Verbind je met ons

EU

Europarlementariërs stappen terug om de afgezette Thaise premier uit te nodigen voor een bezoek aan het Europees Parlement

DELEN:

gepubliceerd

on

201457115515Leden van het Europees Parlement hebben de uitnodiging om de voormalige Thaise premier Yingluck Shinawatra uit te nodigen voor een bezoek aan de vergadering krachtig gesteund. Shinawatra staat onder huisarrest en wordt geconfronteerd met verzonnen politieke aanklachten die haar een gevangenisstraf van tien jaar kunnen opleveren.

Ze werd bij een staatsgreep in mei 2014 uit de macht gezet door de militaire junta die nu het land bestuurt.

De leiders hebben het besluit van de Duitse EP-leden Elmar Brok en Werner Langen om Shinawatra uit te nodigen voor een bezoek aan de instelling in Brussel of Straatsburg veroordeeld.

De uitnodiging kreeg nationale media-aandacht in Thailand en deed opnieuw vragen rijzen over de legitimiteit van het voortdurende bestuur van de Thaise junta. Het vestigt ook de internationale media-aandacht op de reactie van de Thaise leider, generaal Prayuth, op de uitnodiging.

De Thaise premier, generaal Prayuth Chan-ocha, beweerde dat de uitnodigingsbrief nep was en twijfelde aan de authenticiteit ervan.

Maar een woordvoerder van het Parlement bevestigde op deze website dat de brief echt was en zei: “De uitnodigingsbrief is verzonden door de heer Brok en de heer Langen.”

Zij zijn respectievelijk voorzitter van de Commissie buitenlandse zaken en de delegatie naar landen in Zuidoost-Azië.

advertentie

Het is onduidelijk of de militaire leiders haar zullen toestaan ​​om naar België of Frankrijk te reizen, maar Charles Tannock, een lid van de commissie buitenlandse zaken, heeft de uitnodiging verdedigd.

Tannock, ook lid van de ECR-fractie in het Parlement, vertelde op deze website: “Individuele leden van het Europees Parlement hebben het recht om iedereen die zij redelijkerwijs willen uitnodigen uit te nodigen om hen in het Europees Parlement te bezoeken en ik zou het recht van al mijn collega's om dat te doen volledig steunen.

“Het bezoek van mevrouw Yingluck betekent geen officiële goedkeuring van haar standpunten door het Europees Parlement, maar velen van ons die geïnteresseerd zijn in het beschermen van de democratie in Thailand zouden zeer geïnteresseerd zijn om haar te ontmoeten en te horen wat zij te zeggen heeft als voormalig premier als zij bezoekt ons in Brussel of Straatsburg.”

Verdere steun voor het recht om Shinawatra uit te nodigen kwam van een ander Brits parlementslid, Roger Helmer, lid van de UK Independence Party, die zei: “Deze individuen hebben het volste recht om uit te nodigen wie ze willen om groepen leden van het Europees Parlement in Brussel toe te spreken, en ik zou het verdedigen dat klopt.

“Ze hoeven geen toestemming te vragen aan de regering van de staat waarvan de genodigde een staatsburger is. Gezien het feit dat de huidige Thaise regering nogal twijfelachtige democratische geloofsbrieven heeft, lijkt het volkomen gepast om met een voormalige premier te praten.

“We zouden ook (bijvoorbeeld) praten met Aung San Siu Chee ondanks Birma, of de Dalai Lama ondanks China.”

Een parlementaire insider zei: “Beschuldigingen dat Yingluck zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie en misbruik van gezag over een rijstprijsregeling in 2011 zijn niets meer dan een opmerkelijke en onverdedigbare beschuldiging.”

De junta is niet tevreden met het verbannen van haar ambt voor vijf jaar en wordt ervan beschuldigd vastbesloten een pseudo-legale aanval op Yingluck te hebben opgezet om haar publiekelijk in diskrediet te brengen.

“De beschuldigingen zijn echter niet alleen vals, maar vormen ook een misbruik van het democratische weefsel en de rechtsstaat van het land. Het is een naakte poging van de generaals om hun machtigste politieke tegenstander het zwijgen op te leggen”, aldus de EU-bron.

Op dinsdag (24 november) erkenden de Thaise minister van Buitenlandse Zaken Don Pramudwinai en plaatsvervangend regeringswoordvoerder Werachon Sukondhapatipak dat ze op de hoogte waren van de uitnodiging en Don zei dat er berichten waren geweest over pogingen om “te lobbyen bij het Europees Parlement.”

De Thaise ambassade bij de EU voert een actieve dialoog met de EU-instellingen en er zijn berichten dat sommige leden van het Europees Parlement zijn onderworpen aan subtiele “intimidatie” of waarschuwingen van Thaise overheidsfunctionarissen bij het uiten van hun mening over de koers van het land sinds de staatsgreep.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei hij, zou de rapporten moeten verifiëren en de inhoud van de uitnodigingsbrief moeten controleren alvorens verder commentaar te geven.

Als Yingluck toestemming vroeg om naar het buitenland te reizen, zou de overheid dat moeten doen
“Verifieer de brief en de bron ervan”, zei de plaatsvervangend regeringswoordvoerder.

In de brief staat: “De situatie sinds de militaire staatsgreep is inderdaad zorgelijk. Uw land heeft nog steeds geen democratisch gekozen parlement en dat zal waarschijnlijk tot medio 2017 zo blijven.”

Het verwijst ook naar Yingluck's afzetting wegens het rijstbelofteplan, waarbij hij zegt dat de afzetting en de rechtszaak bij het Hooggerechtshof over het plan reden tot zorg waren.

Het zei dat de huidige periode van “instabiliteit” waarschijnlijk zou voortduren en dat het plan van de regering voor hervorming van het handvest was mislukt, nadat het was afgewezen door de Nationale Hervormingsraad, opgericht door de junta.

Nu de voormalige premier voor de rechter staat bij de Strafkamer voor Politieke Ambtenaren van het Hooggerechtshof, zou ze toestemming moeten vragen aan de rechtbank en de Nationale Raad voor Vrede en Orde (NCPO) als ze naar het buitenland wil reizen.

Een naaste medewerker van de voormalige premier zei dat elke beslissing over Yingluck Going naar het buitenland afhankelijk zou zijn van de NCPO.

Als toestemming werd verleend, zou ze de uitnodiging accepteren en een geschikt moment vinden om te gaan.

Sinds de staatsgreep in mei vorig jaar gaf de NCPO Yingluck toestemming om in juli Frankrijk te bezoeken, daarna Japan en China met haar zoon in oktober. Ze ontmoette haar broer, voormalig premier Thaksin, in China.

De locatie van de briefing kan plaatsvinden in Brussel of in Straatsburg, Frankrijk – op elke datum die Yingluck handig vindt.

In de brief stond dat het Europees Parlement herinnerde aan het succesvolle bezoek van Yingluck aan de instellingen van de Europese Unie in maart 2013, toen zij premier was.

De junta is de laatste tijd op verschillende fronten steeds meer onder vuur komen te liggen, waaronder vermeende schendingen van rechten, mensenhandel, onderdrukking van burgerrechten op vrijheid van meningsuiting, beweging en vergadering en schendingen van internationale visserijregelgeving.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending