Verbind je met ons

Denis MacShane

Vergelijk West-Balkan 1995 2015 met West-Europa-1945 1965 en wanhoop

DELEN:

gepubliceerd

on

04415ced987e3ea908cc158b560f9fbdAdvies door Denis MacShane     

Stel je voor 1965 en er waren geen diplomatieke betrekkingen tussen belangrijke West-Europese staten; de publieke opinie werd gedomineerd door beweringen over wie verantwoordelijk was voor wreedheden in oorlogstijd; de VS drong aan op het opzetten van rechtbanken voor oorlogsmisdaden op extraterritoriale basis om beschuldigingen van wreedheid door bevrijdingsbewegingen te behandelen; en criminele economische activiteiten – drugs, mensenhandel, prostitutie, witwassen van geld, sigarettensmokkel belangrijker waren dan wederopbouw, terwijl massale werkloosheid en armoede de sociale norm waren?    

In 2015, twintig jaar na Srebrenica en 16 jaar nadat de gevechten in Kosovo definitief zijn gestaakt, is dat een grove maar niet oneerlijke beschrijving van de Westelijke Balkan, die van Griekenland tot aan de Alpen Europa's mislukkingsgebied is.

Anders dan na 1945 lijkt niemand te weten hoe een nieuwe start te maken. De omgang met Griekenland door de eurozone blijft onhandelbaar als altijd. Om het naoorlogse Duitsland nieuw leven in te blazen, werden zijn schulden afgeschreven, zoals in 1991 met Polen gebeurde, maar dit is verboten voor Griekenland.

Eveneens binnen een paar jaar na het einde van de oorlog in 1945 waren Frankrijk en Duitsland op weg naar verzoening. Ambassades werden geopend in Bonn en Parijs. Het eerste Europese verdrag dat de soevereine nationale controle over staal en energie - de belangrijkste industrieën van die tijd - overdroeg, werd ondertekend in 1950, wat leidde tot de Verdragen van Rome en Parijs toen generaal De Gaulle en Konrad Adenauer in 1963 het verleden begraven.

Weliswaar waren er rechtszaken voor de ergste nazi-oorlogsmisdaden, maar niemand probeerde de verzetsstrijders in oorlogstijd te berechten die de meest wrede misdaden begingen, niet zozeer tegen de bezetter als wel tegen rivaliserende facties.

Vergelijk dit met de Westelijke Balkan. Servië weigert het bestaan ​​van Kosovo te accepteren en Rusland steunt het Servische revanchisme als onderdeel van Poetins behoefte om een ​​kans te vinden om de VS en de EU uit te dagen.

advertentie

Er zijn stemmen in Kosovo die elke onderhandelingen met Belgrado afwijzen en oproepen tot de oprichting van Groot-Albanië. Dat is een nachtmerrie voor de Slavische meerderheid in Skopje, die zich op haar beurt heeft overgegeven aan identiteitsdiefstal door te beweren dat de Helleense held, Alexander de Grote, op de een of andere manier een voorvader was van de Slaven die in de regio aankwamen, duizend jaar nadat Alexander zijn campagnes had gevoerd.

Griekse nationalisten maakten van de naam Macedonië een strijdkreet in de jaren 1990 en zitten nu gevangen in een diplomatieke doodlopende straat nu Athene weigert Macedonië te erkennen, net zoals Griekenland weigert Kosovo te erkennen. Griekenland moet een economische reddingslijn naar de EU opbouwen, maar dit zal niet gebeuren zonder normale staat-tot-staat-betrekkingen met de landen in de Westelijke Balkan ten noorden van Griekenland.

De spanningen met Turkije nemen toe met meer dan 2,000 Turkse invallen in het Griekse luchtruim in de afgelopen 12 maanden. Dat zou Athene ertoe kunnen aanzetten meer diplomatieke vrienden te maken en samen met de grote EU-landen, de VS en 100 andere staten Kosovo te erkennen.

De minister van Buitenlandse Zaken van Syriza, Nicolas Kotzias, werd onlangs hartelijk ontvangen in Pristina, de hoofdstad van Kosovo, en het valt nog te bezien of de regering van Syriza de Gordiaanse knoop van niet-erkenning kan doorhakken die haar is nagelaten door het diploma-nationalisme van de Nieuwe Democratie en Pasok. . Een stap naar erkenning van Kosovo door de regering-Tsipras zou haar imago in Brussel veranderen.

Grieken voeren allerlei redenen aan waarom ze niet naar Kosovo kunnen trekken. Maar Griekse parlementsleden stonden tegenover de oppositie van de kerk om de religieuze identiteit op paspoorten en identiteitskaarten te verwijderen. Daarbij vergeleken is de erkenning van Kosovo een bagatelle.

Belgrado maakt het Montenegro het leven zo moeilijk mogelijk en de betrekkingen met Kroatië zijn weliswaar correct, maar niet vriendschappelijk. Nu is er een eis voor een speciale extraterritoriale rechtbank om Kosovaren te berechten die deelnamen aan de korte, scherpe en meedogenloze oorlog van 1998-99. Er gebeurden monsterlijke dingen zoals in Noord-Ierland. Er zijn lugubere beschuldigingen van orgaanroof die erop gericht zijn de huidige Kosovaarse leiders in diskrediet te brengen. Niemand kan ook maar een greintje bewijs vinden dat de jonge Kosovaarse strijders terwijl ze zich verborgen hielden voor Servische patrouilles of onderhandelden in Rambouillet, ook scalpels hanteerden in steriele operatiekamers om levers en nieren eruit te halen voor de verkoop.

De EU heeft geprobeerd de koppen bij elkaar te steken, maar er zal niets veranderen totdat politici van Athene tot de Alpen bereid zijn lessen te trekken uit het Europa van na 1945 en na te denken over de toekomst in plaats van de haat uit het verleden te herhalen.

Denis MacShane was van 2001-2005 de Britse minister van Buitenlandse Zaken belast met de Balkan en bezoekt de regio regelmatig. @denismacshane
Brexit: hoe Groot-Brittannië Europa zal verlaten
www.ibtauris.com/brexit Code AN2 £ 9.10

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending