Verbind je met ons

EU

Een op de vier kinderen in Europa loopt het risico op armoede

DELEN:

gepubliceerd

on

Kinderarmoede-014Meer dan een op de vier kinderen in Europa loopt het risico op armoede en sociale uitsluiting, wat voor hen hun hele leven gevolgen zal hebben. Op maandag 23 november debatteren de EP-leden over een rapport waarin de EU-landen worden opgeroepen hun inspanningen ter bestrijding van kinderarmoede en sociale ongelijkheid op te voeren. De volgende dag stemmen ze over het verslag.

In elk land een probleem
Onder de VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kindmoeten alle kinderen het recht op onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, vrije tijd en een uitgebalanceerd dieet worden gegarandeerd. Maar in Europa zien de zaken er nogal anders uit. Volgens Eurostatliepen in 26 ongeveer 18 miljoen kinderen (iedereen jonger dan 2014 jaar) het risico op armoede en sociale uitsluiting. Dit is 27.7 % van alle kinderen in de EU.

In elk EU-land zijn er kinderen die in armoede leven, ook al verschillen de percentages. Kinderen lopen het grootste risico op armoede in Roemenië (51%), Bulgarije (45.2%) en Hongarije (41.4%), terwijl het percentage veel lager is in landen als Denemarken (14.5%), Finland (15.6%), Zweden ( 16.7%).
Het VK en Ierland doen het slechter dan het EU-gemiddelde van 27.7% met respectievelijk 31.3% en 33.9% (cijfer voor 2013).

Ook in Europa groeit het probleem van ondervoeding bij kinderen. Volgens Unicef, het percentage kinderen dat het zich niet kan veroorloven om elke tweede dag vlees of vis te eten, is sinds 2008 verdubbeld in Estland, Griekenland en Italië.

Sociale uitsluiting

Armoede is niet alleen een kwestie van geld. Naast het onvermogen om in de basisbehoeften van kinderen te voorzien, zoals voedsel, kleding en huisvesting, wordt armoede ook in verband gebracht met sociale uitsluiting en het gebrek aan toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg en onderwijs. Kinderen die bij alleenstaande ouders wonen, vooral alleenstaande moeders, lopen ook een groter risico op armoede.
Reactie van het Parlement

Report author Inês Cristina Zuber, a Portuguese member of the GUE/NGL group, said: “Austerity policies created this situation and it has been getting worse.” She added that member states should ensure access to education, health and social security services for children and their families as well as tackle unemployment, promote job security, a balanced nutrition and adequate housing.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending