Verbind je met ons

Defensie

Rachida Dati over de radicalisering van EU-burgers: 'Een echt Europees antwoord is nodig'

DELEN:

gepubliceerd

on

Rachida DATI stemmen in plenaire sessie week 11 2015 in Straatsburg.Naar schatting 5,000 Europese burgers hebben zich aangesloten bij terroristische organisaties die strijden in Irak en Syrië. Nu de kwestie van buitenlandse strijders een uitdaging vormt voor regeringen in de hele EU, zal vandaag (19 oktober) een verslag over het voorkomen van radicalisering en rekrutering van Europese burgers door terroristische organisaties in stemming worden gebracht in de commissie burgerlijke vrijheden. Voorafgaand aan de stemming vroeg het Europees Parlement aan Rachida Dati (foto), het Franse EVP-lid dat het rapport heeft opgesteld, waarom het belangrijk is om dit fenomeen op EU-niveau aan te pakken.

Terrorismebestrijding blijft een kerncompetentie van de lidstaten, waarom is vandaag een Europese aanpak nodig?

De afgelopen twee jaar hebben in een aantal landen terreuraanslagen plaatsgevonden door geradicaliseerde Europese burgers. Er zijn broeinesten van geradicaliseerde Europeanen in de hele Unie, en dankzij het Schengengebied kunnen EU-burgers vrij reizen.

We worden dus geconfronteerd met een dreiging die ons allemaal treft, en daarom is een echt Europees antwoord nodig. Dit hoeft niet te betekenen dat de lidstaten minder bevoegdheden krijgen, maar simpelweg meer coördinatie en samenwerking.

Uw verslag gaat over het voorkomen van radicalisering, welke maatregelen stelt u voor?

Ons beleid is lange tijd niet proactief geweest. We moeten ook vooruitstrevend zijn, door onze eigen tegenargumenten tegen die van onlineterroristen naar voren te schuiven, de internetreuzen te vervolgen om hen ertoe aan te zetten illegale inhoud te verwijderen, geradicaliseerde gevangenen in gevangenissen te scheiden, de dialoog aan te gaan met de verschillende religieuze gemeenschappen, te voorkomen dat radicalisering door middel van onderwijs en aanpak van financieringskanalen voor terrorisme door meer transparantie over externe geldstromen te garanderen.

Volgens uw rapport is internet een van de belangrijkste kanalen van radicalisering. We weten dat er al veel persoonsgegevens online worden verzameld, moeten we hiermee verder gaan?

advertentie

Het gaat er niet zozeer om nieuwe toezichtmaatregelen te nemen, maar om de reeds bestaande maatregelen naar behoren toe te passen en vooral om de informatie die we hebben uit te wisselen met onze Europese partners.

Het grootste probleem met internet is het publiceren en verspreiden van illegale inhoud. De internetreuzen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Als ze weigeren mee te werken of blijk geven van bereidheid, stel ik voor dat ze strafrechtelijk worden vervolgd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending