Verbind je met ons

EU

Migratie: Europarlementsleden pleiten voor meer solidariteit binnen de EU op bezoek om opvangcentra in Sicilië

DELEN:

gepubliceerd

on

20150723PHT85203_originalLanden als Italië en Griekenland die te maken hebben met een toestroom van asielzoekers zouden meer steun moeten krijgen van andere lidstaten, zeiden EP-leden tijdens een recent delegatiebezoek aan het Italiaanse eiland Sicilië. “Italië geeft jaarlijks meer dan 1 miljard euro uit aan de zorg voor degenen die de Middellandse Zee oversteken. De grenzen van Italië zijn de grenzen van de EU en een beter beheer van de migratiestromen is onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid”, aldus het Franse ALDE-lid Jean Arthuis, medevoorzitter van de delegatie.

De andere covoorzitter van de delegatie, het Bulgaarse S&D-lid Iliana Iotova, uitte haar teleurstelling over de resultaten van de bijeenkomst van de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU op 20 juli, toen de lidstaten overeenkwamen om in twee jaar tijd ongeveer 32,000 asielzoekers uit Italië en Griekenland op te nemen. , in plaats van 40,000 zoals voorgesteld door de Europese Commissie. “Wat we zien is een endemisch gebrek aan solidariteit tussen de EU-lidstaten”, zei ze. “Landen als Italië, Griekenland, Malta en Bulgarije worden met rust gelaten als ze te maken hebben met een mondiaal probleem.”

De Commissie Burgerlijke Vrijheden van het Parlement heeft de plannen van de Commissie goedgekeurd voor een bindende noodherverdeling van ten minste 40,000 asielzoekers in de EU. EP-leden hebben aangedrongen op een sterker gemeenschappelijk asielbeleid en bindende quota voor de EU-lidstaten om asielzoekers op te nemen.
Leden van de commissies Begrotingen en Burgerlijke Vrijheden bezochten de opvangcentra voor asielzoekers in Pozzallo en Mineo en ontmoetten Italiaanse regerings- en lokale functionarissen, evenals vertegenwoordigers van NGO's, het EU-grensagentschap Frontex en het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending