Verbind je met ons

Defensie

Litouwen is niet klaar om terrorisme te bestrijden

DELEN:

gepubliceerd

on

7363566-terrorisme-woord-collage-op-zwarte-achtergrond-vectorillustratieDoor Adomas Abromaitis, een Litouwer die in Groot-Brittannië woont

Naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Parijs op 13 november heeft de Litouwse premier gedagvaarded Minister van Binnenlandse Zaken Saulius Skvernelis en minister van Staatsveiligheid Darius Jauniškis voor een dringende bijeenkomst over veiligheid. Volgens premier Algirdas Butkevičius concentreerde de bijeenkomst zich op manieren om bij te dragen aan de internationale inspanningen tegen terrorisme en op maatregelen om de binnenlandse veiligheid te waarborgen. Derhalve rijst de vraag of het land bereid is het hoofd te bieden aan een soortgelijke situatie.

Het is algemeen bekend dat de nationale veiligheidsstrategie van de Republiek Litouwen het internationale terrorisme beschouwt als een van de factoren die de Litouwse veiligheidsbeleidsagenda vormen. Toch wordt aangenomen dat deze bedreiging voor Litouwen meer hypothetisch is. Het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde op zijn website dat “de huidige interne omgeving en historische ervaringen geen voorwaarden scheppen voor de vorming van terroristische groeperingen”. In het licht van de recente gebeurtenissen zou ik zeggen dat dit een zeer controversiële verklaring is. Sterker nog – het is een gevaarlijke waanidee.

Hoewel Litouwen actief deelneemt aan het internationale raamwerk voor terrorismebestrijding, heeft dit de veiligheid van ons land niet sterker gemaakt. Na de tragische terroristische aanslagen in Parijs zijn de Litouwers bang en onzeker over het vermogen van de regering om hen thuis te verdedigen.

In de samenleving vindt een radicale verandering in het denken plaats over de richtingen die nodig zijn om terrorisme tegen te gaan. Eén deel is overtuigd van de noodzaak om de VS, Rusland en Frankrijk te verenigen's inspanningen tegenover één gemeenschappelijke vijand. De andere kant niet accepteer dit idee helemaal.

Het lijkt erop dat onze autoriteiten steeds vaker afhankelijk zijn van hulp van buitenaf bij het nemen van beslissingen in plaats van afzonderlijke stappen te ondernemen om de binnenlandse veiligheid te waarborgen. Het is de hoogste tijd om onze eigen antiterroristische strategie te ontwikkelen.

Het is begrijpelijk dat onze regering voor een zeer moeilijke keuze staat: doorgaan met het versterken van onze strijdkrachten, het inzetten van steeds meer buitenlandse troepen om de dreiging uit het Oosten het hoofd te bieden, of overstappen op een andere activiteit – om de inspanningen tegen het terrorisme te vergroten. Al minstens twee jaar vrezen de Baltische staten een vijand met getrainde troepen, gevechtsvliegtuigen en tanks, maar de recente aanvallen laten een nog reëlere dreiging zien: terrorisme.

advertentie

Volgens de Litouwse minister van Defensie, Juozas Olekas, zou Litouwen op dit moment bereid zijn om 6,000 tot 8,000 NAVO-troepen te accepteren, zonder grote logistieke problemen. Zelfs als ik geen rekening houd met het feit dat volgens artikel 137 van de grondwet van de Republiek Litouwen “er misschien geen massavernietigingswapens en buitenlandse militaire bases op het grondgebied van de Republiek Litouwen mogen zijn”, zou ik willen zeggen zie dat het gezond verstand prevaleert. Met andere woorden: we hebben er alles aan gedaan om een ​​mogelijke militaire aanval af te slaan, maar we hebben niets gedaan om het terrorisme tegen te gaan. De Litouwse autoriteiten zijn dat dus ook waarnemend onlogisch en niet goed prioriteiten stellen hun activiteiten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending