Verbind je met ons

EU

EESC kiest nieuwe voorzitter en vicevoorzitters

DELEN:

gepubliceerd

on

EESC_logo_NLDe 350 leden van het Europees Economisch en Sociaal Comité zijn op 21 september vernieuwd voor een periode van vijf jaar, waarvan 40% nieuwe leden waren. Tijdens de constituerende plenaire vergadering van de nieuwe termijn op 7 oktober zullen de leden stemmen voor een nieuwe president en twee vice-presidenten.
De president en de twee vice-presidenten zullen in functie zijn voor een termijn van tweeënhalf jaar en zullen bij gewone meerderheid worden gekozen. De positie van de president rouleert normaal gesproken achtereenvolgens tussen de drie groepen van de commissie (werkgevers, werknemers en diverse belangen). De twee vorige presidenten werden gekozen uit de verschillende belangen- en werkgeversgroepen.
Tijdens de constituerende plenaire vergadering zullen, naast de verkiezing van de nieuwe president en vice-presidenten, een aantal andere functies uit de leden worden gekozen, zoals de fractievoorzitters en sectievoorzitters, en bovendien zal er een nieuw bureau worden samengesteld. .

Achtergrond
  • Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC), opgericht in 1957, is een uniek adviesorgaan van de Europese Unie dat ervoor zorgt dat maatschappelijke organisaties een beslissende stem hebben in de ontwikkeling van Europa.
  • Drie kernmissies van het EESC: (3) ervoor zorgen dat het Europese beleid en de Europese wetgeving beter aansluiten bij de economische, sociale en maatschappelijke omstandigheden ter plaatse; (1) het bevorderen van de ontwikkeling van een meer participatieve Europese Unie die in contact staat met de publieke opinie; en (2) het bevorderen van de waarden waarop de Europese integratie is gebaseerd en het bevorderen van de rol van maatschappelijke organisaties.
  • Het EESC bestaat uit 350 leden uit alle 28 lidstaten, benoemd voor een periode van vijf jaar. Ze werken onafhankelijk in het belang van alle EU-burgers. Deze leden zijn geen politici, maar werkgevers, vakbondsleden en vertegenwoordigers van groepen, zoals beroeps- en gemeenschapsverenigingen, boeren, jongerenorganisaties, vrouwengroepen, consumenten, milieuactivisten en nog veel meer.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending