Verbind je met ons

Brexit

Theresa May: Vrij EU-verkeer ‘voor mensen met een baan’

DELEN:

gepubliceerd

on

_85270030_5c5a2838-4fc3-4664-8825-fab27590f453Het vrije verkeer in de EU zou de “vrijheid moeten betekenen om naar een baan te gaan” – niet om naar werk of voordelen te zoeken – heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May gezegd. Dit zou een terugkeer zijn naar het ‘oorspronkelijke principe’ van vrij verkeer in de EU, zegt zij schreef in Thij Sunday Times.

“We moeten een aantal grote beslissingen nemen, machtige belangen onder ogen zien en het oorspronkelijke principe herstellen”, voegde ze eraan toe.

May zei ook dat de migrantencrisis van deze zomer “verergerd was door het Europese systeem zonder grenzen”.

Haar opmerkingen komen dagen nadat uit officiële statistieken bleek dat de nettomigratie naar het VK een recordhoogte heeft bereikt, tot 330,000 in het jaar tot maart.

Het cijfer – het verschil tussen het aantal mensen dat het land binnenkomt en het aantal dat het land verlaat – is ruim drie keer zo hoog als de doelstelling van de regering.

May noemde het cijfer “veel te hoog” en “gewoonweg onhoudbaar”.

De “grootste factor” die de regering ervan weerhield haar doel te bereiken om de nettomigratie terug te brengen tot tienduizenden, was de nettomigratie vanuit de EU, schreef ze.

advertentie

Vrij verkeer van werknemers is een "fundamenteel principe" van de EU, en als lidstaat kan het VK niet voorkomen dat EU-onderdanen komen om werk te zoeken.

Niet-werknemers hebben het recht om te blijven tot drie maanden, en gepensioneerden kunnen in elk EU-land wonen, op voorwaarde dat ze een ziektekostenverzekering hebben en voldoende inkomen hebben om zonder steun te leven.

EU-migratie is een van de kwesties die David Cameron wil aanpakken in zijn heronderhandelingen over de plaats van Groot-Brittannië in de EU – wat hij heeft beloofd te zullen doen vóór de verkiezingen. in-uit-referendum wordt eind 2017 gehouden.

Hij heeft geen volledige details onthuld over wat hij hoopt te bereiken, maar er wordt niet van hem verwacht dat hij een einde zal eisen aan het vrije verkeer – gezien als een sleutelprincipe en een "rode lijn" door enkele EU-leiders.

In plaats daarvan zal hij zich waarschijnlijk concentreren op het beperken van de toegang tot uitkeringen.

Mevrouw May zei ook dat “rigoureuze controle” op het Britse studentenmigratiesysteem heeft bijgedragen aan het terugdringen van het aantal visumaanvragen voor voortgezet onderwijs, terwijl het aantal dat aan topuniversiteiten studeert is gestegen.

De cijfers toonden De “langdurige immigratie voor studie” steeg in het jaar tot en met maart met 12,000 tot 188,000.

May zei dat de cijfers “duidelijk laten zien dat te veel studenten er tijdelijk niet zijn”.

Ze zei dat de regering “de link tussen kortetermijnstudie en permanente vestiging” in Groot-Brittannië moet verbreken.

'Wake-upcall'

Verwijzend naar de migrantencrisis schreef mevrouw May: “De gebeurtenissen van de zomer hebben aangetoond dat de meest tragische gevolgen van een gebroken Europees migratiesysteem worden gedragen door degenen die het risico lopen te worden uitgebuit.

“En de grootste begunstigden zijn de gevoelloze bendes die valse dromen verkopen en handel drijven aan de vrije grenzen binnen de EU.”

Volgens de VN hebben tot nu toe meer dan 300,000 migranten dit jaar hun leven gewaagd bij hun poging de Middellandse Zee over te steken naar Europa.

May noemde de crisis een “wake-up call voor de EU”.

“De leiders moeten rekening houden met de gevolgen van ongecontroleerde migratie – op de lonen, banen en sociale cohesie van de landen van bestemming; over de economieën en samenlevingen van de rest; en over de levens en het welzijn van degenen die hierheen willen komen”, zei ze.

Ondertussen hebben Duitsland, Frankrijk en het VK riep op tot een dringende vergadering van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie om “concrete stappen te vinden” om de migratiecrisis aan te pakken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending