Verbind je met ons

EU

Saoedische blogger Raif Badawi wint 2015 Sacharovprijs

DELEN:

gepubliceerd

on

o-RAIF-BADAWI-facebookSaoedische blogger Raif Badawi (foto) heeft de prestigieuze Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van de EU gewonnen, na een besluit van de fractieleiders van het Europees Parlement vanochtend. De heer Badawi werd voor de prijs genomineerd door de groep Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), samen met verschillende andere parlementaire fracties. 

Hij zit momenteel een gevangenisstraf van tien jaar uit, met duizend zweepslagen, voor het opzetten van een website die het politieke debat in Saoedi-Arabië aanmoedigt. Raif Badawi kreeg de eerste vijftig zweepslagen in januari 1,000, maar er werd gemeld dat de rest van zijn straf binnenkort zou kunnen worden hervat. De Sacharovprijs werd in december 50 door het Europees Parlement ingesteld als een middel om individuen en groepen mensen te eren die hun leven hebben gewijd aan de verdediging van de mensenrechten en de vrijheid van denken.

Eerdere laureaten zijn onder meer Aung San Suu Kyi en Malala Yousafzai. Syed Kamall, leider van de ECR-Fractie, die de zaak van de heer Badawi voor de Sacharovprijs nomineerde en steunde, zei: "Ik ben heel blij dat Raif Badawi deze prijs heeft gewonnen. Dit is een prijs voor de vrijheid van denken, en ik kan niemand bedenken verdient meer dan een man die gevangen zit omdat hij een open debat aanmoedigt in een land waar dat niet wordt getolereerd.

“Deze prijs moet een krachtig signaal afgeven aan Saoedi-Arabië dat de vrijheid van meningsuiting en gedachte een universeel recht is. Saoedi-Arabië kan de man opsluiten en geselen, maar ze zullen onder zijn landgenoten alleen maar het verlangen naar vrijheid van meningsuiting versterken. debat waar hij voor staat. We reiken deze prijs in december uit en ik hoop van harte dat Raif Badawi hem tegen die tijd persoonlijk in ontvangst zal kunnen nemen."

Mark Demesmaeker, ECR-mensenrechtenwoordvoerder, voegde hieraan toe: "Een blogger hoort niet in een donkere cel en verdient geen zweepslagen. Hij verdient het om gekoesterd te worden, vooral door een land dat voorzitter is van de VN-Mensenrechtenraad."

Peter van Dalen, covoorzitter van de ECR-beleidsgroep voor religieuze vrijheid, voegde hieraan toe: “De ECR-beleidsgroep voor religieuze vrijheid probeert gerechtigheid te brengen in onrechtvaardige rechtssystemen als deze. Wij zijn van mening dat de EU haar diplomatieke houding ten opzichte van Saoedi-Arabië moet hervormen. , zodat we de godsdienstvrijheid voor iedereen bevorderen en werken aan het intrekken van onrechtvaardigheden zoals blasfemiewetten – waarvan de heer Badawi het slachtoffer is geworden.’

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending