Verbind je met ons

EU

Een Europees burgerinitiatief tot stand brengen dat die naam echt waard is

DELEN:

gepubliceerd

on

eci_3Onlangs heeft het Europees Parlement zijn visie gegeven op het Europees Burgerinitiatief (ECI). Helaas hebben we een goede kans gemist om een ​​van de weinige en belangrijkste instrumenten van de participatieve democratie in de EU te versterken.

Dankzij het EBI kunnen een miljoen burgers uit ten minste zeven EU-lidstaten de Europese Commissie vragen een rechtshandeling voor te stellen over een kwestie die onder de bevoegdheid van de EU valt. Deze oefening in participatieve democratie zou de EU-instellingen niet alleen kunnen helpen dichter bij de burgers te komen, maar ook een gevoel van transnationale identiteit kunnen versterken. Maar sinds het EBI meer dan drie jaar geleden van kracht werd, zijn slechts 24 van de 53 EBI’s geregistreerd en slechts drie ervan hebben met succes meer dan een miljoen handtekeningen bereikt. Omslachtige procedures en een gebrek aan juridische en technische ondersteuning zijn slechts enkele van de obstakels waarmee organisatoren te maken hebben gehad. Het door het Europees Parlement aangenomen rapport behandelt een aantal van deze belangrijke kwesties.

Maar zelfs als al deze obstakels overwonnen zouden zijn, missen we nog steeds het belangrijkste punt: het onvermogen van de Europese Commissie om positief op te treden als reactie op EBI's. Tot nu toe heeft de Commissie slecht of helemaal niet gereageerd op succesvolle ECI's. Tenzij de Commissie bereid is zich positief in te zetten, wordt het EBI een nutteloze exercitie.

Zoals de zaken er nu voor staan, evalueert de Commissie of een voorgesteld EBI duidelijk in strijd is met de waarden van de Unie of dat het duidelijk beledigend, lichtzinnig of ergerlijk is. Dit is uiteraard een noodzakelijke oefening. Wat echter volkomen onaanvaardbaar is, is dat de Commissie om puur politieke redenen een EBI afwijst dat een miljoen handtekeningen heeft opgeleverd. Niet alleen leidt het niet reageren met een wetgevingsinitiatief tot toenemende frustratie onder de Europese burgers, het belemmert ook het noodzakelijke politieke debat dat in het Europees Parlement over een dergelijk voorstel zou moeten plaatsvinden.

De rapporteur van het Parlement van de EVP-fractie beweerde dat ECI's een impact zouden moeten kunnen hebben op de EU-wetgeving en dat de Commissie daarom een ​​rechtshandeling zou moeten voorstellen over succesvolle ECI's. Helaas kwam dit standpunt niet echt tot uiting in het eindrapport van het Parlement. De definitieve tekst versterkt inderdaad het idee dat de Commissie een politiek besluit moet kunnen nemen. We zijn er opnieuw getuige van geweest dat de grote coalitie in het Europees Parlement hun eigen beperkte politieke belangen belangrijker vond dan wat zelfs de rapporteur meende dat er gedaan moest worden om het EBI te versterken.

Na de goedkeuring door het Parlement van het EBI-rapport worden twee dimensies van het initiatief duidelijker dan ooit: ten eerste dat het EBI in wezen een goed idee en een waardevol project was; maar ten tweede moeten we toegeven dat het EBI er, zoals het tot nu toe is opgezet, niet in slaagt zijn potentieel in termen van democratische betrokkenheid te verwezenlijken.

Om nog meer publieke frustratie en gemiste kansen te voorkomen, dringen wij er bij de rapporteur van het Parlement op aan om in de lopende onderhandelingen met de Commissie zo ambitieus mogelijk te zijn bij het verwezenlijken van een Europees Burgerinitiatief dat deze naam werkelijk waardig is.

advertentie

Josep-Maria Terricabras, lid van het Europees Parlement en vicevoorzitter van de Groenen/EFA-Fractie
Helena Argerich, adviseur van de Groenen/EFA voor constitutionele zaken

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending