Verbind je met ons

EU

Griekse economische crisis: Gevolgen voor de defensiesector

DELEN:

gepubliceerd

on

Martin Griekenland defensieDe Griekse economische crisis heeft de krantenkoppen in beslag genomen voor wat een eeuwigheid lijkt. Maar een aspect dat niet is aangestipt, is de gevolgen van de crisis voor de defensiesector, dat wil zeggen of Spanje, Italië, Portugal en andere landen van de eurozone waarvan de economieën in de schijnwerpers staan, hun defensie-uitgavenriem zouden kunnen aanscherpen als zij dat ook zouden doen. angst voor hun economieën.

De verdediging aspecten van Spanje en Portugal zijn bijzonder actueel aangezien beide hebben de verkiezingen later dit jaar.

Portugal wordt weliswaar gezien als relatief immaterieel voor defensie. Het enige kleine probleem is dat het een toezegging heeft gedaan voor zes Embraer KC-390 militaire transporten.

Spanje is echter interessanter vanwege de omvang van zijn industriële defensiebasis en zijn integratie in de Europese defensie, met name Airbus. Spanje heeft ook nog steeds toezeggingen om A400's en Tiger- en NH-90-helikopters aan te schaffen.

Een centrale uitkomst van de NAVO-top in Wales in september vorig jaar was een belofte voor alle Europese bondgenoten om recommit te besteden 2% van hun BNP aan defensie - een langdurige verbintenis.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zegt dat Griekenland al vele, vele jaren een zeer gewaardeerde en trouwe bondgenoot binnen het NAVO-bondgenootschap is.

Hij zei: “Griekenland voldoet vandaag aan de richtlijn om 2% van het bbp aan defensie te besteden.”

advertentie

Hij wijst er echter ook op dat de defensie-uitgaven van de NAVO-lidstaten met 1.5% zijn gedaald.

Afgezien van Zuid-Europese landen zoals Griekenland, is de Britse regering bekritiseerd omdat ze er niet in is geslaagd om na het einde van dit financiële jaar 2 procent van haar BBP aan defensie te besteden.

Premier David Cameron zei dat het Verenigd Koninkrijk voldoet nu al aan de NAVO-defensie-uitgaven target en de Britse regering heeft tot het einde van dit Parlement zet zich in voor de 2% uitgaven doel. Maar er is geen verplichting dan dat van zowel de Conservatieven en Labour geweest.

Ondanks de aanhoudende eisen van de NAVO wordt verwacht dat ten minste zes lidstaten zullen bezuinigen op hun defensie-uitgaven. Dit zijn Bulgarije, het VK, Duitsland, Italië, Hongarije en Canada.

Tegelijkertijd is het aantal van de landen die hun militaire budgetten versterkt zelfs toegenomen - Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen en Roemenië.

Elders in Europa besteedt Finland ongeveer 1.3 procent van zijn bruto binnenlands product aan defensie, terwijl het Zweedse defensiebudget ongeveer 1.2 procent bedraagt, beide cijfers ver onder de NAVO-eis van 2 procent [een die slechts enkele leden voldoen].

Zweedse centrumrechtse politici beweren dat de NAVO-lidmaatschap een kwestie van hoe, niet zo is geworden.

"Als klein land zouden we niet in staat zijn om een ​​veel grotere tegenstander te verslaan, zelfs niet als we ons defensiebudget zouden verdubbelen", zei Karin Enström, die plaatsvervangend voorzitter is van de commissie buitenlandse zaken van het Zweedse parlement.

De voormalige voorzitter van het Militair Comité van de NAVO, die in Scandinavië blijft, heeft gewaarschuwd dat Denemarken het risico loopt “zichtbaarheid en invloed” in het militaire bondgenootschap te verliezen als gevolg van bezuinigingen en verminderde capaciteiten.

Algemeen Knud Bartels, Denemarken, de voormalige minister van Defensie en de onlangs vervangen voorzitter van het Militair Comité van de NAVO, waarschuwde dat de relevantie van Denemarken in de NAVO in het defensiebudget wordt bedreigd door gaten en "een groeiende discrepantie tussen [Denemarken] ambitieniveau en [haar] vermogen bij te dragen "om de militaire alliantie

In plaats van de defensiebegrotingen te verlagen, heeft de Amerikaanse secretaris van de luchtmacht Deborah Lee James opgeroepen tot een verhoging van de defensie-uitgaven door zijn Europese bondgenoten.

Ze zegt dat een verhoging van de uitgaven door alle NAVO-leden nodig is om de last van het aanpakken van een hele reeks bedreigingen te kunnen delen, variërend van Russische ‘agressie’ en islamitische staatsbezuinigingen tot Chinese cyberspace-hackers en gezondheidscrises zoals Ebola.

James zei: “Ik ben er vast van overtuigd dat de NAVO een kracht voor vrede en stabiliteit in Europa kan blijven, maar we moeten begrijpen dat vrede en stabiliteit niet gratis zijn.

“Dit is de reden waarom we moeten investeren in onze veiligheid, zowel als individuele naties als als regio’s, zoals de EU.”

James zegt dat de transatlantische relatie “relevanter dan ooit” was, maar waarschuwt dat de NAVO momenteel op een “kruispunt” staat.

Ze waarschuwde voor de potentieel “verwoestende” gevolgen van verdere bezuinigingen en zei: “De defensie-uitgaven zouden eigenlijk een rode lijn moeten zijn, en dit is de weg die we in de Verenigde Staten inslaan.”

Hoewel hij geen NAVO- of EU-leden in het bijzonder noemt, dringt James er bij de NAVO-leden op aan weerstand te bieden aan de druk om op de defensie-uitgaven te bezuinigen. Hij voegt eraan toe: ‘In plaats van te bezuinigen op de defensiebegrotingen zou ik zeggen dat de uitgaven moeten worden verhoogd.’

Haar angsten worden herhaald door een hoge Amerikaanse diplomaat die heeft gewaarschuwd voor een “gevaarlijke” kloof tussen de Amerikaanse en Europese defensie-uitgaven.

Samantha Power, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, heeft ook een beroep gedaan op de Europese overheden om meer uit te geven.

Ze zei dat bezuinigingen op de defensiebegrotingen in Europa “zorgwekkend” waren.

Power zei dat de defensie-uitgaven in Europa in “de meeste gevallen” daalden, ondanks een toename van de defensiedreigingen.

Dergelijke waarschuwingen volgen op zorgen van het hoofd van het Amerikaanse leger over de impact van bezuinigingen op de Britse strijdkrachten.

Stafchef-generaal Raymond Odierno uitte zijn bedenkingen over het dalende deel van de Britse nationale rijkdom dat aan het leger wordt besteed.

Het gecombineerde militaire budget van het NAVO-bondgenootschap bedraagt ​​1.023 biljoen dollar, waarbij het Amerikaanse aandeel alleen al 735 miljard dollar bedraagt. Ter vergelijking: de militaire uitgaven van Rusland bedragen slechts 60 miljard dollar.

Dus, waarom maakt het uit of defensiebegrotingen worden gesneden?

Afgezien van de potentiële impact die dergelijke bezuinigingen kunnen hebben op het aanpakken van de aanhoudende dreiging van islamitische terroristen, bestaat de vrees dat een dergelijk beleid Rusland rechtstreeks in de kaart zou kunnen spelen, aangezien het steeds meer probeert zijn militaire spieren te buigen in landen die voorheen deel uitmaakten. van de Sovjet-Unie.

Dergelijke zorgen zijn wellicht niet ongegrond, zoals blijkt uit de aankondiging van Vladimir Poetin in maart dat de introductie van veertig nieuwe intercontinentale ballistische raketten “zelfs de technisch meest geavanceerde antiraketafweersystemen zal kunnen overwinnen.”

Als gevolg daarvan heeft Polen begonnen met een ongekende besteden fuif op wapens en militaire uitrusting, dat het zou kunnen uitmonden in een van de grootste militaire macht van Europa.

Hoede van de Russische groeiende militaire macht, vorig jaar de Poolse regering uitgetrokken £ 5.6 miljard voor de verdediging begroting van het land, een 2 procent meer dan in 2013, en dit jaar het bedrag is gestegen tot £ 6.62 miljard. De Poolse regering heeft ook toegezegd het land om een ​​£ 24 miljard uitgaven programma met een looptijd van 2013 tot 2022.

Misschien moet het laatste woord gaan naar Deborah Lee James, die zegt dat, nu de bedreigingen voor onze nationale veiligheid ongekend hoog zijn, de transatlantische relatie “relevanter dan ooit” was.

Maar nu de nationale regeringen zich altijd bewust zijn van de noodzaak om de boeken in evenwicht te brengen, waarschuwt ze verder dat de NAVO op een ‘kruispunt’ staat.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending