Verbind je met ons

EU

EIPA: 'Aanvallen in Parijs herinneren ons eraan wat hier dagelijks gebeurt'

DELEN:

gepubliceerd

on

 

naamloosDe Israëlische vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Silvan Shalom zei over de zes terreuraanslagen die Parijs troffen vrijdag, waarbij zeker 129 mensen werden gedood en 359 gewond raakten, waarvan 99 zeer ernstig, “herinnert ons aan wat hier helaas dagelijks gebeurt”.

“Jarenlang geloofde het grootste deel van de wereld dat terrorisme alleen het probleem van Israël is,” vervolgde hij, herinnerend aan eerdere aanvallen in Frankrijk op Joodse doelwitten, zoals de aanval op de Joodse school en Toulouse en de aanval op de koosjere supermarkt Hypercacher in Parijs. ’, zei hij terwijl hij zich toesprak zaterdag nacht een betoging van solidariteit met Frankrijk op het Rabinplein in Tel Aviv, bijgewoond door duizenden mensen.

“Toen ze ons vertelden dat het een strijd van moslims tegen joden is, zeiden we: ‘Nee. Terrorisme is terrorisme, het is terrorisme, en terrorisme kan overal en tegen iedereen toeslaan'', waarschuwde hij. “Gisteren was het in Frankrijk en morgenHelaas kan het ook in andere landen in Europa gebeuren.”

De minister riep de vrije wereld op “zich te verenigen en te besluiten het terrorisme te bestrijden. Als we daartoe besluiten, zullen we zegevieren.”

De menigte zwaaide met Franse en Israëlische vlaggen en borden met de tekst 'Tel Aviv staat naast Parijs', voor het stadhuis, dat verlicht werd en eruitzag als een gigantische Franse vlag.

“Bedankt voor uw aanwezigheid”, zei de Franse ambassadeur Patrick Maisonnave tegen de bijeenkomst. “Het is een levendig bewijs van het feit dat Frankrijk niet de enige is in deze strijd.”

advertentie

Eerder riep de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de beschaafde wereld op om “zich te verenigen om de plaag van het wereldwijde terrorisme te verslaan.”

“Een aanval op wie dan ook van ons moet gezien worden als een aanval op ons allemaal. Alle terrorisme moet met onwrikbare vastberadenheid worden veroordeeld en op gelijke wijze worden bestreden. Alleen met deze morele duidelijkheid kunnen de krachten van de beschaving de wreedheid van het terrorisme verslaan.”

Hij zei dat Israël inlichtingen over Islamitische Staat en andere terroristische groeperingen deelt met zijn bondgenoten.

“Israël beschikt over intelligentie; we zijn geen marginale speler op dit gebied, en de informatie die we hebben delen we met Frankrijk en met andere relevante landen, niet pas sinds gisteren”, zei hij. “Dit is een belangrijk onderdeel van de samenwerking tegen het terrorisme van IS en het terrorisme van de radicale islam in het algemeen.”

Israël werkt op “verschillende manieren” samen met andere landen, zei Netanyahu, eraan toevoegend dat hij dit niet in het openbaar kon uitwerken.

Hij zei dat Israël “schouder aan schouder” met Frankrijk staat in de strijd tegen het islamistisch terrorisme.

“Israël staat schouder aan schouder met Frankrijk in deze gemeenschappelijke strijd tegen het militante islamitische terrorisme. Ik heb de Israëlische veiligheids- en inlichtingendiensten opgedragen om hun Franse tegenhangers en hun tegenhangers uit andere Europese landen op elke mogelijke manier te helpen”, zei hij tegen verslaggevers.

“Militant islamitisch terrorisme valt onze samenleving aan omdat het onze beschaving en onze waarden wil vernietigen”, zei Netanyahu terwijl hij overeenkomsten trok tussen de slachtoffers in Parijs en de slachtoffers in Jeruzalem en hen beschreef als de “slachtoffers van het militante islamitische terrorisme, niet als de oorzaak ervan.”

Hij heeft ook opdracht gegeven tot verscherpte beveiliging bij Israëlische missies en Joodse locaties die mogelijk doelwitten zijn.

Op de vraag of Israël zich zorgen moet maken over de volgende aanval van IS op zijn grondgebied, gezien het feit dat de gebeurtenissen in Parijs hebben aangetoond dat de groep in staat is een massale aanval in het hart van Europa uit te voeren, erkende Netanyahu dat IS onlangs zijn terroristische activiteiten heeft opgevoerd, waaronder de neerhalen van een Russisch vliegtuig boven de Sinaï.

Hoewel er geen twijfel bestaat over de bedoelingen van terroristische groeperingen, die duidelijk zijn, zei hij dat het nog niet duidelijk was of de rest van de wereld eindelijk bereid was om ze te bestrijden.

Hij benadrukte dat terrorisme niet selectief kan worden bestreden, en verwacht dat degenen die de aanslagen in Parijs veroordelen, ook de aanvallen op Israëli's zullen veroordelen.

Zonder details te verstrekken zei het Israëlische Channel Two dat de Israëlische inlichtingendienst een “duidelijk operationeel verband” zag tussen de aanval in de Franse hoofdstad, Donderdag Zelfmoordaanslagen in Beiroet en het neerhalen van een Russisch vliegtuig op 31 oktober in de Egyptische Sinaï.

Israëlische spionagediensten houden Syrië en Irak in de gaten – waar opstandelingen van de Islamitische Staat grote delen van het grondgebied hebben veroverd – wat mogelijk informatie heeft opgeleverd over de organisatie van de aanslagen in Parijs, aldus de Israëlische legerradio.

Volgens Boaz Ganor, fonderdirecteur en uitvoerend directeur van het International Institute for Counter-Terrorism (ICT) van het Interdisciplinair Centrum in Herzliya, de Het bloedbad in Parijs was een organisatorische terroristische aanslag en niet een onafhankelijk initiatief van een eenzame wolf. 

“Het model dat blijkbaar werd gebruikt voor de aanslagen in Parijs was het model van de aanslagen in Mumbai op 26 november 2008. Die werden uitgevoerd door tien Pakistaanse huurlingen die vochten voor Lashar-e-Taiba, een aan Al-Qaeda gelieerde organisatie die in India actief is. , Pakistan en Kasjmir. Tijdens deze aanvallen pleegden de terroristen verschillende soorten massamoorden, waaronder zelfmoordaanslagen, willekeurige schietpartijen en het nemen van gijzelaars in dichtbevolkte gebieden, toeristen- en uitgaanscentra. Tijdens die aanvallen, die drie dagen duurden, kwamen zo’n 10 mensen om het leven.”

“Georganiseerde aanvallen door terroristische groeperingen zijn, in tegenstelling tot onafhankelijke initiatieven van eenzame wolven, het meest dodelijk en eisen de grootste tol aan slachtoffers. Bij dit soort aanvallen zijn er ook veel meer medeplichtigen betrokken bij de geheime operatie, waaronder activisten die de aanval hebben geïnitieerd, gepland, de basis voor de operatie hebben gelegd, de terroristen hebben opgeleid en natuurlijk degenen die de aanslagen daadwerkelijk hebben uitgevoerd. ," Hij schreef.

“Deze aanvallen geven inlichtingenagenten daarom een ​​theoretisch vermogen om aanvallen effectiever te infiltreren en te dwarsbomen dan in het geval van de eenzame wolf. Met dit in het achterhoofd moeten de Franse veiligheidsdiensten in het bijzonder en de Europeanen in het algemeen een grondig zelfonderzoek uitvoeren om te ontdekken hoe een aanval van deze omvang onder hun radar is gebleven. De Fransen moeten betere inlichtingencapaciteiten ontwikkelen naast een effectievere doctrine om terrorisme het hoofd te bieden.”

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending