Verbind je met ons

EU

Journalisten teleurgesteld: Geen vragen toegestaan ​​in Mogherini-Abbas druk punt in Brussel

DELEN:

gepubliceerd

on

54495_detail_abbas mogherini

Door Yossi Lempkowicz

Journalisten die verslag deden van de persconferentie van Federica Mogherini, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, en president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit (PA), voorafgaand aan hun bijeenkomst op maandagavond (26 oktober) in Brussel, verlieten het gebouw van de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) met een gevoel van teleurstelling toen nadat beide leiders korte verklaringen hadden afgelegd, mochten ze geen enkele vraag meer stellen.

Er is geen vraag aan president Abbas over het aanzetten tot geweld dat heeft geleid tot bijna dagelijkse Palestijnse aanvallen op Israëlische burgers en veiligheidstroepen. In de afgelopen vijf weken zijn bij deze aanvallen, voornamelijk steekpartijen, tien Israëliërs om het leven gekomen. “Is het doden en neersteken van een burgerbevolking acceptabel en gerechtvaardigd in naam van wat Abbas “volksverzet?” heeft genoemd, was de vraag die ik had voorbereid aan de PA-president.

Er bestaat geen twijfel over waarom de PA-leider deze terreuraanslagen niet veroordeelde.

In plaats van te reageren op Mogherini’s oproep tot ‘concrete stappen’ ter plaatse om de situatie te kalmeren, het dagelijkse leven van de Palestijnen te verbeteren en de veiligheid van het Israëlische volk beter te garanderen, herhaalde Abbas zijn eerdere verklaringen waarin hij de Israëlische regering de schuld gaf van de huidige situatie. golf van geweld.

Hij zei dat jonge Palestijnen “teleurgesteld” zijn en “geen enkele hoop zien”, en vertelde verslaggevers dat de situatie “uiterst ernstig en ernstig” was. “Het kan zelfs verslechteren, en dat is mijn angst”, zei hij.

advertentie

Abbas zei dat een van de belangrijkste redenen voor de situatie het vermeende niet-naleven door Israël is van een status quo-overeenkomst met betrekking tot de Al Aksa-moskee in Jeruzalem.

Maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die Mogherini vorige week in Berlijn ontmoette, heeft dergelijke beschuldigingen resoluut ontkend en gezegd dat ze neerkomen op het aanzetten tot anti-Israëlisch geweld door ‘leugens te verspreiden’.

Zondag bevestigde hij opnieuw dat “Israël zijn al lang bestaande beleid zal blijven handhaven: moslims bidden op de Tempelberg; niet-moslims bezoeken de Tempelberg.” De Al Aksa-moskee bevindt zich op de Tempelberg, de heiligste plaats in het jodendom.

Zelfs Mogherini verklaarde na haar gesprekken met de Israëlische premier in de Duitse hoofdstad dat hij “duidelijk bereid was de status quo op de heilige plaatsen te garanderen”.

Ongeveer een week geleden beweerde Abbas ten onrechte dat Israël “van plan was een 13-jarige Palestijnse jongen te vermoorden”. In werkelijkheid had de jongen echter deelgenomen aan een steekpartij op twee Israëlische jongeren in Pisgat Ze'ev, een wijk in Jeruzalem, en werd niet gedood; hij raakte gewond en werd voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.

Een andere oorzaak voor de uitbarsting van geweld, zei Abbas, waren ‘moorden en aanvallen op Palestijnen’ die volgens hem zijn uitgevoerd door gewapende kolonisten op de Westelijke Jordaanoever ‘beschermd door het Israëlische leger’. Maar hij maakte geen melding van de dagelijkse aanvallen op Israëliërs.

Sinds het begin van de golf van steekpartijen en andere aanvallen heeft de PA-leider het geweld mondeling gesteund en daarop gereageerd door te verklaren: “Elke druppel bloed die in Jeruzalem werd vergoten is puur bloed, zolang het maar in het belang van Allah is. Elke shahid (martelaar) zal in de hemel zijn en elke gewonde persoon zal beloond worden, door de wil van Allah.”

Mogherini zei dat ze ook met Abbas wilde spreken over manieren om een ​​politiek proces te bewerkstelligen “dat zou leiden tot de tweestatenoplossing.”

“We kijken uit naar een onafhankelijke staat Palestina die zij aan zij zal leven met de staat Israël”, zei Abbas, terwijl hij er bij de Israëlische regering op aandrong “de nederzettingen te stoppen om de onderhandelingen nieuw leven in te blazen.”

“De valse bewering dat de toename van de bouw van nederzettingen als gevolg van deze laatste golf van terrorisme eenvoudigweg een leugen is”, zei Netanyahu vorige week toen hij zei dat de bouw van nederzettingen de afgelopen zes jaar is afgenomen.

Uit gegevens van het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat onder Netanyahu het aantal woningen in de nederzettingen onder Netanyahu met 19% daalde en het aantal voltooide huizen van kolonisten met 15% daalde, vergeleken met 2003 en 2008.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending