Verbind je met ons

EU

Mensenrechten van vluchtelingen en de situatie van vluchtelingen met een handicap

DELEN:

gepubliceerd

on

49c3c28c0Vertegenwoordigers van organisaties van personen met een handicap uit heel Europa kwamen op 31 oktober en 1 november bijeen in Brussel voor de bestuursvergadering van EDF. De bijeenkomst concentreerde zich op de aanbevelingen van de VN aan de EU over hoe zij het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap beter zou kunnen implementeren. Er werd ook speciale aandacht besteed aan de vluchtelingencrisis en personen met een handicap, waaronder vrouwen en kinderen.

“De EU wordt geconfronteerd met een ernstige economische en migratiecrisis, maar dat mag geen excuus zijn voor de regeringen om hun financiering opnieuw toe te wijzen, waardoor sommige mensen achterblijven. Er moet aanvullende financiering worden toegewezen om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden, en bij alle acties moet rekening worden gehouden met de behoeften van migranten met een handicap. De EU moet een uitweg vinden op het gebied van de mensenrechten uit deze situatie en daarbij alle mensen aan boord nemen”, aldus EDF-voorzitter Yannis Vardakastanis.

Vertegenwoordigers van de Bureau van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten, UNICEF en Rode Kruis gaven hun eigen perspectief op de migratiecrisis in Europa.

Valentina Otmacic van UNICEF in Kroatië sprak over het werk van UNICEF in deze noodsituatie en zei dat 20% van de migranten kinderen zijn en dat ze worden blootgesteld aan kou, gebrek aan onderdak, langdurig reizen, fysieke en emotionele uitputting, scheiding van gezinnen, stress en trauma. Ze benadrukte dat er belangenbehartiging nodig is om deze kinderen zichtbaar te maken.

De regionale vertegenwoordiger voor Europa van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Jan Jařab, uitte ernstige zorgen over de huidige situatie van vluchtelingen en de aanpak van de EU. Hij wees erop dat de focus van de EU op veiligheidsmaatregelen en het bouwen van hekken misplaatst is: het drijft vluchtelingen in de handen van smokkelaars, en leidt tot hun dood in de wateren rond Europa. Hij stelde voor om het EU-beleid en de financiering te heroriënteren op het beheer van de juiste opvang van vluchtelingen.

Eberhard Lueder van het EU-kantoor van het Rode Kruis benadrukte het enorme werk dat vrijwilligers in de verschillende grenslanden hebben verzet om vluchtelingen en andere migranten te helpen en hun integratie te vergemakkelijken. Volgens hem is er een grote moeilijkheid verbonden aan de niet-coherente aanpak met de Europese instellingen en het ontbreken van een gedefinieerd migratiebeleid.

Ter afsluiting van het EDF-bestuur gaf John Dolan van de Disability Federation of Ireland zijn persoonlijke reflectie op de rol van EDF en haar leden ten opzichte van vluchtelingen met een handicap in Europa. Hij zei: “We kunnen spreken in termen van beleid, maar we moeten dit ook vertalen naar iets tastbaarders, door deze mensen, die onze gehandicapte broeders en zusters zijn, te verwelkomen en te ondersteunen.”

advertentie

EDF verwelkomt drie nieuwe leden

EDF heet van harte welkom: Ieder'in als Nederlandse Nationale Raad, de European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD) als gewoon lid en de Vittime Italiane Talidomide (VITA) als geassocieerd lid.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending