Verbind je met ons

EU

Volgens de Eurobarometer-peiling is de belangstelling voor EU-beleid toegenomen

DELEN:

gepubliceerd

on

Europees-job-marktVolgens de laatste Eurobarometer-peiling, in opdracht van de Europese Unie, zijn meer mensen over het algemeen geïnteresseerd in EU-beleid (54%, 11 punten meer dan in 2013) en meer Europeanen denken dat hun land heeft geprofiteerd van het EU-lidmaatschap (60%, 6% meer dan in juni 2013) door het Europees Parlement en gepubliceerd op maandag (30 november). Uit de enquête kwamen duidelijke verschillen tussen landen naar voren over alle behandelde kwesties.

De enquête, onder 28,150 Europeanen ouder dan 15 jaar, vond plaats tussen 19 en 29 september, een periode waarin de aankomsten van vluchtelingen aan de EU-grenzen en de tragische sterfgevallen door migranten op grote schaal in de media werden gemeld.

Hoe is het EU-lidmaatschap positief voor uw land?

Een EU-gemiddelde van 60% van de respondenten zei dat zijn of haar land in het algemeen profiteerde van het EU-lidmaatschap. De nationale verschillen lopen sterk uiteen, van meer dan 80% van de antwoorden die positief zijn in landen als Polen en Litouwen tot 34% in Cyprus. De meest populaire antwoorden op de vraag waarom het verblijf in de EU een land ten goede kwam, waren onder meer de bijdrage van de EU aan economische groei (35%), haar bijdrage aan vredeshandhaving en versterking van de veiligheid (32%), en de samenwerking tussen hun landen en andere landen. lidstaten (31%).

Europeanen werd ook gevraagd om te beoordelen of hun land het op een aantal beleidsterreinen beter of slechter zou doen als hun land zich buiten de EU zou bevinden. Net als in 2014 waren de meeste respondenten van mening dat hun land het niet beter zou doen zonder de EU op alle beschouwde terreinen. Op het gebied van landbouw en immigratie liepen de resultaten echter enorm uiteen. Een meerderheid in bepaalde lidstaten was van mening dat hun land het op deze gebieden buiten de EU beter zou doen dan binnen de EU.

Een geharmoniseerd Europees socialezekerheidsstelsel zou het EU-burgerschap versterken

Op de vraag welke factoren het gevoel van Europees burgerschap zouden versterken, koos een meerderheid van de respondenten voor: "een Europees socialezekerheidsstelsel geharmoniseerd tussen de lidstaten (gezondheidszorg, onderwijs, pensioenen, enz.)". Vergeleken met het najaar van 2014 op EU-niveau is het belang van deze factor duidelijk toegenomen (45%, +13 punten). Net als in 2014 staat het bovenaan de lijst met meest gekozen antwoorden.

advertentie

De tweede meest genoemde factor is "Europese noodhulpdienst ter bestrijding van internationale natuurrampen", die eveneens in belang is toegenomen (28%, +6 punten). De derde is "in staat zijn om na [uw] pensionering naar elk EU-land te verhuizen en [uw] pensioen mee te nemen (26%, -1 punt)."

De volledige Eurobarometer-enquête kan hieromtrent worden geraadpleegd link.

De Parlemeter 2015-enquête van het Europees Parlement werd uitgevoerd in de 28 EU-lidstaten. Het onderzoek was het onderwerp van twee aparte publicaties. De eerste ging over migratie en de economische en sociale situatie. Het is op 14 oktober 2015 gepubliceerd.  Deze tweede publicatie behandelt meer specifiek het Europees Parlement en kwesties met betrekking tot gehechtheid aan en behoren tot de Europese Unie, identiteit, burgerschap, prioritair beleid en waarden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending