Verbind je met ons

EU

Californië nieuwe wetgeving tarieven biodiesel als meest duurzame vloeibare brandstof

DELEN:

gepubliceerd

on

8270647289_b48d20de32_kDe nieuwe Standaard voor koolstofarme brandstoffen (LCFS) onlangs aangenomen door de California's Air Resources Board (CARB) heeft biodiesel vermeld als de brandstof met de laagste koolstofuitstoot in de VS. De nieuwe CARB-norm bevestigt dat biodiesel, afhankelijk van de grondstof, de uitstoot van broeikasgassen gemiddeld met 50% tot 81% vermindert in vergelijking met aardolie, inclusief ILUC-effecten. Volgens CARB-berekeningen is biodiesel momenteel de meest duurzame brandstof die beschikbaar is. De CARB is een institutioneel onderzoeksorgaan dat bestaat uit twaalf wetenschappelijke leden die rechtstreeks worden benoemd door de gouverneur van Californië.

De kwantificering van de koolstofintensiteit van conventionele en alternatieve brandstoffen werd uitgevoerd door middel van een zeven jaar durende uitgebreide levenscyclusanalyse, uitgevoerd door CARB en collegiaal getoetst door een aantal onafhankelijke academische experts1 en vertegenwoordigt tot op de dag van vandaag een van de meest grondige en rigoureuze evaluaties die de ecologische voetafdruk van biobrandstoffen. De CARB werkt op een volledig transparante manier, waarbij de conclusie onderworpen is aan meerdere peer-reviews.

Dit is een radicaal andere benadering dan de benadering die tot nu toe door de Europese Commissie is aangenomen binnen de ILUC-onderzoeksprojecten Ifpri en Globiom, waarvoor geen collegiale toetsing heeft plaatsgevonden en waarin belangrijke transparantiekwesties aan de orde zijn gesteld. Het wetsontwerp2 en de milieuanalyse3 van Californië stonden ook open voor publieke beoordeling, waaronder twee workshops in 2014 en twee openbare hoorzittingen in 2015.

Het door CARB beheerde levenscyclusmodel in Californië houdt rekening met alle stappen die nodig zijn voor de productie van de grondstof van de brandstof, zoals conversie en transport. Bovendien bevat het ook een analyse van de impact van biodiesel en andere biobrandstoffen op indirecte veranderingen in landgebruik (ILUC). De ILUC-cijfers afgeleid van dit model en gebruikt in de Californische regelgeving zijn aanzienlijk lager dan die in de EU-wetgeving4.

“De CARB heeft zeven jaar en veel moeite besteed aan het vergelijken van de ecologische duurzaamheid van verschillende brandstoffen. Het kwam tot de conclusie dat biodiesel de meest duurzame alternatieve brandstof is die er is. Terwijl de nieuwe Californische norm, die door de strengste Amerikaanse regelgevende instantie is afgerond, over minder dan drie maanden van kracht zal worden, is Europa nog steeds verwikkeld in een emotioneel debat over de vraag of de voordelen van biodiesel moeten worden erkend in het EU-biobrandstoffenbeleid voor de periode na 2020.” zei Raffaello Garofalo, secretaris-generaal van de EBB.

Strenge luchtkwaliteitsnormen in Californië zijn geen geheim, en de reputatie van de CARB spreekt voor zich. Recentelijk was CARB de eerste die zijn twijfels over de emissiemetingen van Volkswagen uitte aan de Environmental Protection Agency en de wetenschappelijke wereld. Naast de directe emissies heeft de CARB ook vele jaren besteed aan het evalueren van verschillende brandstoffen, waaronder biodiesel, diesel en benzine op aardoliebasis, aardgas en maïsethanol, om de hoeveelheid kooldioxide te bepalen die wordt gegenereerd door de productie van elk type brandstof: dit leidde tot de recente bevindingen dat biodiesel de meest duurzame vloeibare brandstof is, waardoor de uitstoot van broeikasgassen gemiddeld met 50% naar 81% wordt verminderd in vergelijking met aardolie. De EBB roept daarom de EU-besluitvormers op om rekening te houden met deze nieuwe bevindingen bij het uitwerken van haar EU-beleid voor biobrandstoffen na 2020.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending