Verbind je met ons

Jeugdzorg

Vergroot de toegang van kinderen tot onderwijs in noodsituaties

DELEN:

gepubliceerd

on

20150304PHT30103_originalEP-leden zeggen dat het integreren van kindvluchtelingen in de nationale onderwijssystemen van gastlanden kan helpen de spiraal van geweld en extremisme te doorbreken © Hristo Rusev/www.hristorusevphotography.blogspot.com

Parliament calls on member states to support the Commission’s aim of increasing the share of EU humanitarian funds for the education of children in emergencies to 4% and on all host countries to help integrate child refugees in their national education systems, in a resolution passed on Thursday (26 November). It points out that education reduces the risk of young people becoming engaged in extremism.

Parliament welcomes the Commission’s announcement of its new goal of earmarking 4% of the EU’s humanitarian aid budget to education for children in emergency situations by 2019 and calls on member states to support it in the resolution, which was adopted by a show of hands.

Integratie van vluchtelingenkinderen in nationale onderwijssystemenMEPs call on countries hosting refugees “to ensure that refugee children are given full access to education, and to promote as far as possible their integration and inclusion in the national education systems”. They also call on international donors to prioritise education when responding to refugee crises, through programmes aimed at involving and psychologically supporting migrant children, as well as promoting learning of the host country’s language in order to ensure a higher level of integration.

De spiraal van geweld en extremisme doorbrekenEuroparlementsleden benadrukken het feit dat jongeren tussen 12 en 20 zeer beperkte kansen hebben binnen vluchtelingengemeenschappen, terwijl ze tegelijkertijd het belangrijkste doelwit zijn van militaire dienst en andere vormen van betrokkenheid bij gewapende conflicten.

They call on the EU to work with partner countries and other donors to improve educational opportunities for young people in emergencies, given the crucial role that they can play in ensuring post-conflict stability and to reduce at the same time the risk of a “young, out-of-work population causing social upheaval or slipping back into a vicious cycle of violence”.Volgens schattingen van de VN leven een miljard kinderen in door conflicten getroffen gebieden, van wie 250 miljoen kinderen jonger zijn dan vijf jaar, en hun fundamentele recht op onderwijs wordt ontzegd. Naar schatting 65 miljoen kinderen van 15 tot 37 jaar worden het meest getroffen door noodsituaties en aanhoudende crises, met het risico dat hun onderwijs wordt verstoord, en ongeveer XNUMX miljoen kinderen in de lagere en lagere middelbare leeftijd gaan niet naar school in door crisis getroffen landen.

Meer informatie

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending