Verbind je met ons

Conferentie van de perifere en maritieme regio's van Europa (CPMR)

Eén van de drie vis geserveerd in Brussel is niet wat de consument betaalt voor

DELEN:

gepubliceerd

on

Blauwvintonijn, tong en kabeljauw worden vervangen door soorten die tot 40% goedkoper zijn

Oceana heeft onderzoek bekendgemaakt waaruit blijkt dat gemiddeld 30% van de zeevruchten die in de Brusselse restaurants worden geserveerd, niet overeenkwamen met de door de consument bestelde soort. De DNA-identificatieanalyse werd uitgevoerd door de Katholieke Universiteit Leuven, nadat er meer dan 280 monsters waren verzameld in meer dan 150 restaurants en EU-instellingen. Fraude met zeevruchten, wijdverbreide verkeerde etikettering en frauduleuze praktijken bedriegen consumenten en kunnen vaak gepaard gaan met illegale of niet-duurzame visserijproducten.

“DNA-tests tonen wijdverbreide fraude met zeevruchten aan in Brusselse restaurants en zelfs op officiële EU-locaties. Consumenten worden bedrogen en de deur staat wijd open voor het witwassen van illegale visserijproducten”, aldus Lasse Gustavsson, uitvoerend directeur van Oceana in Europa. “De EU moet haar visactiviteiten opruimen, haar verantwoordelijkheid nemen en dringend de traceerbaarheid en etikettering van zeevruchten verbeteren.”

Te goedkoop om waar te zijn

Uit de belangrijkste bevindingen van Oceana's onderzoek blijkt dat economische redenen de belangrijkste drijfveer zijn achter de fraude met zeevruchten, die tot misleiding van de consument leidt. Dure soorten, zoals kabeljauw of tong, die voor €30 tot €40 per gerecht worden verkocht, kunnen worden vervangen door goedkope, gekweekte Pangasius. De top drie gevonden frauduleuze soorten zijn:

  • In 95% van de gevallen; dure blauwvintonijn werd verkocht als bibeyetonijn of geelvintonijn – beide goedkopere tropische tonijnsoorten.
  • In 11% van de gevallen; tong werd vervangen door een andere goedkopere platvissoort.
  • In 13% van de gevallen; kabeljauw werd vervangen door een van de zeven verschillende soorten; meestal zijnde Pangasius of koolvis.

Bovendien heeft Oceana ontdekt dat 38% van de vis die in de kantines van EU-instellingen aan besluitvormers (EU-Parlement, EU-Commissie) wordt geserveerd, anders is dan wat was besteld.

“De eerste stap voor EU-besluitvormers is het besef dat dit een EU-breed probleem is en dat zij, als consumenten zelf, net zo kwetsbaar zijn als de rest van ons. Nu de visbestanden in de EU schaarser worden als gevolg van overexploitatie, wordt de marktvraag tevredengesteld met geïmporteerde producten of goedkopere vervangingsproducten, waardoor consumenten worden misleid”, aldus Gustavsson.

advertentie

Technische gegevens

  • Monsters verzameld door Oceana-onderzoekers in toeristische en EU-wijken van Brussel tussen maart en juni 2015.
  • Er zijn 280 monsters verzameld (217 uit restaurants, 42 uit EU-kantines en 21 uit sushibars).
  • DNA-extractie en identificatie werd uitgevoerd door Biogenomics (Katholieke Universiteit Leuven) via een DNA-mitochondriale marker, bekend als de “COI-barcodemethode”.
  • De marker werd vervolgens gecontroleerd aan de hand van de BOLD-database, waar meer dan 11,000 vissoorten zijn geregistreerd
  • Er werden 197 monsters geïdentificeerd op soortniveau, 80 monsters op geslachtsniveau en 3 monsters kwamen met geen enkel record in de database overeen.
  • In totaal zijn er via tests 36 verschillende soorten gedetecteerd.

Dit werk wordt mogelijk gemaakt door een genereuze subsidie ​​van Oceans 5 en de Paul M. Angell Family Foundation

Factsheet: Fraude met zeevruchten in het hart van Europa

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending