Verbind je met ons

EU

VN onderzoekt hoe de EU steunt de rechten van personen met een handicap

DELEN:

gepubliceerd

on

2010_EU_GehandicaptenverdragVorige week waren EDF en zijn leden in Genève en namen deel aan het onderzoek van de EU door het VN-deskundigencomité voor de rechten van personen met een handicap. Op 27 en 28 augustus hield het VN-comité een constructieve dialoog met de EU-delegatie over de werkzaamheden van de EU met betrekking tot het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (UN CRPD), het eerste internationale mensenrechtenverdrag dat ooit door de EU is geratificeerd. Op donderdag 3 september zal het VN-comité zijn aanbevelingen voor de EU aannemen en de EU-agenda voor de komende jaren vaststellen voor de mensenrechten van 80 miljoen personen met een handicap in Europa.

EDF was met veel van haar Europese leden aanwezig in Genève. De EDF-delegatie bestond uit Autisme EuropaInclusion EuropeEuropees netwerk van (ex-)gebruikers en overlevenden van de psychiatrieMental Health EuropeEuropees netwerk voor onafhankelijk levenCBM/IDDCEuropese Federatie van SlechthorendenInternationale Federatie voor Spina Bifida en Hydrocephalus en Europese Unie van Doven.

EDF en leden hielden op 27 augustus een nevenevenement voor de start van de constructieve dialoog van de EU. EDF en zijn leden presenteerden de prioriteiten voor de uitvoering van het CRPD in Europa en beantwoordden de vele vragen van de leden van het VN-comité. De constructieve dialoog begon op donderdag 27 augustus in de middag en ging door op vrijdagochtend 28 augustus.

De EU-delegatie bestond uit Michel Servoz, directeur-generaal van DG Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie van de Commissie, en zijn collega's van het UN CRPD-knooppunt van de Europese Commissie, de eenheid Gehandicapten van DG Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie. Ook waren 20 vertegenwoordigers van de 28 lidstaten van de EU als waarnemers aanwezig.

Veel leden van het VN-comité ondervroegen de EU-delegatie over haar samenstelling en over de afwezigheid van vertegenwoordigers van de andere EU-instellingen, met name DG Justitie, het Europees Parlement en de Raad van de EU.

Tijdens de dialoog stelde het Comité diepgaande vragen over het EOF en de prioritaire kwesties van de leden, zoals de herziening en transformatie van de Europese strategie inzake handicaps in een alomvattende strategie om het CRPD in alle EU-instellingen en lidstaten uit te voeren, de behoefte aan een gestructureerde dialoog met DPO's in de EU-besluitvorming, en de behoefte aan een CRPD-compatibel contactpunt en EU-monitoringkader, en de afwezigheid van een interinstitutioneel coördinatiemechanisme van de EU om het CRPD uit te voeren.

De commissie had ook veel vragen en opmerkingen over het gebruik van de EU-fondsen, het ontbreken van alomvattende wetgeving inzake gelijke behandeling en de Europese toegankelijkheidswet. EDF-leden brachten het perspectief in van personen met een verstandelijke en psychosociale handicap, slechthorende en dove personen en expertise op het gebied van gezondheid, internationale samenwerking en zelfstandig leven, onder andere.

advertentie

Bezoek de EDF-website en vind meer informatie over de constructieve dialoog in Genève. Volg alle updates op Twitter: #crpd14

voor mij

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending