dan vaak moeilijk zijn om te beoordelen welke de beste zijn.

Artsen moeten snel identificeren van hoge kwaliteit, betrouwbare klinische richtlijnen, ter verbetering van dESLUIT maken ten behoeve van patienten.

In de VS, het Institute of Medicine ontwikkelde acht standaarden "voor het ontwikkelen van rigoureuze, betrouwbare klinische praktijkrichtlijnen". Hoewel deze nog niet volledig zijn getest, is het'een goede start en, cruciaal, het was het Amerikaanse Congres dat in de eerste plaats om hen vroeg.

Misschien kan de Europese Commissie iets soortgelijks doen?

In zowel Europa als de VS (vooral met de snelle opkomst van gepersonaliseerde/precisiegeneeskunde) nadruk staat er nu stevig op systemen verbeteren en methoden voor het leveren van patiëntenzorg.

advertentie

Maar de patiënt moet zijn of haar arts vertrouwen, en dat'is vaak een probleem, aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

In de VS suggereren enquêtes dat bijvoorbeeld sterk publiek vertrouwen in de leiders van haar medische professie is sterk afgenomen in de afgelopen halve eeuw, van 73% in 1966 zeggen ze hadden 'groot vertrouwen' bij de leiders van de medische professie, Maar slechts 34% zeg hetzelfde anno 2012.

Vandaag zegt volgens een recente Gallup-enquête slechts 23% van wel veel of vrij veel vertrouwen in de Het Amerikaanse gezondheidssysteem als geheel.

Dat gezegd hebbende, vertrouw op de integriteit van artsen blijft levendig. Bijna 70% van de publiek beoordelen de eerlijkheid en ethische normen van artsen als een groep als "zeer" or "hoog".

Over het algemeen kunnen klinische richtlijnen in veel situaties helpen, niet alleen om het vertrouwensniveau hoog te houden, en de in Brussel gevestigde European Alliance for Personalised Medicine (EAPM) is van mening dat het de taak is van de EU-lidstaten' regeringen om dergelijke richtlijnen op te roepen en op een pan-Europese manier te coördineren, hopelijk met substantiële aanmoediging van de Europese Commissie.

Enkele voorbeelden van effectieve richtlijnen zijn de American Cancer Society's aanbevelingen voor vroege opsporing van borstkanker bij vrouwen zonder borstsymptomen.

De samenleving benadrukt de belang van het vroegtijdig opsporen van borstkankerwaarin staat dat: 'Het doel van screeningstests voor borstkanker is om het te vinden voordat het symptomen veroorzaakt (zoals een knobbeltje dat voelbaar is). Screening verwijst naar tests en examens die worden gebruikt om een ​​ziekte te vinden bij mensen die dat niet doen'geen symptomen hebben. Vroege detectie betekent het eerder vinden en diagnosticeren van een ziekte dan zou zijn gebeurd als u'd wachtte tot de symptomen begonnen."

Het gaat verder met te stellen dat: "MDe meeste artsen zijn van mening dat tests voor vroege opsporing van borstkanker elk jaar duizenden levens helpen redden, en dat er nog veel meer levens kunnen worden gered als nog meer vrouwen en hun zorgverleners gebruik zouden maken van deze tests."

We weten dat Wvoorteken met een persoonlijke voorgeschiedenis van borstkanker, een familiegeschiedenis, een genetische mutatie waarvan bekend is dat deze toeneemt de risico, en die die vóór de leeftijd van 30 jaar radiotherapie op de borst hebben gehad, lopen een groter risico. Voor hen zijn de richtlijnen terecht anders.

En de samenleving zegt: "Vrouwen van 40-44 zouden de keuze moeten hebben om de jaarlijkse borstkankerscreening te starten met mammogrammen als ze dat willen. De risico's van screening evenals de mogelijke voordelen moeten worden overwogen. Vrouwen van 45 tot 54 jaar zouden elk jaar mammogrammen moeten krijgen."

Het gaat verder: "Vrouwen ouder 55 jaar en ouder moeten elke keer overschakelen op mammogrammen twee jaar, of de keuze hebben om de jaarlijkse screening voort te zetten."

Dit zijn zeer duidelijke suggesties, gekoppeld aan een aanbeveling tegen MRI-screening voor vrouwen met een levenslange kans op borstkanker van minder dan 15%. Al het bovenstaande is evidence-based.

En als het gaat om een ​​andere grote moordenaar, longkanker, thij American Cancer Society dat zij heeft "grondig het onderwerp van longkanker screening beoordeeld" en uitgegeven richtlijnen die zijn gericht op artsen en andere zorgverleners.

Sommige hiervan zijn overduidelijk, aangezien we allemaal de risico's kennen die het roken van tabak met zich meebrengt. De vereniging zegt bijvoorbeeld dat patients "moet worden gevraagd naar hun roken geschiedenis". Het voegt eraan toe dat patients die voldoen aan allen van de volgende criteria "kunnen de kandidaten voor longkanker screening".

De hierboven genoemde criteria zijn dat de patiënt tussen 55-74 jaar oudIs in redelijk goede gezondheid heeft tenminste een '30 pack-jaar' roken geschiedenis en is ofwel nog steeds rookt of heeft opgegeven in de afgelopen jaren 15.

Bovendien doctoren zouden moeten bespreken de voordelen, beperkingen en mogelijke nadelen van screening op longkanker met hun patiënten.

Het belangrijkste voordeelNatuurlijk is een lagere kans om te overlijden aan longkanker. It is de grootste wereldwijde doodsoorzaak van alle vormen van kanker. Minder dan de helft van de nieuw gediagnosticeerde patiënten leeft langer dan een jaar, met slechts 16% die vijf jaar overleeft.

Het is zo'n enorme killer deels omdat het is moeilijker te detecteren in een vroeg stadium. Tegen de tijd dat een persoon begint te symptomen opmerkt, is het vaak verspreid naar andere delen van het lichaam en is daarom moeilijk te behandelen.

De meerderheid van de longkankers bij beide geslachten wordt veroorzaakt door roken, maar ongeveer 15% niet zijn, en de meerderheid van de niet-rokers zijn vrouwen, vooral jonge vrouwen.

Longkanker bij vrouwen is de afgelopen 600 jaar met maar liefst 30% toegenomen. Tegenwoordig sterven er elk jaar meer mensen aan longkanker dan aan borst-, eierstok- en baarmoederkanker gecombineerd. Niemand weet 100% zeker waarom en er is zeker meer onderzoek hard nodig.

EAPM zegt dat alles longkankerpatiënten dringend actie op het hoogste niveau nodig, Toevoegen dat verbeteringen zal "eerste plaats afhangen van een betere samenwerking tussen de lidstaten en over de gezondheidszorg. De samenwerking moeten patiënten, zorgverleners en patiënten organi omvattensties, die een onmisbare bijdrage leveren".

De Alliantie voegt eraan toe dat: "Meer inspanningen nodig in de preventie. Het publieke bewustzijn van de ziekte en de risicofactoren moeten worden ontwikkeld, met name onder jongeren, vrouwen en front-line beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg."

Klinische richtlijnen spelen een cruciale rol om ervoor te zorgen dat de juiste patiënt de juiste behandeling krijgt op het juiste moment en waar we dat niet doen'Het heeft geen beproefde richtlijnen, op pan-Europese schaal'Het werd tijd dat we dat deden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending