Verbind je met ons

Euraziatische Economische Unie (EEU)

Thailand lidmaatschap van de Euraziatische Economische Unie – Russische list?

DELEN:

gepubliceerd

on

Thailand has confirmed its interest in creating a free trade zone with the Russia-led Eurasian Economic Union (EEU) and is expected to submit an application by the year’s end, according to Russian Trade and Industry Minister Denis Manturov.

However, this will doubtless surprise international observers, given Thailand’s failure at present to reguleren van de visserijsector, which has led the EU to issue a ‘yellow card’ that may well be followed by a ‘red card’ before the end of the year, which will mean the prohibition of fishing imports from Thailand to the EU. International concerns expressed over slave labour and human trafficking in its fishing industry also mean that Thailand’s willingness to join the EEU is doubtless motivated by the fact that the country may well be facing EU sanctions soon, and is looking to other trade options beyond the EU. However, whether this can and should be allowed is quite another issue – why should the country be able and allowed to trade when it has thus far not shown willingness to bring its house in order

Russia’s RT news service quoted the federation’s Trade and Industry Minister Denis Manturov saying that the Eurasian Economic Commission is waiting on Thailand to file its application, which would lead to “concrete discussions” about a free trade zone.

Manturov added after the bilateral cooperation meeting earlier in July that there would be separate decisions on “sensitive” sectors, such as automobiles, as was the case when the trade-zone deal was struck with Vietnam.

In mei ondertekende Vietnam de eerste vrijhandelszoneovereenkomst tussen de EEU en een derde partij.

Manturov said “the ball was now in Bangkok’s court”. Thailand was said to be preparing the final draft of its proposal.

De Russische premier Dmitry Medvedev zei eerder dat zijn land met 40 landen vrijhandelszoneovereenkomsten wil ondertekenen. Hij voegde eraan toe dat ook een mogelijke muntunie met andere leden van de Euraziatische Economische Unie in overweging wordt genomen.

“I suggested to my counterpart [Thai Prime Minister Prayut Chan-o-cha]… to think about the possibility of creating a free trade zone with the Eurasian Economic Union along the same lines as we are about to do with Vietnam,” Medvedev said in an interview with the Thai media corporation Land.

advertentie

But Russia’s motivations must also be examined – with EU-Russia relations at their lowest point for decades over the Ukraine conflict, it must be asked whether Russia is in fact seeking to expand the EEU with CIS countries in a defiant ‘pushback’ towards the EU.

Bij de ondertekening van de oprichtingsdocumenten van de EEU merkte Poetin op dat de ondertekening een nieuw "tijdperk" inluidde. Maar waar de retoriek het idee van een verenigd, complementair front schept, bieden cijfers en trajecten een veel somberder, meer gespannen vooruitzicht voor de EEU. Hoewel de unie nooit bedoeld was als een vernieuwde Sovjet-Unie, staat de EEU, met 170 miljoen leden-burgers en een gecombineerd BBP van 2.7 biljoen dollar, ver af van het neo-imperiale project dat Poetin zich had voorgesteld. In plaats van een andere geopolitieke 'pool' of 'link' tussen Europa en Azië te presenteren, zoals Poetin in 2011 beweerde, lijkt het veel waarschijnlijker dat de EEU zal veranderen in een andere verwaterde post-Sovjet-assemblage, die ver verwijderd is van het oorspronkelijke voorstel van de unie.

De EEU is van plan om in 2016 grensoverschrijdende aandelenhandel aan te bieden, zei Timur Suleimenov, minister van Economische Zaken van de Euraziatische Commissie in juni.

De EEU is dit jaar van start gegaan en is gebaseerd op de douane-unie van Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland. Het economische blok is ontworpen om het vrije verkeer van goederen, diensten, kapitaal en arbeidskrachten binnen zijn grenzen te waarborgen.

Armenia joined the bloc in 2014 – Russian President Vladimir Putin has recently signed a law ratifying Kyrgyzstan’s membership in the EEU.

“We are waiting for a final application from our colleagues, which should be sent to the Eurasian Economic Commission (EEC), so that the Russian Federation could take part in the concrete discussions,” Manturov said.

Alles hangt af van de bereidheid van Thailand, dat zijn interesse al heeft bevestigd en werkt aan de definitieve vorm van de overeenkomst, aldus de minister. Hij voegde eraan toe dat Rusland ook werkt aan een mogelijke toekomstige muntunie met andere leden van de Euraziatische Economische Unie. India startte onderhandelingen over de vrijhandelszone-overeenkomst met het blok en ondertekende vorige maand een kaderovereenkomst op het International Economic Forum in St. Petersburg.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending