Verbind je met ons

Cyprus

Burgerlijke vakbonden worden werkelijkheid op Cyprus

DELEN:

gepubliceerd

on

unie van hetzelfde geslacht1Het Cypriotische parlement heeft voor de wet op het burgerlijk partnerschap gestemd, wat betekent dat koppels van hetzelfde geslacht op Cyprus voor het eerst wettelijk worden erkend.

De wetgeving, die nationaal tot veel discussie heeft geleid, zal koppels dezelfde rechten bieden als het burgerlijk huwelijk. Gezamenlijke adoptierechten zijn echter geen onderdeel van het burgerlijk unierecht. 39 parlementsleden stemden voor het wetsvoorstel, 12 tegen en drie leden onthielden zich van stemming.

ILGA-Europe is zeer verheugd dat het wetsvoorstel eindelijk is goedgekeurd. We feliciteren alle maatschappelijke groeperingen, politieke leiders en bondgenoten die betrokken zijn bij deze langdurige campagne voor hun volharding en toewijding aan gelijkheid.

“Koppels van hetzelfde geslacht en hun families verdienen net zo goed bescherming als hun heteroseksuele vrienden en buren. Het gaat er niet om één groep 'speciale rechten' te geven, maar om de erkenning van de geweldige diversiteit van families die in Europa leven”, aldus Evelyne Paradis, uitvoerend directeur van ILGA-Europe.

De stemming van 26 november 2015 markeert het einde van een lange periode van openbare discussie op Cyprus; Erkenning van geregistreerd partnerschap werd voor het eerst beloofd in 2013 met het huidige wetsvoorstel goedgekeurd door de regering in mei 2015. Dit werd op de voet gevolgd door het ondubbelzinnige arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Oliari tegen Italië, waarin stond dat het verzuim van Italië om enige vorm van wettelijke erkenning te bieden voor koppels van hetzelfde geslacht in strijd was met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De LHBTI-gemeenschap, waaronder de bekende activist Alecos Modinos, had gehoopt dat de Cypriotische parlementariërs de wet op het burgerlijk partnerschap snel zouden goedkeuren. Door argumenten over de inhoud van het wetsvoorstel werd de laatste plenaire stemming echter vertraagd van de oorspronkelijke zomerdatum tot 26 november.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending