Verbind je met ons

EU

Het eren van echte anti-armoede kampioenen: European Civil Society zegt de tijd om zich tegen armoede in de Europese Unie

DELEN:

gepubliceerd

on

armoede doelwitMeer dan 120 miljoen mensen in de EU lopen het risico op armoede of sociale uitsluiting. Basisorganisaties die zich inzetten voor het verlichten van de armoede in Duitsland, Ierland, Frankrijk, Polen en Finland wijzen de weg bij het bieden van directe hulp aan mensen in nood. Het Europees Economisch en Sociaal Comité heeft de Europese Prijs voor het maatschappelijk middenveld 2015 gewijd aan organisaties die zich onderscheiden door hun creativiteit en succes in de strijd tegen armoede.

Armoede en sociale uitsluiting omvatten vele uitdagingen met vele facetten, zoals huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs, toegang tot werkgelegenheid, schuldenlast en verslaving, om er maar een paar te noemen. Maatschappelijke organisaties in de hele Europese Unie pakken deze kwesties actief aan. Activiteiten zijn vaak gericht op lokale behoeften en – cruciaal – betrekken mensen die in armoede leven zelf rechtstreeks bij de uitvoering ervan.

“Het recht op een fatsoenlijk leven is een fundamenteel mensenrecht en armoede ondermijnt alle aspecten van het welzijn in de samenleving, inclusief onderwijs, gezondheidszorg op lange termijn en familierelaties. Het schaadt het toekomstige potentieel van individuen en de hele gemeenschap. organisaties in de hele Europese Unie hebben in deze moeilijke financiële tijden moeite om de armoede aan te pakken. Met de toekenning van de Prijs voor het maatschappelijk middenveld 2015 erkent het EESC uitmuntende initiatieven die een verschil maken in de strijd tegen de armoede in Europa", aldus EESC-voorzitter George Dassis.

Er werden vijf projecten gekozen uit een lijst van meer dan 100 uiteenlopende, hoogwaardige projectinzendingen:

  • Armut en Gesundheit in Duitsland (Duitsland), voorgedragen door EESC-lid Gabriele Bischoff, biedt uitgebreide medische zorg voor daklozen, een inloopkliniek voor patiënten zonder ziektekostenverzekering in een onstabiele situatie en diverse andere initiatieven. Eén project, de 'Street Jumper', bevordert ook een goede gezondheid van kinderen en jongeren uit kansarme milieus.
  • Mislukte Isteach, Een initiatief van Derde leeftijd (Ierland), genomineerd door EESC-lid Seamus Boland, is een gemeenschapsproject waarbij oudere vrijwilligers migranten en vluchtelingen verwelkomen in Ierland door het geven van conversatielessen Engels. Elke week profiteren ruim 2,200 studenten – migranten, asielzoekers en vluchtelingen – van onderwijs van ruim 750 vrijwilligers.
  • Uniterres, een initiatief van ANDES (Frankrijk), genomineerd door EESC-lid Evelyne Pichenot, levert verse, hoogwaardige lokale producten aan sociale en solidaire voedingswinkels door lokale producenten van fruit, groenten, kruiden en eieren. Deze producten zijn op zelfbedieningsbasis beschikbaar voor kwetsbare mensen en ontvangers van voedselhulp in de sociale en solidaire winkels, tegen maximaal 30% van hun aankoopprijs. Uniterres ondersteunt momenteel 124 boeren in de regio's Poitou-Charentes, Aquitaine, Midi-Pyrénées en Bretagne, levert 53 sociale en solidariteitswinkels en verstrekt jaarlijks voedselhulp aan 20 begunstigden.
  • Centra voor sociale integratie, een initiatief van Barka Stichting voor Wederzijdse Hulp (Polen), voorgedragen door het Comité européen de coördinatie (CEC), behandelt vraagstukken op het gebied van onderwijs en beroepsopleiding voor langdurig werklozen, waaronder gehandicapten, ex-gevangenen, vluchtelingen en verslaafden. De Centra voor Maatschappelijke Integratie organiseren workshops voor professionele herkwalificatie, educatieve cursussen en steungroepen.
  • Y-Stichting (Finland), genomineerd door de Europese Federatie van Nationale Organisaties die werken met daklozen (FEANTSA), bevordert de gezondheid en het sociale welzijn door het aanbieden van betaalbare huurwoningen van goede kwaliteit, met respect voor de menselijke waardigheid van mensen die moeite hebben met het vinden van huisvesting op de open woningmarkt. De belangrijkste groepen die profiteren van deze inspanningen zijn daklozen en mensen die het risico lopen dakloos te worden. Y-Foundation heeft ook huisvesting ontwikkeld en ondersteund voor jongeren en mensen met psychische of verslavingsproblemen.

Volgens Jean Lambert, lid van het Europees Parlement, een van de vier beoordelaars: “Wat we kunnen zien is dat er een reeks kwesties is die steeds meer aandacht trekken – kwesties die te maken hebben met dakloosheid of voedsel. Sommige daarvan waren in zekere zin behoorlijk schokkend. omdat ze laten zien dat we er nog steeds niet in slagen om aan de fundamentele menselijke behoeften en mensenrechten te voldoen."

Vertegenwoordigers van de winnende organisaties zullen op 10 december naar Brussel reizen om de prijsuitreiking bij te wonen, waar de rangschikking van de projecten zal worden bekendgemaakt en de prijzen zullen worden uitgereikt door EESC-voorzitter Georges Dassis. € 50,000 zal worden verdeeld onder de vijf winnende projecten, met de bedoeling dat dit geld zal worden geherinvesteerd in projecten die verdere zorg in de gemeenschap bieden.

De jury van de Prijs voor het maatschappelijk middenveld bestond uit de voorzitter van het EESC, de twee vicevoorzitters van het EESC, de voorzitter van de Werkgeversgroep, de voorzitter van de Groep Diverse Werkzaamheden, een lid van de Werknemersgroep, en de secretaris-generaal van het EESC. De jury koos de vijf winnaars op basis van een shortlist van elf, samengesteld door een extern panel van vier leden.

advertentie

De afgelopen jaren heeft het EESC veel initiatieven genomen om de armoede uit te bannen. Het EESC heeft formele adviezen aan de EU-instellingen voorgelegd en vele evenementen georganiseerd. Deze waren gericht op kwesties als armoedebestrijding en kinderarmoede, maatregelen om sociale uitsluiting terug te dringen, het groeiende probleem van de ‘werkende armen’, de invoering van een minimuminkomen op Europees niveau, eerlijkere belastingheffing en de noodzaak om sociale maatregelen op te nemen in de planning. en de uitvoering van het EU-beleid op gebieden als de interne markt en de gemeenschappelijke munt.

De Prijs voor het maatschappelijk middenveld, die nu voor de zevende keer wordt uitgereikt, wordt toegekend voor “excellentie in initiatieven van het maatschappelijk middenveld”. Elk jaar bestrijkt de prijs een ander aspect van de activiteiten van het EESC. De prijs van 2014 was bestemd voor maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de integratie van Roma-gemeenschappen.

Meer details over de Prijs voor het maatschappelijk middenveld 2015 zijn beschikbaar hier

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending