Verbind je met ons

EU

Voormalige West-Duitse bondskanselier Helmut Schmidt overleden 96

DELEN:

gepubliceerd

on

++ spricht am 09.12.2012 beim ausserordentlichen Bundesparteitag der SPD in der Messehalle 8 in Hannover (Niedersachsen). Foto: Jochen Lübke/dpa

++ spricht am 09.12.2012 beim ausserordentlichen Bundesparteitag der SPD in der Messehalle 8 in Hannover (Niedersachsen). Foto: Jochen Lübke/dpa

De voormalige West-Duitse bondskanselier Helmut Schmidt stierf dinsdag (10 november) op 96-jarige leeftijd en leiders uit heel Europa prezen hem als architect van internationale samenwerking en de naoorlogse Europese integratie. 

Schmidt was toen de tweede centrumlinkse regeringsleider van West-Duitsland van 1974 tot 1982. Hij trad aan op het hoogtepunt van de Koude Oorlog toen mede-sociaal-democraat (SPD) Willy Brandt gedwongen werd af te treden nadat een naaste medewerker was ontmaskerd als spion voor de communistische partij. Oost-Duitsland. Tegelijkertijd behandelde Schmidt de gevolgen van de energiecrisis van 1973-74, veroorzaakt door het olie-embargo van de OPEC, en kreeg hij later te maken met een ernstige bedreiging voor de West-Duitse democratie als gevolg van een reeks aanvallen door stadsguerrillastrijders van de Rode Legerfractie.

“We rouwen om Schmidt en zijn er trots op dat hij een van ons was. We zullen zijn krachtige oordeel en advies missen”, tweette de huidige Duitse SPD-leider en vicekanselier Sigmar Gabriel. De Duitse bondskanselier Angela Merkel prees Schmidt als een meesterbrein van de internationale samenwerking wiens beslissingen vandaag de dag nog steeds effect hebben. Zijn dood leidde tot eerbetoon uit heel Europa. ‘Een groot Duits staatsman is heengegaan’, zei de Franse president François Hollande.

“Hij leidde zijn land in een zeer moeilijke tijd en hij leidde het naar economische stabiliteit en naar de keuze voor groei.” Hollande voegde eraan toe dat Europa het bestaan ​​van de gemeenschappelijke munt voor de euro te danken had aan Schmidt. Volgens Duitse media heeft Schmidt een infectie opgelopen nadat hij ongeveer twee maanden geleden een operatie had ondergaan om een ​​bloedstolsel uit zijn been te verwijderen. Hij stierf in de noordelijke haven van Hamburg, zijn geboorteplaats. Schmidt, een kettingroker die tot ver in de negentig in de publieke belangstelling stond, werd een frequente gast in talkshows over wereldaangelegenheden. Hij leek onder de Duitsers meer respect te verwerven als een oudere staatsman dan toen hij het land leidde. Gerelateerde berichtgeving › Schmidt hielp het moderne Duitsland vorm te geven in een tumultueus decennium. In zijn latere jaren was hij ook uitgever van Die Zeit, Duitslands grootste en meest augustus-liberale weekblad.

Als bondskanselier probeerde Schmidt een verzoenende toon jegens de Sovjet-Unie en Oost-Duitsland – voortbouwend op Brandts Nobelprijswinnende 'Ostpolitik' – in evenwicht te brengen met een versterking van de positie van West-Duitsland binnen de NAVO en de Europese Unie. Schmidt, die van 1972 tot 74 ook minister van Financiën was, was in functie ten tijde van het ‘economische wonder’ van West-Duitsland na de Tweede Wereldoorlog, hoewel hij, zich bewust van de neergang in de jaren zeventig, probeerde enkele bezuinigingen door te voeren op de kostbare verzorgingsstaat. .

Zijn meest formidabele uitdaging was de ultralinkse Rode Legerfractie (RAF), wier escalerende aanvallen op het politieke en zakelijke establishment een campagne van moorden en ontvoeringen omvatten die een hoogtepunt bereikte in de “Duitse herfst” van 1977. Schmidts weigering om zich aan de eisen van de RAF te onderwerpen thuis werd toegejuicht voor de vrijlating van gevangengenomen guerrillastrijders. Het versterkte zijn reputatie als vastberaden en onverstoorbare leider en versterkte de internationale reputatie van West-Duitsland. De aanvallen van de RAF gingen door, maar nooit met dezelfde kracht, en ze verdwenen in de daaropvolgende twintig jaar. Schmidt werd opgevolgd door de conservatieve bondskanselier Helmut Kohl, die in 1990 de Duitse hereniging voorzat.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei over Schmidt dat hij een vriend met politieke moed had verloren. “De geschiedenis van dit continent heeft hem bijna een eeuw lang gevormd en tot een toegewijd Europeaan gemaakt”, aldus Juncker. Hij zei dat Schmidt samen met de voormalige Franse president Valery Giscard d'Estaing een Europees muntsysteem had gesticht en zo de weg had vrijgemaakt voor de euro.

advertentie

Christine Lagarde, hoofd van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), noemde Schmidt “een echte Europeaan” en “visionaire econoom” die met Giscard de traditie startte van economische topconferenties die mondiale samenwerking in tijden van crises garanderen. Schmidt werd in 1918 in Hamburg geboren en diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als frontsoldaat voor nazi-Duitsland. Maar de ervaring overtuigde hem van het belang van de Europese integratie om de vrede op het continent te garanderen, en van een stevig bondgenootschap met de Verenigde Staten om de Koude Oorlogsdreiging vanuit Moskou het hoofd te bieden. Hij was 68 jaar getrouwd met Loki, zijn jeugdliefde. Ze stierf in 2010. Ze kregen een zoon, die in zijn eerste jaar stierf, en later een dochter.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending