Verbind je met ons

EU

Corrupte oligarchen en ambtenaren belangrijkste bedreiging voor Moldavië

DELEN:

gepubliceerd

on

Vlag van MoldaviëDoor Colin Stevens en Martin Banks
Kan Europa eindelijk toegeven dat het zichzelf voor de gek hield toen het zich haastte om een ​​associatieovereenkomst voor het Oostelijk Partnerschap met Moldavië te ondertekenen? De recente ontwikkelingen in Moldavië dringen er dringend op aan dat een dergelijke bekentenis wordt afgelegd. In feite gaf de overeenkomst onbeperkte toegang tot de staatskas voor twee rivaliserende oligarchen, die elk verwikkeld waren in corruptie en plundering van staatseigendommen.  

Europa noemde het verhaal van Moldavië een succes, maar de realiteit is er een van teleurstelling, ineenstorting van de rechtsstaat en de dreiging van burgerlijke onrust. De zogenaamde pro-Europese partijen die in Chisiniau aan de macht kwamen, hadden een zeer corrupt systeem gecreëerd dat erop gericht was Europees geld en de staatsbegroting te stelen. De macht in Moldavië behoort toe aan een kleine groep oligarchen onder leiding van ‘twee Vlads’: Vlad Plahotniuc en voormalig premier Vlad Filat.

Filat, momenteel een parlementslid dat van zijn immuniteit is ontdaan, wordt ervan beschuldigd rechtstreeks betrokken te zijn bij het enorme corruptieschandaal dat bekend staat als ‘de diefstal van de eeuw’, nadat bekend werd dat in 2014 een miljard dollar – of 15% procent van het bbp – werd op mysterieuze wijze uit de drie belangrijkste banken van Moldavië weggesluisd. Vlad Filat is gearresteerd en er is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar beschuldigingen van corruptie toen hij de regering leidde. De arrestatie van Filat is slechts het topje van een ijsberg van een alomtegenwoordig corrupt politiek systeem.

De afgelopen zes jaar heeft Moldavië een ongelukkige overgang ondergaan van het geprezen ‘succesverhaal’ van het Oostelijk Partnerschap naar een ‘veroverde staat’, zoals verwoord door de secretaris-generaal van de Raad van Europa. De politisering van staatsinstellingen verdiepte zich in 2009, het jaar waarin een nieuwe pro-Europese coalitie aantrad met Filat als premier. Prominente staatsposities werden verdeeld over de drie regeringspartijen.

Het miljardenschandaal bij de banken was slechts de meest dramatische van vele episoden van corruptie. In de jaren 2011-2013 waren er ‘raider-aanvallen’ op de economie waarbij corrupte Moldavische rechters betrokken waren. In april van dit jaar maakte het Britse onderzoeksbedrijf Kroll een vertrouwelijk rapport – dat al snel uitlekte – over het vermiste geld. De hoofden van de Nationale Bank, het Anticorruptiecentrum en de Geheime Dienst beweerden perfect op de hoogte te zijn van de criminele plannen en hadden premier Filat en president Timofti al op de hoogte gebracht.

Moldavië wordt geconfronteerd met het vooruitzicht van een ‘mislukte staat’ als zijn jonge democratische systeem in handen blijft van oligarchen. De huidige regeringscrisis heeft dit bewezen. Om zijn Europese aspiraties niet in gevaar te brengen, moet Moldavië – voordat het te laat is – de zware taak op zich nemen om de corruptie uit te roeien. Het land moet nu aan zijn democratische veiligheid denken. Zij moet onmiddellijk dringende stappen ondernemen om corrupte functionarissen en rechters te zuiveren, het banksysteem te herstellen en personen die verantwoordelijk zijn voor de massale bankfraude voor het gerecht te brengen.

Politieke betrokkenheid moet uit het rechtssysteem worden geëlimineerd en de immuniteit voor openbare aanklagers en parlementariërs moet worden ingetrokken. Moldavië moet zijn belangrijkste corruptiebestrijdingsagentschappen een onafhankelijke basis geven, met duidelijke macht en echte kracht. Het zou ook beperkingen moeten stellen aan de partijfinanciering om de greep van de machtige oligarchen in de politiek te verzwakken, mediamonopolies te doorbreken en de persvrijheid te garanderen. Om deze positieve impuls te faciliteren moet de EU ook toegeven dat het pro-Europese bod van Moldavië op dit moment wat voorbarig en nogal contra-Europees lijkt. Terwijl een van de twee Vlads in de gevangenis zit, is het duidelijk dat Plahotniuc en dergelijke niet langer welkom zijn in Europa.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending