Verbind je met ons

Veetransporten

Lijden van duizenden EU kalveren blootgesteld aan 4000km reis naar Israël

DELEN:

gepubliceerd

on

maxresdefaultUit een nieuw gezamenlijk onderzoek van Compassion in World Farming, Animal Welfare Foundation en Tierschutzbund Zürich is gebleken dat duizenden jonge, niet-gespeende kalveren worden vervoerd op reizen tot 4000 km lang met weinig of geen voorzieningen voor welzijn. De onderzoeksteams vonden kalveren, waarvan sommige slechts een paar weken oud waren, die levend vanuit de EU naar Israël werden geëxporteerd om daar te worden geslacht. Tijdens dit onderzoek werd ontdekt dat Litouwen, Roemenië en Hongarije allemaal kalveren naar Israël stuurden.   

Een lid van het onderzoeksteam zei: "Deze ongelooflijk jonge kalveren stonden voor een lange, stressvolle reis, ruwe en gewelddadige behandeling, smerige omstandigheden en een brute dood."

Tijdens exportreizen krijgen de dieren vaak niet op gepaste tijdstippen rust of krijgen ze onvoldoende toegang tot vloeibaar voer. We zagen transportwagens die niet geschikt waren voor zulke jonge dieren en veel kalveren werden geladen voor transport toen ze ziek en zwak waren of zelfs niet konden staan. Volgens werknemers zouden ze vanwege de lage waarde van de kalveren, ongeacht hoe ziek de kalveren werden, geen veterinaire behandeling krijgen. Jonge kalveren hebben een slecht ontwikkeld systeem voor het bieden van immuniteit, het omgaan met stress en het beheersen van de lichaamstemperatuur. Hierdoor is er een hoge sterfte bij kalveren tijdens het transport. Ons onderzoeksteam vond een Litouws kalf dood op een veewagen en een ander op dezelfde vrachtwagen was ingestort en erg ziek.

Het vee werd vervolgens op veeschepen geladen voor de vijfdaagse zeereis naar Israël. Onze onderzoekers waren getuige van kalveren uit Litouwen, maar ook uit Roemenië en Hongarije, die aankwamen in havens in Roemenië en Slovenië voor export. Veel van de kalveren werden ruw behandeld tijdens het lossen van vrachtwagens en het opnieuw laden op veeschepen. Ze worden gedwongen om steile hellingen te beklimmen en velen van hen waren duidelijk bang toen ze werden gegeseld, geslagen en geprikt om hen op de schepen te dwingen.

Once at sea the young calves are likely to suffer most – if welfare needs have not been met on the road, it’s entirely likely that they will not be provided for on the water where there is no regulatory body to enforce welfare legislation. Mortality rates are believed to be high and it is common for animals to be thrown overboard during the journey. Their bodies wash up on the beaches in Israel.

Een recente historische uitspraak van het Europese Hof van Justitie stelt dat de Europese wetten op het vervoer van dieren moeten worden toegepast, zelfs tijdens delen van de reis die buiten de EU plaatsvinden. Maar het is duidelijk dat gedurende de vijf dagen die deze Europese kalveren op zee doorbrengen op weg naar Israël, en tijdens de verdere reis in Israël, er niemand is om ervoor te zorgen dat de welzijnswetgeving wordt nageleefd en dat er geen gevolgen zijn voor degenen die de wet overtreden. . Dil Peeling, campagnedirecteur van Compassion, zei: “De slechte welzijnsomstandigheden en de wrede behandeling van vee dat in dit onderzoek wordt blootgesteld, benadrukt het leed dat wordt toegebracht aan dieren die buiten de EU worden geëxporteerd.

"Zolang de leiders van Europa handel voorrang blijven geven boven het welzijn van dieren, zullen deze kwetsbare kalveren de slachtoffers zijn die de uiteindelijke prijs betalen voor deze wrede handel."

advertentie

Bij aankomst in Israël zagen de onderzoeksteams kalveren uit de schepen worden gelost in veewagens die niet leken te voldoen aan de Europese normen.

De kalveren werden vervolgens in quarantaine geplaatst. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de kalversterfte hoog kan zijn tijdens het transport en in de eerste weken na aankomst op de plaats van bestemming. Onze onderzoekers putten uit recente Israëlische gegevens waaruit blijkt dat kalversterfte in quarantainefaciliteiten routinematig was voor acht op de tien zendingen die uit de EU kwamen.

After quarantine, cattle are sent on to squalid, barren fattening farms. The investigation team found these can be ‘lock-up-and-leave’ facilities with minimal staff visits. This hands-off approach and lack of husbandry can put the cattle’s welfare at risk – should an animal become injured or sick, there is no knowing how long it might take for it to get noticed.

Een lid van het onderzoeksteam: "Onvruchtbare weidegronden en brute slachtingen wachten de kalveren van Hongarije, Roemenië en Litouwen wanneer ze in Israël aankomen na een lange zeereis vanuit Europa."

Dieren die de verschrikkelijke wreedheid overleven om dit punt te bereiken, worden vervolgens naar de slacht gestuurd. Sommigen worden onmenselijk afgeslacht in Israëlische slachthuizen zonder bedwelming. Anderen, zoals de onderzoekseenheid van Compassion onlangs documenteerde, zullen over de grenzen naar de Westelijke Jordaanoever en Gaza worden gedreven, waar ze op straat worden gedood of naar afschuwelijke slachthuizen worden gebracht om een ​​langzame, angstaanjagende, pijnlijke dood te sterven.

Een woordvoerder van Anonymous for Animal Rights en Let the Animals Live – Israëlische dierenbeschermingsgroepen – zei: “Het is beschamend, zowel voor Israël als voor de EU, om de voortzetting van wrede en zinloze levende transporten van dieren vanuit Europa toe te staan ​​om te worden geslacht in Israël. We leven in een samenleving waar zorgen over dierenbescherming aan kracht winnen en de sociale woede over deze wrede transporten groeit. Vroeg of laat zouden regeringen moeten reageren en ze tot het verleden moeten laten behoren.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending