Verbind je met ons

EU

Anti-marteling regels: Handel Europarlementsleden pleiten voor een verbod op goederen marketing en de EU-doorvoer

DELEN:

gepubliceerd

on

Bed in een cel in de gevangenis van Tuol Sleng (S21), Phnom Penh, CambodjaTrade MEPs want to strengthen EU ‘anti-torture’ rules ©AP Images/European Parliament

Goods or substances that may be misused for torture or execution should not be promoted for export, so as to prevent their spread, said the International Trade Committee, voting on Tuesday to strengthen EU ‘anti-torture’ rules. MEPs want to widen today’s EU ban to include services, e.g. marketing in expos or online catalogues, but also finance, transport and insurance. They also want to ban transit of prohibited goods via the EU and add a ‘catch-all’ clause to allow checks on dubious new ones.

“De EU veroordeelt de doodstraf en veroordeelt foltering waar dan ook. Met deze stemming steunt het Handelscomité essentiële technische updates die zorgen voor strengere controles en een gelijk speelveld in Europa, zonder buitensporige bureaucratische lasten of beperkingen op legitiem medicijngebruik te creëren. Deze verordening is een stukje van de grotere wetgevingspuzzel die ervoor moet zorgen dat Europa een sterke wereldspeler wordt die toonaangevend is op het gebied van waarden als respect voor de universele mensenrechten”, zei rapporteur Marietje Schaake (ALDE, NL) na de stemming.

De commissie steunde haar verslag met 34 stemmen voor, geen tegen en 4 onthoudingen.

Verbied EU-exportmarketing van verboden goederen

EP-leden voegden een verbod toe op online en offline marketing en promotie van de verboden goederen in de EU (bijv. in online catalogi of exposities) en voegden ook nalevingsvereisten toe voor exportdiensten zoals financiële diensten, transport of verzekeringen, die kunnen bijdragen aan de verspreiding van goederen die kunnen worden gebruikt voor foltering of de doodstraf.

The committee asks the European Commission to set up a regular reporting and reviewing system, to be coordinated by an ‘Anti-torture coordination group’ (one representative per EU member state), to monitor the member states’ national licensing decisions.

Update met EU-transitcontroles

advertentie

To ensure that the EU exports to third countries do not contribute to what the EU considers “inhuman” practices, the EU is updating its 2005 ‘anti-torture’ regulation, which lists goods and substances that are either banned for export, such as electric chairs, finger-cuffs or cage beds, or need export clearance at EU borders, such as certain chemicals or electric shock devices.

EP-leden zeggen ook dat de regels de doorvoer van verboden goederen via de EU moeten verbieden.

‘Catch-all’ clause for flexibility

Om de verordening "toekomstbestendig" en flexibel genoeg te maken om zich snel aan veranderende technologieën en ontwikkelingen over de hele wereld aan te passen, voegen EP-leden een "catch-all"-clausule toe die het mogelijk maakt om snel extra vergunningseisen op te leggen, als reactie op informatie dat de goederen in vraag kan worden gebruikt voor de doodstraf of marteling.
Doodstraf-veilige staten

EP-leden schrapten Sao Tomé, Principe en Madagaskar uit de bijlage met de lijst van "veilige" landen waarnaar geen vergunning vereist is voor de uitvoer van gereguleerde medische stoffen, omdat ze het internationale verdrag over de afschaffing van de doodstraf niet hebben geratificeerd. Ze voegden echter Gabon toe, dat het in 2007 ratificeerde.

Volgende stappen

De in de commissie goedgekeurde tekst moet nog door het Parlement als geheel worden goedgekeurd tijdens een plenaire stemming in november (onder voorbehoud). De leden van het Europees Parlement zullen dan gesprekken beginnen met de Raad van Ministers om overeenstemming te bereiken over de definitieve tekst van de wet.

Het is aan elke EU-lidstaat om de verordening uit te voeren. Taken zijn onder meer het verlenen van exportvergunningen voor gecontroleerde goederen, het uitvoeren van grenscontroles en het vaststellen van sancties voor overtredingen. Het zou ook aan de lidstaten zijn om ervoor te zorgen dat wordt voldaan aan de eis om online marketing, promotie en andere ondersteunende diensten te controleren.

Tijdens de stemming van vandaag hebben de EP-leden van Trade de Europese Commissie gevraagd om te beoordelen of de sancties die momenteel door EU-landen worden toegepast, vergelijkbaar zijn qua aard en effect, met het oog op het opsporen en verhelpen van "zwakke schakels" in het controlekader.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending