Verbind je met ons

Conferentie van de perifere en maritieme regio's van Europa (CPMR)

Oceana dringt er bij de EU-ministers van visserij op de Oostzee voorraden weer op te bouwen door het toepassen van de wetenschap

DELEN:

gepubliceerd

on

overbevissing-overzicht-08022012-WEB_109842De organisatie publiceert haar quota-aanbevelingen voor de komende Raad en roept op om wetenschap en duurzaamheid op de lange termijn voorrang te geven boven politiek. Op 22 oktoberzal de Landbouw- en Visserijraad van de EU in Luxemburg bijeenkomen om hun jaarlijkse onderhandelingen over vangstbeperkingen voor de Oostzee in 2016 te beginnen. Oceana publiceert vandaag op wetenschap gebaseerde aanbevelingen voor het vaststellen van totaal toegestane vangsten (TAC's) en quota in de regio om de overbeviste visserijen weer op te bouwen. De organisatie heeft de Raad opgeroepen om de wetenschap te volgen bij het vaststellen van vangstbeperkingen, eraan herinnerend dat ze wettelijk verplicht zijn om de visserij vóór 2020 weer op een duurzaam niveau te brengen.

Oceana-aanbevelingen over vangstmogelijkheden voor Oostzeebestanden 2016

“European fisheries ministers must stop ignoring scientific advice and definitely abandon the political short-term perspective. The consequence of their approach is that 4 out of 10 Baltic stocks are still being overfished,” underlines Lasse Gustavsson, Executive Director of Oceana in Europe. “Under the Common Fisheries Policy EU member states must ensure that stocks are fished within sustainable levels as soon as possible and no later than 2020. I want to stress that after this ultimate deadline, overfishing will become illegal under EU law.”

Om een ​​einde te maken aan de overbevissing in de Oostzee, beveelt Oceana in haar rapport aan dat de Raad van EU-visserijministers:

  • Volgt wetenschappelijk advies bij het vaststellen van vangstmogelijkheden en geeft prioriteit aan het herstel van bestanden;
  • stelt de TAC's voor het oostelijke kabeljauwbestand vast op niet meer dan 29,220 ton en maximum 7,797 ton voor het westelijke kabeljauwbestand, volgens het advies van de Internationale Raad voor het onderzoek van de zee (ICES), en;
  • stopt alle gerichte sprotvisserij in de gebieden 25-26 en herverdeelt de visserij-inspanning in de noordelijke gebieden om de kabeljauwbestanden de kans te geven zich te herstellen.

Gebroken beloftes?

Vorig jaar besloten de visserijministers opnieuw om wetenschappelijk advies voor kabeljauw te negeren, tegen hun eigen bindende overeenkomst in het kader van het GVB in. Verder zijn Denemarken, Duitsland, Finland, Litouwen, Polen, Letland, Estland en Zweden formeel overeengekomen dat "de maximale duurzame opbrengst (MDO) tegen 2016 zal worden bereikt voor het kabeljauwbestand in het westelijke deel van de Oostzee door een stapsgewijze aanpak toe te passen om het MDO-niveau te verkrijgen bij het vaststellen van de TAC voor kabeljauw in 2015." Ze moeten nu hun eigen toezegging van het afgelopen jaar nakomen en duurzame vangstbeperkingen vaststellen.

Baltische kabeljauw is cruciaal

advertentie

Kabeljauw is een zeer belangrijke soort in de Oostzee, zowel ecologisch als commercieel, en daarom is Oceana van mening dat het herstel ervan een topprioriteit moet zijn. Het westelijke kabeljauwbestand kent een lange geschiedenis van overbevissing. De Europese Commissie heeft geen voorstel voor 2016 ingediend en heeft de beslissing over dit bestand volledig overgelaten aan de EU-lidstaten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending