Verbind je met ons

EU

Europa's maatschappelijke en regionale comités lopen voorop bij het realiseren van schaalvoordelen door betere samenwerking

DELEN:

gepubliceerd

on

 

consejero-luis-planas--644x362

Voortbouwend op het succes van de bestaande samenwerking zal een nieuwe vierjarige overeenkomst tussen het Comité van de Regio's (CvdR) en het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) de samenwerking versterken en tot grote besparingen voor de belastingbetalers in de EU leiden.

“Deze innovatieve en modelovereenkomst tussen twee Europese instellingen gaat verder dan alles wat eerder op Europees niveau is overeengekomen”, aldus Luis Planas, secretaris-generaal van het EESC.afgebeeld). “Administratieve efficiëntie en besparingen zijn de drijvende kracht achter onze gezamenlijke agenda en het EESC is van plan deze weg voort te zetten in onze samenwerking met het Comité van de Regio’s en andere instellingen”, voegde hij eraan toe.

Het EESC heeft ook een samenwerkingsovereenkomst met het Europees Parlement en zal ook onderzoeken hoe deze synergie de komende periode kan worden vergroot.

 
Uitgebreide samenwerking
 
De samenwerking tussen het EESC en het CvdR zal zich op twee hoofdgebieden concentreren. In de eerste plaats zullen zij de gezamenlijke werking van twee directoraten, die optreden als dienstverleners voor beide commissies, voortzetten en uitbreiden, voornamelijk op het gebied van vertaling en logistiek, inclusief IT, gebouwenbeheer en duurzame milieubeheerprocedures (EMAS).
In de tweede plaats zullen de twee Comités ook op andere terreinen nauw blijven samenwerken, zoals het gezamenlijk runnen van een bibliotheek- en informatiecentrum, de samenwerking tussen hun gezondheidsdiensten, het beheer van vergaderzalen en algemene administratieve samenwerking op het gebied van efficiënt gebruik van vergaderzalen en andere zaken. Diensten.
Uitzonderlijke samenwerking
Het EESC, dat met zijn 350 leden het georganiseerde maatschappelijk middenveld van de EU vertegenwoordigt, en het CvdR, de politieke vergadering van lokale en regionale vertegenwoordigers, werken al sinds de oprichting van het Comité van de Regio’s in 1994 nauw samen op bestuurlijk gebied, als gelijkwaardige en autonome organisatie. partners. Het is momenteel de nauwste administratieve samenwerking bestaand tussen twee Europese instellingen, en het wordt vaak gepresenteerd als een voorbeeld van goed bestuur.
Andere samenwerking
De commissies werken ook intensief samen met andere instellingen, wat aanzienlijke besparingen mogelijk maakt door het onderhandelde gebruik van externe vergaderruimten voor de plenaire zittingen van de commissies (Europees Parlement, Europese Commissie) en het delen van gebouwen met de Europese Commissie in het Van Maerlant-gebouw. .
Volledige tekst van de samenwerkingsovereenkomst (Inwerkingtreding: 01/01/2016)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending