Verbind je met ons

EU

Europarlementariër Plenković: 'Lokale verkiezingen in Oekraïne grotendeels in lijn met internationale standaarden'

DELEN:

gepubliceerd

on

C91A056E-90A2-4A7E-ADB0-64CC883DB0AE_mw1024_s_nDe lokale verkiezingen van 25 oktober in Oekraïne zijn "grotendeels in overeenstemming met de internationaal erkende normen" verlopen, concludeerde EP-lid Andrej Plenković, hoofd van de verkiezingswaarnemingsdelegatie van het Europees Parlement, uitgenodigd door de Verkhovna Rada. De peilingen "werden op een rustige en ordelijke manier uitgevoerd" in de bezochte steden zeiden waarnemers en benadrukten hun vertrouwen dat alle tekortkomingen in het verkiezingsproces die door de langetermijnwaarnemingsmissie van de OVSE/ODIHR zijn vastgesteld, krachtig zullen worden aangepakt.

Namens de delegatie legde het hoofd Andrej Plenković (EVP, HR), tevens voorzitter van het Parlementair Associatiecomité EU-Oekraïne, de volgende verklaring af: “We zijn erg blij hier te zijn, op uitnodiging van de Verchovna Rada van Oekraïne . Deze missie is opnieuw een bewijs van de hoge prioriteit die het Europees Parlement aan Oekraïne hecht, en van het belang van deze verkiezingen voor de consolidatie van de Oekraïense democratie en de Europese koers van het land.

“Naar onze mening zijn de lokale verkiezingen in Oekraïne grotendeels in overeenstemming met de internationaal erkende normen verlopen. We moeten rekening houden met de delicate politieke, economische, sociale, humanitaire en veiligheidscontext. Dit brengt de illegale annexatie van de Krim met zich mee en de tijdelijke bezetting van delen van de oblasten Donetsk en Loehansk door door Rusland gesteunde illegale gewapende groepen, waar geen verkiezingen konden worden gehouden, waardoor meer dan 5 miljoen Oekraïense burgers niet aan de stemming konden deelnemen. De intern ontheemden (IDP's) moeten bij de komende verkiezingen hun stemrecht in hun plaats van herkomst kunnen uitoefenen, in overeenstemming met de Oekraïense wetgeving en in een veilige omgeving.

“Na de Maidan-revolutie en de daaropvolgende vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen in 2014 zijn de lokale verkiezingen van oktober wederom een ​​nationale peiling in een nieuw politiek landschap, waar de inzet groter is, vooral als gevolg van de aanhoudende decentralisatie-inspanningen.” De verkiezingen zijn pas in juli goedgekeurd en de autoriteiten verplichtten zich ertoe het nieuwe kiesstelsel adequaat aan de kiezers uit te leggen. De waarnemers van het EP merkten op dat de verkiezingen in de steden die zij bezochten op een rustige en ordelijke manier verliepen. De langetermijnwaarnemingsmissie van de OVSE-ODIHR zal een gedetailleerd overzicht geven van de verkiezingen, inclusief de moeilijkheden die zich in Mariupol, Krasnoarmiysk en Stavote hebben voorgedaan. Wij hebben er vertrouwen in dat alle relevante actoren de geïdentificeerde tekortkomingen in het verkiezingsproces krachtdadig zullen aanpakken en de belangrijkste aanbevelingen zullen implementeren zoals voorgesteld in het eindrapport. Wij prijzen de inspanningen van de Oekraïense autoriteiten, de vertegenwoordigers van politieke partijen, de verkiezingscommissies, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en internationale organisaties die we tijdens onze missie hebben ontmoet.

“Het Europees Parlement steunt Oekraïne krachtig bij de realisatie van zijn ambitieuze hervormingsagenda. We zullen nauw toezicht houden op de uitvoering van de Associatieovereenkomst en de Diepe en Brede Vrijhandelsruimte via het werk van de Parlementaire Associatiecommissie EU-Oekraïne.”

Het Europees Parlement stuurde een zevenkoppige delegatie naar de lokale verkiezingen in Oekraïne op 25 oktober. Onder leiding van Andrej Plenković (EVP, HR), voorzitter van de EP-delegatie voor Oekraïne, bestond het ook uit Anna Maria Corazza Bildt (EPP, SE), Tonino Picula (S&D, HR), Clare Moody (S&D, VK), Jussi Halla-aho (ECR, FI), Kaja Kallas (ALDE, ES) en Miloslav Ransdorf (GUE, CZ). Op de verkiezingsdag werden EP-leden ingezet in Kiev, Kharkiv, Odessa en Dnipropetrovsk. De delegatie maakte deel uit van de langdurige OVSE/ODIHR-waarnemingsmissie.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending