Verbind je met ons

China

Xi's Britse reis om 'gouden tijdperk' te beginnen

DELEN:

gepubliceerd

on

xi-jinping_122314Door Bai Tiantian

Chinese president Xi Jinping is gepland om van 19 tot 23 oktober Groot-Brittannië te bezoeken op uitnodiging van koningin Elizabeth II, een reis die symbool staat voor nauwere banden tussen China en Groot-Brittannië, waar de bilaterale betrekkingen naar verluidt “een gouden tijdperk” ingaan.

De reis zal het eerste staatsbezoek aan het land zijn van een Chinese president in tien jaar, sinds het bezoek van de voormalige Chinese president Hu Jintao in 2005.

Er zullen een hele reeks deals worden ondertekend met betrekking tot de energiesector, onroerend goed, financiën, medische behandelingen en auto's, zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag op een persconferentie, maar weigerde meer details vrij te geven.

Xi en zijn vrouw Peng Liyuan, die hem tijdens de reis zullen vergezellen, zullen verblijven in de officiële residentie van de koningin in Buckingham Palace, waar van hen wordt verwacht dat ze een lunch zullen bijwonen, gevolgd door een staatsbanket later op de avond.

Xi zal de Britse premier David Cameron ontmoeten en het Britse parlement toespreken. Hij zal leiders van oppositiepartijen ontmoeten en een banket toespreken, georganiseerd door de burgemeester van de City of London.

De reis zal hem ook naar Manchester in Noord-Engeland brengen, waar hij enkele onderzoeks- en commerciële programma's zal bezoeken, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

advertentie

“Het bezoek van Xi kan worden gezien als een actieve reactie op de goede wil van Britse kant”, zei Cui Hongjian, directeur van de afdeling EU-studies van het China Institute of International Studies, dinsdag tegen de Global Times.

Een bron die bekend is met de zaak zei dat er tijdens de reis van Xi een “politiek document” zal worden ondertekend om de verwachtingen van een “gouden tijdperk” – een term die door Groot-Brittannië is bedacht om de nauwere economische, politieke en diplomatieke banden te beschrijven – te helpen transformeren in iets substantiëler en juridisch bindender.

“[Het document] zal nieuwe dimensies geven aan het alomvattende strategische partnerschap dat al bestaat tussen China en Groot-Brittannië en zal helpen de middellange of zelfs lange termijn koers voor de ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en Groot-Brittannië uit te stippelen. Tot op zekere hoogte wil China van de Chinees-Britse relatie een model maken voor de betrekkingen met andere westerse landen”, aldus de bron.

Akkoord over kerncentrales

Analisten zijn van mening dat tijdens de reis van Xi contracten zullen worden getekend voor de HS2-hogesnelheidslijn en de kerncentrale van Hinkley Point, waarvoor de Britse bondskanselier George Osborne een initiële staatsgarantie van 2 miljard pond ($3 miljard) heeft aangeboden om de deelname van China veilig te stellen.

China is ook van plan om financiële samenwerking te bevorderen, zoals de uitgifte van kortlopende yuan-schulden in Londen, een primeur buiten China, en een haalbaarheidsstudie om de Chinese aandelenmarkt rechtstreeks te koppelen aan de Londense beurs.

“De complementariteit van de economische structuren van de twee landen heeft China en Groot-Brittannië dichter bij elkaar gebracht. Op weg om van de yuan een mondiale reservevaluta te maken, kan Peking veel leren van Londen, dat een dominante kracht is in de mondiale valutahandel”, zegt Wang Yiwei, directeur van het Institute of International Affairs van de Renmin Universiteit van China. Global Times op dinsdag.

Hij is van mening dat de openheid van Groot-Brittannië voor Chinese investeringen in sleutelgebieden als energie en infrastructuur, die in andere landen vaak onder protectionisme vallen, cruciaal is voor de economische samenwerking tussen de twee landen.

“De pragmatische benadering van Groot-Brittannië om een ​​onderhandelingsmodel per deal aan te nemen, in plaats van een alomvattend en wederkerig verdrag, is een andere reden die Chinese investeringen aantrekt,” merkte Wang op.

Kansen in China

Xi's reis naar Groot-Brittannië komt grofweg drie weken na zijn bezoek aan de VS, waar een reeks netelige onderwerpen, zoals cyberspionage en de Zuid-Chinese Zee, werden besproken.

Het enorme verschil tussen de enigszins gespannen betrekkingen met de VS en de warme banden tussen China en Groot-Brittannië heeft media, zoals de Financial Times, ertoe gebracht te geloven dat Xi's reis “een meningsverschil markeert tussen Londen en Washington over een grote kwestie voor het buitenlands beleid. ”

Londen maakte Washington ook boos met zijn eenzijdige besluit om zich in maart aan te sluiten bij de door China geïnitieerde Asia Infrastructure Investment Bank.

“Als mondiale supermacht hebben de VS de neiging China als een tegenstander en de opkomst van China als een bedreiging te zien, terwijl Groot-Brittannië, in een andere positie en met een andere mentaliteit, kansen ziet in de ontwikkeling van China”, aldus Cui.

Groot-Brittannië is de op een na grootste handelspartner van China, de op één na grootste herkomst van daadwerkelijke investeringen en de investeringsbestemming binnen de Europese Unie, terwijl China de vierde handelspartner van Groot-Brittannië is.

Bij zijn terugkeer uit Londen naar Peking zal Xi de Franse president François Hollande ontvangen, die begin november China zal bezoeken, en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die naar verluidt later dit jaar een bezoek aan China zal brengen.

Analisten zijn van mening dat Xi's reis naar Groot-Brittannië het begin is van China's diplomatieke seizoen in het vierde kwartaal, waarbij de nadruk op Europa ligt.

“Een warme Chinees-Britse relatie komt ook de Chinese banden met Frankrijk en Duitsland ten goede. Het kan ook leiden tot veranderingen in onze banden met de VS”, aldus Cui. (Global Times People's Daily)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending