Verbind je met ons

EU

Pittella: 'Migratiecrisis in Westelijke Balkan toont opnieuw dringende behoefte aan permanent EU-mechanisme'

DELEN:

gepubliceerd

on

o-GIANNI-PITTELLA-facebookNa de afsluiting van de leidersbijeenkomst van gisteren in Brussel op de Westelijke Balkanroute, zei de voorzitter van de S&D-fractie in het Europees Parlement, Gianni Pittella: "De ongekende migratiecrisis vereist ongekende solidariteit. Een puur nationale aanpak is ineffectief en contraproductief; geldt duidelijk ook voor de Westelijke Balkan: deze landen moeten nauw met elkaar samenwerken om de stabiliteit en vooruitgang van de hele regio te waarborgen. 

"We verwelkomen de snelle betrokkenheid van Commissievoorzitter Juncker, die tijdens de top van gisteren samen met de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor vluchtelingen (UNHCR), Frontex en het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO) belangrijke operationele maatregelen heeft voorgesteld. We herhalen echter dat de dringende noodzaak om een ​​Europees permanent en bindend herverdelingsmechanisme op te zetten.

"Bovendien moeten de lidstaten volledig voldoen aan de wettelijke verplichtingen uit hoofde van het Schengen-akkoord en tegelijkertijd de mensenrechten van vluchtelingen respecteren. Dit is onze rode lijn.

"Wij steunen de aanpak van EP-voorzitter Martin Schulz, zoals gisteren op de top gepresenteerd aan de leiders, waaronder een permanente uitwisseling van informatie tussen landen op de Westelijke Balkanroute om de communicatiekanalen op alle niveaus open te houden en zo eenzijdige of onsamenhangende gecoördineerde besluiten. Verder al het nodige doen om te voorkomen dat spanningen of beschuldigingen ontstaan ​​in een toch al instabiele regio. Daarnaast onmiddellijke solidariteit om noodvoorraden te leveren aan mensen in nood; en tot slot duurzame en bindende solidariteitsmaatregelen via de communautaire instellingen. Dit zijn de sleutels voor een effectief migratiebeheer in de regio. Europa mag zijn verantwoordelijkheid tegenover de Westelijke Balkan niet vergeten en moet de humanitaire inspanningen van deze landen ondersteunen door middel van onmiddellijke financiële bijstand."

Tanja Fajon, vicepresident van S&D, zei: "Ik verwelkom de maatregelen die tijdens de leidersbijeenkomst van gisteren zijn aangenomen en die hard nodig zijn om de vluchtelingenstroom in de Westelijke Balkan te beheersen. Ik ben blij om te zien dat de 'permanente uitwisseling van informatie' helemaal bovenaan de lijst van maatregelen en ik roep alle betrokken actoren op om hier zo snel mogelijk mee om te gaan.

"Wat we de afgelopen dagen in Slovenië hebben gezien - buurlanden die weigeren exacte informatie door te geven over de vluchtelingenstromen en de locatie van binnenkomst - is absoluut onaanvaardbaar! Dit is een gemeenschappelijke uitdaging van de Europese Unie die de lidstaten samen moeten oplossen, in plaats van de last van de ene naar de andere te schuiven."Dit is het moment voor een gemeenschappelijke en gecoördineerde aanpak, die echte EU-waarden zoals solidariteit en verantwoordelijkheid toont, en niet het moment om zich tegen elkaar te keren. Ik roep alle landen en hun leiders die aanwezig waren op de top van gisteren op om onmiddellijk te beginnen met de uitvoering van deze maatregelen en ervoor te zorgen dat deze maatregelen geen loze woorden op papier worden."

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending