Verbind je met ons

EU

ILGA-Europe: 'LGBTI's in Oekraïne verdienen rechtsbescherming en sociale zekerheid'

DELEN:

gepubliceerd

on

LHBT-organisaties-en-niet-homokwestiesWijzigingen in de Oekraïense arbeidswet, die mensen zouden hebben beschermd tegen discriminatie op het gebied van seksuele geaardheid of genderidentiteit op het werk, zijn door Oekraïense parlementariërs verworpen. Op donderdag (5 november 2015) steunden slechts 117 leden van het parlement met 450 zetels het voorstel om de arbeidswet te wijzigen. Als gevolg hiervan is het onwaarschijnlijk dat Oekraïners op korte termijn gemakkelijker naar de Europese Unie zullen kunnen reizen, aangezien de antidiscriminatiewetgeving een noodzakelijke voorwaarde was voor elk visumvrij reisarrangement. 

In reactie op de stemming zei Evelyne Paradis, uitvoerend directeur van ILGA-Europe: “De verwerping van deze dringend noodzakelijke antidiscriminatiebepalingen is zowel teleurstellend als zorgwekkend. ILGA-Europe roept al lange tijd op tot de implementatie van gelijkheidsmaatregelen als onderdeel van het associatieproces tussen de EU en Oekraïne.

“In 2014 beschouwde president Porosjenko het als de plicht van de staat om gelijkheid tussen burgers te bewerkstelligen, ongeacht hun seksuele geaardheid. Dit principe lijkt nu vergeten te zijn. ILGA-Europe herinnert de EU en Oekraïne aan hun verplichtingen op het gebied van de mensenrechten en we zullen blijven pleiten voor sterke juridische bescherming voor LHBTI’s in Oekraïne”, vervolgde Paradis.

De Europese Unie heeft erop aangedrongen dat Oekraïne specifieke mensenrechtenmaatregelen invoert sinds de discussie over visumliberalisering in 2010 serieus begon, met de presentatie van een actieplan voor visumliberalisering. Er wordt nog niet voldaan aan de door de EU vastgestelde gelijkheidscriteria, wat betekent dat LHBTI-personen in Oekraïne nog steeds in een precaire positie leven en werken. Zij verdienen rechtsbescherming en sociale zekerheid. De Oekraïense autoriteiten hebben de verantwoordelijkheid om onverwijld inclusieve wetgeving in te voeren, ten behoeve van al hun burgers.

ILGA-Europe is de Europese regio van ILGA, de Internationale Vereniging voor Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen, Transgenders en Interseksuelen, en zet zich in voor de mensenrechten van lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans- en intersekse mensen in Europa. ILGA-Europe vertegenwoordigt ruim 400 lidorganisaties in 45 Europese landen. Voor actuele informatie over de juridische en beleidssituatie voor LHBTI’s in Oekraïne kunt u terecht op de website Rainbow Europe-module.

Oekraïne staat momenteel 45e overall in ILGA-Europe's Ranglijst Rainbow Europa.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending