Verbind je met ons

Brexit

Hübner: 'Niemand wint als Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat'

DELEN:

gepubliceerd

on

20151118PHT03212_width_600In of uit? Groot-Brittannië zal met een referendum beslissen over zijn toekomst in Europa zodra de onderhandelingen met de EU zijn afgerond. Een delegatie van de commissie constitutionele zaken van het Parlement ging op 16 en 17 november naar Londen om het komende EU-lidmaatschapsreferendum te bespreken met ministers, parlementaire commissies en denktanks. Het Europees Parlement sprak met commissievoorzitter Danuta Hübner, een Pools lid van de EVP-fractie, over haar bevindingen en de komende onderhandelingen.

Welke indrukken heb je gekregen van het bezoek aan Londen?

De waarde van dit bezoek ligt in het feit dat we met alle lagen van de overheid hebben gesproken, maar ook met vertegenwoordigers van politieke partijen.

Het gaat niet om de onderwerpen die op de agenda voor onderhandelingen staan. Het probleem zit veel dieper. Ik denk dat de Britten vandaag echt op zoek zijn naar hun identiteit. Ze willen zich identificeren in de context van Europa.

De belangrijkste boodschap die we kregen van het nee-kamp was dat de resultaten van de onderhandelingen er niet toe doen. Wat de resultaten ook zullen zijn, ze zijn tegen. Van Labour hebben we vernomen dat, wat de uitslag ook zal zijn, ze zullen stemmen om te blijven. Dat laat ook zien hoe verdeeldheid de kwestie is en hoe verdeeld de samenleving is.

Mijn probleem is in hoeverre de resultaten van de onderhandelingen ertoe zullen doen in het referendum. Dit is belangrijk voor ons, want concessies doen is een proces dat ook zijn prijs heeft. We hebben echter een lange geschiedenis van onderhandelingen en we vinden meestal een oplossing, dus ik denk dat we hier oplossingen zullen vinden.

Volgens de peilingen komt het referendum heel dichtbij. Welke factoren zullen volgens u de doorslag geven?

advertentie

De grote onbekende, die ook het referendum zou kunnen beïnvloeden en het erg krap zou kunnen maken, is de huidige veiligheidssituatie in Europa en de wereld. Uit de besprekingen bleek duidelijk dat veiligheid op nummer één komt te staan ​​en de economie minder. Ze zijn zeer kritisch over de manier waarop we omgaan met de migratie- en vluchtelingencrisis. We waren verrast dat ze Europa als een negatieve factor zien. We weten heel goed met veiligheid, met terrorisme en de vluchtelingencrisis redden we het individueel niet, maar zelfs samen, tenzij we solidariteit tonen, zal het niet worden opgelost.

Welke rol moet het Europees Parlement spelen bij de komende onderhandelingen?

Het Parlement is wettelijk volledig bij het proces betrokken. De belangrijkste rol is aan het einde voor de goedkeuring van de uitkomst. Het kan niet zonder het Parlement.

We willen dat ze blijven. We hebben duidelijk gemaakt dat niemand gaat winnen als het VK de Europese Unie verlaat. Daarom was onze boodschap sterk. We willen dat je bij ons blijft, maar het is aan jou om te beslissen. Maar denk op lange termijn en denk na over de wereld rondom en is het niet beter om in een groter Europa te zijn. Europa is zelfs met het VK een klein continent.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending