Verbind je met ons

Zakelijk

Ontwikkelen satelliet volgen van vliegtuigen om de veiligheid en de veiligheid te verbeteren, dringen Europarlementsleden

DELEN:

gepubliceerd

on

satelliet-technologie-grootSatelliettechnologie die op een dag vliegtuigen waar dan ook zou kunnen volgen, om de veiligheid te vergroten, inbreuken op de veiligheid en beveiliging te voorkomen en gegevensherstel voor crashonderzoeken te vergemakkelijken, zou een eigen radiospectrumband moeten krijgen, zeggen de leden van het Europees Parlement in een resolutie die op donderdag (29 oktober) is aangenomen. . Zij dringen er bij de Europese Commissie op aan om tijdens de bijeenkomst van de Wereldradiocommunicatieconferentie (WRC-2015) in Genève in november 15 te pleiten voor het oormerken van deze satellietspecifieke band, om ontwikkelingswerk te bevorderen.

“Er zijn tragedies geweest die zwakke punten in het huidige volgsysteem aan het licht hebben gebracht. Vluchtvolgsystemen bestrijken momenteel slechts ongeveer 30% van het mondiale luchtruim, zei voorzitter Michael Cramer van de Commissie Transport en Toerisme (Groenen/EFA, DE), terwijl hij voorafgaand aan de stemming over de resolutie een vraag stelde aan de Commissie.

“Satelliet ADS-B – Automatic Dependent Surveillance – Broadcast is een van de technologieën die een betere veiligheid mogelijk zou maken en de infrastructuurkosten zou verlagen. De noodzakelijke spectrumband moet worden toegewezen voor op satellieten gebaseerde technologie”, voegde hij eraan toe.

De tragedies die een einde maakten aan vlucht AF447 van Air France op 1 juni 2009 en vlucht MH370 van Malaysia Airlines op 8 maart 2014 benadrukten de noodzaak om te allen tijde nieuwe systemen in te voeren om de posities van vliegtuigen voor openbaar vervoer te bepalen, zeggen de leden van het Europees Parlement in de resolutie.

De leden van het Europees Parlement merken op dat de huidige volgsystemen voor vluchten slechts delen van de wereld bestrijken en stellen dat het gebruik van op satellieten gebaseerde volgsystemen zou helpen de locatie van een vliegtuig te bepalen in geval van abnormaal gedrag, een noodsituatie of een ongeval, en de effectiviteit van de zoekacties zou verbeteren. , reddings- en ongevallenonderzoekinspanningen.

Op satellieten gebaseerde volgsystemen mogen niet worden beïnvloed door het wegvallen van de normale elektrische stroom aan boord van vliegtuigen en het mag ook niet mogelijk zijn om ze tijdens de vlucht uit te schakelen, aldus de tekst.

EP-leden roepen de Europese Commissie op om de noodzakelijke stappen te ondernemen – met het oog op de volgende Wereldradiocommunicatieconferentie (WRC-15) in november 2015 – “met betrekking tot de toewijzing van de noodzakelijke radiospectrumband ter ondersteuning van de toekomstige ontwikkeling van een op satellieten gebaseerd mondiaal netwerk. vluchtvolgsysteem”.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending