Verbind je met ons

EU

'Dit is het Parlement voor de eurozone', zegt Moscovici tegen de leden van het Europees Parlement

DELEN:

gepubliceerd

on

-Het Europees Parlement zou een grotere rol moeten spelen in het bestuur van de eurozone, zei commissaris Pierre Moscovici (foto) in een debat met leden van de Commissie Economische en Monetaire Zaken op dinsdag (15 september). De Economische en Monetaire Unie roept op tot democratische verdieping, voegde hij eraan toe en benadrukte: “Dit is niet iets dat kan wachten. We hebben meer regelmatige uitwisselingen met het Parlement nodig. Het Europees Parlement is het parlement van de eurozone en wij willen deze politieke impuls geven.”

Moscovici en vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis waren in het Parlement om te bespreken hoe de Commissie gevolg zou moeten geven aan het rapport van “vijf voorzitters” van de Europese instellingen (de heren Juncker, Schulz, Draghi, Tusk en Dijsselbloem) over de “voltooiing van de economische en Monetaire unie".
Centrumrechtse leden van het Europees Parlement uitten hun bezorgdheid dat het rapport te ver ging in de richting van het bepleiten van de onderlinge verdeling van risico's. “Mijn fractie wil dat risico’s worden vermeden, in plaats van gebundeld”, aldus Marcus Ferber (EVP, DE). Andere groepen, zoals de Groenen, de GUE en de S&D riepen op tot meer solidariteit: “Ik vrees een toename van de ongelijkheid en de armoede. (…) We hebben een mechanisme nodig om de financiële solidariteit in de publieke sector te garanderen. In de particuliere sector hebben we die al: de bankenunie”, aldus Philippe Lamberts (Groenen, BE).

Pervenche Beres (S&D, FR) – rapporteur voor het standpunt van het Parlement over het toekomstige raamwerk voor economisch bestuur – zette vraagtekens bij de suggestie uit het rapport om twee nieuwe agentschappen op te richten. “Waarom hebben we een begrotingsadviesraad en een agentschap voor concurrentievermogen nodig? We hebben investeringen nodig in het bestuur van de eurozone en een depositogarantiestelsel!”, zei ze.

Bernd Lucke (ECR, DE) en Bernard Monot (ENF, FR) bekritiseerden het idee om een ​​Europese minister van Financiën te benoemen: “Denk je echt dat de introductie van een Europese minister en een Europese minister van Financiën een goede weg vooruit zou zijn? Hoe zou hij passen? Wat zouden de taken zijn? Waar zou het zijn financiering vandaan moeten halen? En hoe veel? Mijn angst is dat je de EU in één grote transferunie kunt veranderen”, aldus Lucke. Moscovici antwoordde dat het de hoogste tijd was om over dergelijke ideeën te debatteren, samen met “elk ander idee dat het bestuur van de eurozone effectiever zou kunnen maken”.

Michael Theurer (DE) van ALDE riep op tot een kader voor het soevereine insolventierecht. Dombrovskis zei dat de Commissie met “verreikende voorstellen” zou komen.

Over de voorstellen voor een bankenunie zei Dombrovskis: “we moeten ons concentreren op de uitvoering van wat is afgesproken”. Uitdagingen voor de toekomst zijn onder meer het overbruggen van de financieringskloof voor het gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme en het opzetten van een depositogarantiestelsel, dat wordt beschouwd als de ontbrekende schakel in de bankenunie.

Op de vraag van Steven Woolfe (EFDD, VK) wanneer en hoe de verdragswijziging zou plaatsvinden, zei de heer Dombrovskis dat er nog geen specifieke voorstellen zijn. “Tot medio 2017 kunnen we het zonder wetswijzigingen doen. Vervolgens zullen we een deskundigengroep voor fase 2 oprichten, die met voorstellen moet komen die uiteindelijk verdragswijzigingen vereisen”, zei hij.

advertentie
Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending