Verbind je met ons

EU

Budget 2016 deal: Het Parlement zorgt voor meer middelen voor de vluchtelingen en de werkgelegenheid

DELEN:

gepubliceerd

on

EU-parlement-ANP-29-5-09Het Europees Parlement heeft zaterdag (2016 november) in de vroege uren een voorlopig akkoord bereikt met de Raad over de Europese begroting 14. Parlementaire onderhandelaars streden voor meer geld voor de prioriteiten op het gebied van migratie, werkgelegenheid en concurrentievermogen van het Parlement. Nadat de begrotingsleden en de Raad het akkoord formeel hebben goedgekeurd, zal de nieuwe begroting van de Europese Unie worden aangenomen tijdens de plenaire zitting van het Parlement in november.

De voorlopige cijfers bedragen 155 miljard euro aan vastleggingskredieten en 143.8 miljard euro aan betalingskredieten.

Leden van het parlementaire onderhandelingsteam legden na de afsluiting van de gesprekken begin zaterdag de volgende verklaringen af:

Jean Arthuis (ALDE, FR), voorzitter van de Begrotingscommissie en hoofd van de parlementaire delegatie

“The two branches of the budgetary authority agreed on a deal, three days before deadline. Nevertheless a note of caution is necessary: next year, we will use up all the available means under the seven year budgetary framework, and even go beyond it. Exceptional circumstances call for exceptional resources. But I fear exceptional circumstances are here to stay and the EU budget in its current form has already been stretched to breaking point. The seven-year budget agreed in 2013 no longer meets today’s challenges: a full-on revision is overdue.”

José Manuel Fernandes (EVP, PT), hoofdrapporteur voor de EU-begroting 2016:

“The budget for next year has to be a budget for jobs, competitiveness and solidarity: that is what Parliament has been fighting for. On the one hand, we ensured sufficient funding for the ongoing migration and refugee crisis, among others by reacting swiftly to the agreements reached at the summit in La Valletta. On the other hand, we reinforced the EU research and development tool Horizon 2020, won extra funding for small and medium sized enterprises and the Erasmus+ student exchange program, and secured a commitment that the youth employment initiative will continue.”

advertentie

Gérard Deprez (ALDE, BE), rapporteur voor de EU-begroting 2016:

“At the insistence of the Parliament and with the support of the Commission, the draft European budget for 2016 has been increased to stimulate growth, innovation, employment, helping small and medium sized enterprises in particular.

“The Youth Employment Initiative, one of my priorities, will undergo a thorough evaluation in 2016 to make it as efficient as possible in the following years.

“Funds helping member states cope with the massive inflow of refugees were sensibly reinforced. In addition, the migration crisis will be tackled at its roots by improving the situation in refugee camps and by increasing development assistance in African countries from where a large number of young leave for Europe.”

Wat nu?

Begrotingsleden zullen het compromisakkoord moeten goedkeuren tijdens een bijeenkomst op 19 november. Nadat de Raad het compromis formeel heeft aangenomen, zal het in stemming worden gebracht tijdens de plenaire vergadering van het Parlement in november (23-26 november in Straatsburg) en door de voorzitter van het Parlement in de wet worden ondertekend.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending