Verbind je met ons

EU

Adres van paus aan de Algemene Vergadering van de VN: CIDSE echoot paus pleidooi voor radicale verandering

DELEN:

gepubliceerd

on

1280x720_50923P00-HPVDBIn zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vanochtend (25 september) heeft de paus benadrukt dat sociale en economische uitsluiting een aanval is op de mensenrechten en onze natuurlijke omgeving. De paus wees erop dat het verkeerde machtsgebruik in onze wereld velen in regelrechte uitsluiting heeft gebracht en schade heeft toegebracht aan het milieu dat het menselijk leven zelf in stand houdt. “Het misbruik en de vernietiging van het milieu gaan tegelijkertijd gepaard met een onstuitbaar proces van uitsluiting. Een egoïstisch en onbeperkt verlangen naar macht en materieel welzijn leidt zowel tot misbruik van de beschikbare natuurlijke hulpbronnen als tot de uitsluiting van de zwakken [...]”.

Hij heeft herhaaldelijk gesproken over het verwoestende effect dat extreem weer heeft op gemeenschappen in verschillende delen van de wereld. De paus zei vandaag over de klimaatverandering: “De ecologische crisis, samen met de vernietiging van een groot deel van de biodiversiteit in de wereld, kan het voortbestaan ​​van de menselijke soort zelf in gevaar brengen. Dit, en de schadelijke gevolgen van een onverantwoordelijk wanbeheer van de wereldeconomie, geleid door de enige ambitie voor rijkdom en macht, moeten een oproep zijn tot een diepgaande reflectie over de mens.” Hij roept de internationale financiële instellingen op om prioriteit te geven aan de duurzame ontwikkeling van landen en zich niet blindelings te onderwerpen aan de dictaten van de financiële markten.

Geïnspireerd door de woorden van paus Franciscus, CIDSE roept de politieke leiders op om dringend actie te ondernemen om te voorkomen dat de klimaatverandering mensen in verdere armoede drijft.

“Internationale leiders moeten acht slaan op de woorden van de paus. Mensenrechten en respect voor het milieu moeten centraal staan ​​bij de implementatie van de nieuwe Sustainable Development Goals-agenda en het Klimaatakkoord in Parijs”, aldus Bernd Nilles, secretaris-generaal van CIDSE. “In dit opzicht is de noodzaak van een eerlijke en bindende overeenkomst over klimaatverandering op de VN-top in december essentieel om van koers te veranderen”, aldus CIDSE-secretaris-generaal Bernd Nilles.

Twee dagen voor de VN-top over duurzame ontwikkeling, een verklaring gecoördineerd door CIDSE en mede ondertekend door meer dan 50 politieke besluitvormers, schrijvers, activisten, religieuze leiders en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld. De oproep eiste meer ambitie bij het aanpakken van sociale onrechtvaardigheden en riep op tot een nieuwe nadruk op noties van welzijn, een cultuur van zorg en gedeelde welvaart. Zoals Zijne Heiligheid heeft opgemerkt, is er “behoefte aan een radicale verandering in het politieke en economische beleid om tegemoet te komen aan de behoeften van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in de wereld.”

De VN belooft niemand achter te laten

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending